banner2
banner34

Rumlar yazdı: Türkler Akdeniz'de meydan okuyor

Rumlar yazdı: Türkler Akdeniz'de meydan okuyor
banner45
banner46

 Rum basınına göre, Türkiye’nin, “Bilim 2” araştırma gemisinin çalışmaları için Karpaz yarımadasının kuzey deniz bölgesini 4-22 Temmuz döneminde bağladığını bildiren bir Navtex yayımlamasının ardından Antalya İstasyonu ile Larnaka’daki “Kıbrıs Radyosu” birbirlerini yalanlayan karşı-Navtex’ler yayımladı.

Alihtia “Türkler Meydan Okumalara Başladı… Kıbrıs Açıklarında Araştırmalar İçin Navtex Yayımladılar” başlıklı haberinde Türkiye’nin Navtex’i, 4’üncü sondaj gemisini Doğu Akdeniz’e indirmeye hazırlandığı bir dönemde yayımladığına dikkat çekti.

banner37
Habere göre Rum yönetimi, Larnaka’daki radyosu aracılığıyla Türkiye’ye cevaben karşı-Navtex yayımladı.  Türkiye’nin bilimsel araştırmalar için bağladığı bölgenin bir bölümünün “Kıbrıs Cumhuriyeti Münhasır Ekonomik Bölgesi ve kıta sahanlığı içerisinde olduğu” iddia edilen karşı-Navtex’te Türkiye’nin bu hareketinin “yasadışı” ve Rum yasalarına göre “ceza gerektiren suç” kapsamında olduğu iddia edilerek Türkiye’ye, yayımladığı Navtex’i “iptal etme” çağrısı yapıldı.

Gazete Türkiye’nin, her zaman yaptığı gibi, bu çağrıya uymamakla kalmayıp karşı atağa geçtiğini ve önümüzdeki yaz döneminde dördüncü sondaj gemisi ile Doğu Akdeniz’e indirme niyetini ortaya koyduğunu yazarak, okurlarına şunları aktardı:

“Antalya İstasyonu cevabında, Larnaka istasyonundan yayımlanan Navtex’te görünen Kıbrıs’ın 1960’ta kurulan devlet olmadığı, dolayısıyla Kıbrıs ifadesinin, Kıbrıslı Türklerin haklarını çiğnemekle suçladığı Kıbrıs Rum yönetimine herhangi bir şekilde tanınması anlamına gelmediği söyleniyor. ‘Kıbrıs Rum yönetiminin Larnaka istasyonu aracılığıyla meşrulaştırılmaya çalışılması ve yayımladığı Navtex geçersizdir, Türkiye tarafından kabul edilmeyecek’ deniyor. Son olarak Antalya istasyonu, Türk kıta sahanlığındaki bilimsel araştırmaların meşru ve geçerli olduğunu ve istasyonun gemi adamlarını mesajlarla bilgilendirmeye devam edeceğini ifade etti.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1