Kıbrıs Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Ajansı‘na (Dipae) göre; mevzuat değişikliği yabancı üniversitelerin Kıbrıs’ta bağımsız kurumlar açmasına ve kurmasına izin verecek. 

Cyprus Mail‘e konuşan Dipae sözcüsü, “Bu, diğer yabancı yükseköğretim kurumlarının Kıbrıs’ın güneyinde, şu anda faaliyet gösterme biçimlerinden tamamıyla farklı bir prosedürdür” dedi. 

Dipae sözcüsü, “Şu anda, Baf‘ta bulunan UCLAN veya Beyrut Amerikan Üniversitesi (AUB) gibi kurumlar, ya ‘ana merkezleri’ ile müfredat paylaşan ya da çift diploma programları sunacak şekilde çalışıyorlardı. Ancak, Kıbrıs’taki bu tür kurumlardan alınan tüm dereceler, adada kurulan üniversiteler tarafından verilen Kıbrıs dereceleridir” diye açıkladı. 

Önerilen mevzuat değişikliğinin, yabancı üniversitelerin adada bir varlık kurmalarına ve kendi ülkelerinden dereceler vermelerine olanak tanıyacağı belirtildi. 

DIPAE: KESİN BIR ŞEY YOK AMA AYRINTILAR MECLİS’TE NETLEŞTİRİLMEKTE 

Dipae sözcüsü, “Söz gelimi, Imperial College Kıbrıs’ta bir şube açmak istiyor diyelim; yasanın Meclis’ten geçmesi durumunda, sadece bunu yapmalarına izin verilmeyecek, aynı zamanda tam İngiliz dereceleri vermelerine de izin verilecek. Bu, bir devrimdir” dedi. 

“Brexit‘ten sonra, İngiliz üniversiteleri bu olasılıkla özellikle ilgileniyor çünkü İngiltere dışında bir varlık kurmak giderek zorlaştı” diyerek ekleme yapan Dipae sözcüsü, “Tabii ki bu, yasal değişikliğin Meclis’ten geçmesi durumunda gerçekleşecektir. Şu anda, ayrıntılar hala netleştiriliyor” dedi. 

İngiliz turist Baf’taki otelin üçüncü kat balkonundan düşerek öldü İngiliz turist Baf’taki otelin üçüncü kat balkonundan düşerek öldü

MICHAELIDOU: DEĞİŞİKLİK, MEVZUATI MODERNİZE EDİYOR, ULUSLARARASI ANLAŞMALARIN KALİTESİNİ ARTTIRIYOR 

Eğitim Bakanı Athena Michaelidou ise değiştirilmiş yasanın faydalarına dikkat çekerek, bunların hükümetin yükseköğretimin kalitesini yükseltme ve iyileştirme yönündeki geniş çabalarıyla uyumlu olduğunu söyledi. 

“Değişiklik, mevzuatı modernize ediyor, yükseköğretimin uluslararası anlaşmaları teşvik ediyor ve anlaşmaların kalitesini artırıyor” dedi. 

Michaelidou, sürecin belirli kriterler, denetim ve Dipae aracılığıyla sürekli izleme ile yönetileceğini, Kıbrıs’ta üniversite kurma prosedürlerine benzer olacağını açıkladı. 

Hangi ülkelerin Kıbrıs’ta üniversite kurmakla ilgilendiği konusunda Michaelidou, Yunanistan ve bölgedeki diğer ülkelerden belirli üniversitelerin ilgisini not etti, ancak daha fazla ayrıntı vermedi. 

“Yasal değişiklik Meclis’ten geçtikten sonra, tartışacak somut verilere sahip olacağız,” diyerek sözlerini tamamladı. 

Bakanın açıklamalarından, burada şubeler açabilecek yabancı üniversitelerin hem Avrupa Birliği (AB) hem de AB dışı ülkelerden kurumları içerdiği anlaşıldığı belirtildi. 

BU KARAR, ADANIN KUZEYINDEKİ ÜİVERSİTELERİ NASIL ETKİLEYECEK? 

Son dönemlerde ‘sahte diploma’ skandallarıyla sarsılan adanın kuzeyindeki yüksek öğretimin, adanın güneyinde alınması beklenen yeni karar sonrasında özellikle yabancı öğrenciler konusunda büyük sıkıntılar yaşaması muhtemel görünüyor. 

Adanın kuzeyinde yer alan ve herhangi bir uluslararası tanınırlığı bulunmayan üniversitelerin, adanın güneyinde uluslararası tanınırlığı bulunan üniversitelerle hem öğrencileri cezbetmek hem de öğrenim kalitesi açısından nasıl yarışacağı merak ediliyor. 

Editör: TE Bilisim