banner2
banner34

Kıbrıs sorununda hareketlilik

Rum basını, üçlü görüşme öncesi Lute'un gelişini ve Güney'deki son gelişmeleri yazdı.

Kıbrıs sorununda hareketlilik
banner45

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 25 Kasım’da Berlin’de gerçekleştireceği üçlü görüşme öncesinde Kıbrıs sorununda hareketli döneme giriliyor.

Genel Sekreter’in Kıbrıs geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute Berlin görüşmesinin hazırlıkları için Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüşmek üzere Ada’ya geliyor.

Anastasiadis Rum Ulusal Konseyi’ni 13 Kasım’da saat 10.00’da toplantıya çağırdı.

Politis “Lute Dönüyor… Gelecek Hafta Akıncı ve Anastasiadis’le Görüşecek…  Ulusal Konsey Lute’un Gelişi ve Berlin Üçlü Görüşmesi Arifesinde Çarşamba Günü Toplanıyor” başlıklı haberinde gelecek haftanın Kıbrıs sorunu açısından kritik olduğuna dikkat çekti.

Lute’un Ada’da yapacağı temasların Genel Sekreter ile Berlin’de yapılacak üçlü görüşme öncesinde hazırlık amacını taşıyacağına işaret eden Anastasiadis, gazetecilerin 25 Kasım görüşmesinden umutlu olup olmadığı sorusuna karşılık “öteki taraf da bizim taşıdığımız siyasi irade ve kararlılığı taşıyorsa  (görüşme) sonuç verebilir” cevabını verdi.

ULUSAL KONSEY SONRASINDA “GEREKİRSE” AÇIKLAMA YAPILACAK

Bir gazetecinin “Ankara’nın iş birliği yapmadığı” iddiası üzerine Anastasiadis, önce Rum Ulusal Konseyi’ne elindeki bilgileri aktaracağını, ardından da -gerekirse- kamuoyuna açıklama da yapılacağını söyledi.

banner37
Alithia “Kıbrıs Sorunu ‘Yeniden Isınıyor’.. Lute Geliyor Önümüzdeki Cumartesi İki Lideri Görüyor” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in, Lute’un Berlin’deki üçlü görüşmeyle ilgili hazırlığından söz ederken “pratik düzenlemelerden değil, halen havada olan referans şartlarında mutabakat çabasının tamamlanmasından söz ediyoruz” dediğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis “Antonio Guterres,  Berlin’de, referans şartlarında sonuçlanmış bir anlaşma görmek istiyor ki her şey yolunda giderse Aralık ayı içerisinde gayrı resmî beşli konferans aşamasına geçilebilmesi için garantör güçlere sunabilsin” ifadelerini kullandı.

“SEPET KÜÇÜK”

Fileleftheros “Küçük Sepetle Berlin’e… Guterres, Akıncı ve Anastasiadis Kıbrıs Sorununda Sonraki Adımları Görüşecek… Jane Holl Lute Liderlerle Temasları Gelecek Cumartesi” başlıklı haberinde, Rum tarafının üçlü görüşme için Berlin’e “küçük sepetle” (beklentisi düşük) gideceğini yazdı.

Habere göre Rum Yönetiminin beklentilerinin düşük olma sebebi, Berlin görüşmesi için Akıncı, Guterres ve Anastasiadis arasında, üçlü görüşmede Kıbrıs sorununda bundan sonraki adımların görüşüleceği ilke anlaşması olması.

Gazete, “Bu da referans şartlarında anlaşma veya karar alınmamasının işareti” diye yazdı.

Gazeteye göre ikinci sebep ise TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun beşli konferansta dönüşümlü başkanlık, siyasi eşitlik v.b’de uzlaşıldıktan sonra çözüm şeklinin görüşülmesini istediğini açıklaması.
Rum Yönetimi  Türk tarafından gelen bu yöndeki mesajların Berlin’deki üçlü görüşmede sonuç  alınma olasılıklarını asgariye indirdiği görüşünde.

Gazeteler 2’nci  Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın yaptığı, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in kendisine, Berlin görüşmesi konusunda, “boşuna gideceğiz, boşuna masraf” dediği açıklamasını da aktardılar.

Fileleftheros “Talat’a Boşuna Seyahat İtirafı”, Alithia “Talat’ın İddiası: Anastasiadis Bana Berlin’e ‘Boşuna’ Gideceklerini Söyledi” ve Haravgi de “Başkan Talat’a Üçlü Görüşme Hakkında ‘Boşuna Gidiyoruz, Boşa Masraf’ Dedi… Lute 16 Kasım’da Liderler İle Ayrı Ayrı Görüşüyor”  başlığını kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1