banner2
banner34

Rumlar İsviçre’ye üç hedefle gidecek

İsviçre’de 28 Haziran’da başlayacak 2. tur görüşmelerde Rumlar’ın beklentileri belli oldu. Rumlar, özellikle güvenlik ve garantiler konusunda taviz bekliyor!

Rumlar İsviçre’ye üç hedefle gidecek
banner45

Kıbrıs liderleri arasında, 28 Haziran’da İsviçre’de yapılacak yeni tur görüşmeler görüşmeler için geri sayım sürüyor. Rum yönetiminin, İsviçre’de Crans Montana’da yapılacak ikinci tur Kıbrıs görüşmelerinde, güvenlik ve garantilerde ilerleme olmasını beklediği, güvenlik ve garantiler başlığında üç hedefi elde etmek için konferansa katılacağı kaydedildi. Bununla birlikte Türkiye’nin güvenlik ve toprak konularında adım atacağını öne süren ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Doherty de, “liderlerin izole edilmiş dağlık bir köyde görüşeceklerini ve buradan kaçamayacaklarını” savundu.

Rum medyasının, “Üç hedef” manşetiyle verdiği haberlere göre, Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis ve ekibi, toplantının ilk günlerinde Türkiye’den ve Kıbrıs Türk tarafından garantilerin yanı sıra güvenlik konusunda da taviz bekleyecek. Rum medyasına göre, ilk gün talep edilecekler şunlar:
Garanti Anlaşması’nın 4’üncü maddesinin 2. paragrafında öngörülen Türkiye’nin Kıbrıs’a tek yanlı müdahale hakkının kaldırılması talep edilecek;
Türk askerinin yüzde 80’den fazlasının çözümün ilk gününde çekilmesi, üzerinde uzlaşılacak bir takvim temelinde de nihai çekilme tarihi için tarih istenmesi;
Kıbrıslı Türklerin istediği garantilerin, Türk askerlerinin çekilme prosedürü aracılığıyla sağlanabileceği izahında bulunulması. Yani 2-4 yıl içerisinde ve son Türk askeri de çekildiğinde, Kıbrıslı Türkler çözümün işleyebilir ve güvenli olup olmadığını, özellikle ülke yönetimine etkin katılıma sahip olup olmayacakları konusunda net bir görüntü edinecek. Çözüm çökerse, o zaman basitçe, askerler gitmeyecek.

Türk askeri şartı

Rum medyasında, Anastasiadis’in, bu üç konuda ilerleme sağlanması halinde, konferansın devamına sıcak baktığı belirtiliyor. Konferans ile ilgili konuşan Anastasiadis, “Cenevre’de yer alacak görüşmelerde, işgal sorunlarını aşmış olacak olan birleşik bir vatan için konuşmalarını umduğunu” söyledi. Rum lider, “Refah sağlayacak olan yaşayabilir bir çözüm için, vatanın kurtuluşu, Türk askeri birliklerinden kurtulması ve işler bir devlet meydana getirilmesi vizyonu gerçekleşmediği müddetçe, hiç kimse rahat hissedemeyecek” dedi.
Öte yandan ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Doherty de, Türkiye’nin güvenlik ve garantilerde adım atacağı mesajını verdi. “Mevcut durumu, Kıbrıs sorununu çözmek için son 43 yılın en iyi fırsatı” olarak niteleyen Doherty, “güvenlik ve garantiler ve toprak başlıklarının çok önemli olacağını ve Türkiye’nin de bu hususta merkezi bir rol oynayacağını gördüklerini” söyledi. Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi durumunda, Amerikan işletmeleri için fırsatların sonsuz olacağına da değinen Doherty, liderlerin
Cenevre’de yapacağı görüşmeye ile ilgili olarak, “liderlerin izole edilmiş dağlık bir köyde görüşeceklerini ve buradan kaçamayacaklarını” söyledi.

 

banner37
Zirve burada yapılacak

Kıbrıs konferansının yapılacağı otel belli oldu. Kıbrıslı liderlerin yanı sıra Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin temsilcileri, Alp tarzına sahip olan lüks “Grand Hotel du Golf Palace”ta konaklayacak. Crans Montana’nın ana caddesine sadece 3 dakikalık yürüme mesafesine sahip otel, golf sahasıyla da öne çıkıyor. Birleşmiş Milletler oteli tamamen kapatırken, teknik heyetler için de ayrı bir otelin tutulduğu öğrenildi.

 

‘TSK olmazsa çatışma çıkar’

Rum medyasının, “Türk askerinin yüzde 80’i azaltılacak” yönündeki açıklamalarını değerlendiren KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Türk Silahlı Kauvvetleri’nin Ada’dan kesinlikle ayrılmaması gerektiğini belirterek, “Türk Silahlı Kuvvetleri olmasın, garanti veriyorum, yarın burada çatışma çıkar. Kıbrıs Türkleri sokağa çıkamaz duruma gelir. Bu kesin!” ifadelerini kullandı. “Elam’ın, Kilise’nin Güney’deki militarist grupların ne kadar güçlü olduğunu,
polis ve Rum Mili Muhafız Ordusu içinde örgütlendiğini, bunların sayısının 5 binin üzerinde olduğunu biliyoruz” diyen
Özgürgün şöyle devam etti;

‘Türklük biter!’

“Bunların olduğu bir yerde Türk askerinin de olmadığını düşündüğümüz zaman neler olabileceğini biliyoruz. Biz 1974’den önce bunu yaşadık. Yaşı 40’ın altında olanlar bunu bilmeyebilir. Bunu, Güney’e giden Türkler, zaman zaman saldırılara uğrayarak yaşıyor. Küçümsenecek gibi değil. Saldırılar yarın Kuzey’de de başlayacak. Bu şımarık gurupları kimse durduramayacak. Amaç; yıldırıp terk ettirme. Türk askerinin olmadığı bir ortamda, bunların hepsinin olacağı gün gibi aşikar. Onun için zaten ‘Türk askeri çıksın’ diyorlar. Tük askeri çıkmaz. Tük askeri çıktığı gün, bu Ada’da Türklük bitme noktasına gelir ve Türk askerinin garantisi olmadığında burada çatışma başlar.”

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2017, 12:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1