banner2
banner34

Rum halkı sandık başında

Güney Kıbrıs’ta milletvekili seçimi için 542 bin 915 seçmen bugün sandık başına gitti.

Rum halkı sandık başında
banner45


494 ADAY YARIŞIYOR: Rum meclisindeki 56 sandalye için 12 siyasi parti ve 494 adayın yarışıyor. Seçimin maliyeti ise 6 milyon Euro olarak açıklandı

Kıbrıs Rum halkı Rum meclisinin yeni 56 üyesini belirlemek için sandık başına gidecek.

Kayıtlı toplam 542 bin 915 seçmenin bin 149 sandıkta oy kullanacağı seçimlerde oy verme işlemi saat 07.00’de başladı ve 18.00’de sona erecek. Seçime katılan 12 partinin aldıkları oylara ilişkin sonuçların saat 23.00’a doğru açıklanması bekleniyor. Güney Kıbrıs‘taki yaklaşık 600 Kıbrıslı Türk’ün de oy kullanacağı seçimlerde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan 271 Rum için ise ayrı özel bir seçim sandığı oluşturuldu.

Ada dışında bulunan 14 binin üzerinde Rum seçmen ise Yunanistan’da Atina, Selanik ve Patra kentlerinde ve İngiltere’nin başkenti Londra’da kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek. Seçimler sonucunda belirlenecek yeni meclis, Eylül’de görevi teslim alarak 5 yıl görev yapacak.

Seçimlere Çalışan Halkın Yükselen Partisi (AKEL) – Sol Parti – Yeni Güçler, Dayanışma Hareketi (KA), Demokrat Parti (DİKO), Demokratik Seferberlik (DİSİ), Sosyal Demokratlar Hareketi (EDEK), Ulusal Halk Cephesi (ELAM), Çevreciler Hareketi (KOSP)-Vatadaşların Dayanışması, Toplumsal Bayrak Hareketi (KKS), Kıbrıs Hayvanları İçin Parti, Adalet Mücadelecileri Örgütü (OAD), Halkın Nefesi (PNOİ) ve Vatandaşların İttifakı partileri katılıyor.

Rekor sayıda aday

Güney Kıbrıs‘ta bugün yapılan seçimlerde Rum meclisindeki 56 sandalye için 12 partiden ve parti ittifaklarından toplam 494 aday yarışacak.

Milletvekili adayı olmak için 500 Euro’luk harç ödeyen adaylar, seçim bölgelerindeki geçerli oyların üçte 1’ini almaları durumunda bu parayı geri alacak.

Milletvekili adaylarının yaklaşık yüzde 20’si kadınlardan oluşuyor.

Mecliste 3 dönem görev yaptıktan sonra siyasetten ayrılan 14 eski milletvekiline yönetim tarafından toplam 2,5 milyon avro tazminat ödenecek.

Seçim günü Güney Kıbrıs‘ta bin 500 polis görev yapacak. Bunların büyük bölümü seçim merkezlerinde ve sandıkların korunmasında görevlendirilecek.

Seçim sistemi

banner37
Rum kesiminde nisbi seçim sistemine göre yapılan seçimlerde, partilerin meclisteki sandalye sayısı iki tasnifte belirleniyor. Seçim bölgelerinde kullanılan geçerli oy oranına göre belirlenen seçim barajını geçen partilere oransal olarak birinci tasnifte milletvekili çıkarma hakkı tanınıyor. Geriye kalan sandalyeler küçük partilerin de katıldığı iki aşamalı ikinci tasnifte kademeli dağıtılıyor.

Seçim barajını aşamayan küçük partilerin ikinci tasnife katılabilmesi için geçerli oyların en az yüzde 3,6’sını alması gerekiyor. İki partili ittifaklar için yüzde 10, ikiden fazla ittifaklar için ise yüzde 20’lik baraj öngörülüyor. Bağımsız milletvekili adaylarının meclise girebilmesi için seçim bölgelerindeki geçerli oy sayısına göre belirlenen seçim barajını aşma şartı bulunuyor.

Güney Kıbrıs Lefkoşa, Limasol, Mağusa, Larnaka, Baf ve Girne bölgeleri olmak üzere 6 seçim bölgesine bölünüyor. Her seçim bölgesi için farklı renkte oy pusulası kullanılıyor.

7 partinin barajı geçmesi bekleniyor

Seçim sürecinde yapılan anketlere göre, yarışacak 12 parti ve ittifaktan 7 tanesi meclise girmeyi başaracak. Seçim barajını, DİSİ ve AKEL’in yanısıra, DİKO, Vatandaşlar İttifakı, EDEK, Ekologlar ve EVRO.KO-Dayanışma Hareketi’nin aşması bekleniyor.

Anketlere göre, 2008’de faaliyet göstermeye başlayan ve ilk kez 2011’de seçime giren aşırı sağ eğilimli ve ırkçı ELAM, oyunu artıracak ancak meclise giremeyecek. 2011’deki seçimlerde 4 bin 359 oyla yüzde 1.08 oranında oy alan ELAM, anketlere göre bu seçimlerde yüzde 2.6 oranında oy alacak ancak meclise girmeyi başaramayacak.

Katkimerini’nin gerçekleştirdiği son ankete göre DİSİ yüzde 24.3, AKEL yüzde 19.7, DİKO yüzde 10.6, Dayanışma Hareketi yüzde 4.5, EDEK ve Vatandaşlar Hareketi yüzde 4.4, Çevreciler yüzde 3.9, ve ELAM yüzde 2,6 oy alacak.

RIK’ın yaptırdığı ankete göre, parti başkanlarının popülaritesinde ilk sırada yüzde 54 oranıyla Çevreciler Başkanı Yorgos Perdikis bulunuyor. İkinci sırayı yüzde 53 ile Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus’un aldığı ankete göre Theoharus’u yüzde 46 ile DİSİ Başkanı Averof Neofitu, yüzde 35 ile DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, yüzde 34 ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, yüzde 33 ile Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, yüzde 21 ile EDEK Başkanı Marinos Sizopulos izliyor. ELAM Başkanı Hristos Hristu ise yüzde 10 orana sahip oldu.

2011’de sandıktan DİSİ birinci çıkmıştı

Başkanlık sisteminin bulunduğu Güney Kıbrıs’ta meclis için en son Mayıs 2011’de seçim yapılmıştı.
Seçimden yüzde 34,27 oy oranıyla birinci çıkan DİSİ 56 sandalyenin 20’sini kazanırken, yüzde 32.67 oy alan AKEL 19, DİKO 9, EDEK 5, EURO.KO 2, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de 1 sandalye kazanmıştı.
Başkanlık için ise en son Şubat 2013’te seçim yapılmış ve başkanlığa DİSİ’nin adayı Nikos Anastasiadis seçilmişti.

Seçimlerin maliyeti 6 milyon Euro

Güney Kıbrıs’taki seçimlerin toplam maliyetinin yaklaşık 6 milyon Euro olduğu bildirildi.

Rum medyası, seçim süreci için yapılan harcamaların 3,5 milyon Euro civarında bulunduğunu, siyasi partilere ise seçim nedeniyle 2,5 milyon Euro mali destek yapıldığını duyurdu. Milletvekili adaylarının seçim harcamalarının ise 30 bin Euro olarak sınırlandırıldığı belirtildi

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2016, 13:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1