banner2
banner34

Güney'in tepkisi AP'de yankı bulmadı

Güney Kıbrıs’ın, AB-Türkiye’nin Gümrük Birliği konusundaki tepkilerinin sonuçsuz kaldığı belirtildi.

Güney'in tepkisi AP'de yankı bulmadı
banner45

Fileleftheros gazetesi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye ile Gümrük Birliği konusunda, aday ülke Türkiye’nin “temel şeklini uygulamayı ve Türk limanlarını ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ne açmayı reddetmesini” göz ardı ederek, ortak bir yol çizdiklerini iddia etti.

Türkiye raporunun görüşüldüğü sırada Komisyon temsilcisinin konuşmasında, aday ülkenin Gümrük Birliğinin yükseltilmesiyle ilgili diyaloğun Konsey’de sürmekte olduğunu belirttiğini aktaran gazete, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’nin ise Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Avrupa Birleşik Solu’nun (AKEL) tepkilerine rağmen, Avrupa Parlamentosu’nun, tezini değiştirmesinin söz konusu olmadığını ifade ettiğini kaydetti.

Dışişleri Komitesi'nin tezi bir anda değişmez

Habere göre Piri, Güney Kıbrıs ve Rum Hükümeti, Avrupa Birleşik Solu ve Yunanistan’ın bu teze karşı olduğunu bildiklerini, ancak çoğunluğun hali hazırda oylarını kullandığını ve Dışişleri Komitesi’nin bu konudaki tezini bir anda değişmelerinin söz konusu olmadığını ifade etti.

banner37
Gazete, Avrupa Parlamentosu Raportörü Piri’nin çok sert olduğunu ve tartışma sırasında yapılan bazı yorumlara yanıt vermek için ikinci bir söz hakkı istediğini de yazdı.

Güney Kıbrıs’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki Milletvekilleri Lefteris Hristoforu (DİSİ), Takis Hacıgeorgiu (AKEL), Kostas Mavridis (DİKO) ve Dimitris Papadakis’in (EDEK), (Gümrük Birliği’nin) temel şeklini uygulamayan Türkiye ile AB arasında bir ilişkinin yükseltilmesi için müzakerelerin yapılmasının siyasi açıdan doğru olmadığı yorumuna bulunduklarını aktaran gazete, Piri’nin ise Avrupa Parlamentosu’nun, Komisyon’un Gümrük Birliği’nin yükseltilmesiyle ilgili müzakerelerin başlamasına yönelik tezini desteklediğini ifade ettiğini aktardı.

Gazete haberinde, edindiği bilgilere dayanarak, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in, Gümrük Birliği’nin yükseltilmesine ilişkin müzakerelerin 2017 yılı sonunda başlaması sözü vererek Tayyip Erdoğan’a verdiği “yol haritası” çerçevesinde Türkiye’ye taahhütte bulunduğunu iddia etti.

Tüm bunların ötesinde başka olumsuz noktaların da bulunduğunu belirten gazete, ayrıca raporda Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili Ankara’nın tüm yükümlülüklerinin de kaydedildiği belirterek, Kıbrıs sorunuyla ilgili kısmın “olumlu” bulunduğunu aktardı.

Dışişleri Komitesi’nin Türkiye ile ilgili raporunun bugün kabul edilmesinin beklendiğini kaydeden gazete,devamında rapor son şeklini almadan ve temmuz başı onay için genel kurula sunulmadan önce siyasi gruplara yeni değişiklik önerilerinde bulunmaları için imkan tanınacağını yazdı.

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2017, 11:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1