banner2

Hayatını dürüst yürütenler cezalandırılıyor

Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasası, başlıkta belirtildiği gibi hayatını dürüst yürütenler ile yürütmeyenler arasındaki haksız durumu daha da perçinleştiriyor.

İşini dürüst ve yasalara uygun yapanlar cezalandırılıyor.

Ülkedeki kayıt dışılığı önlemek ya da caydırıcı tedbirlerle gelirlerini artırmayı önceliğine alması gereken hükümet, tam aksini yaparak işini dürüst yapanları kayıtsızlığa itiyor.

Yıllık beyannameler üzerinden verilen Kurumlar Vergisi ile Gelir Vergisi üzerinden ek gelir elde etme peşine düşen hükümet, gerçek gelirini beyan etmeyenlere ulaşmayı bile denemiyor.

Küçük bir toplumuz ve kimin ne gelir elde ettiğini biliriz. Maliye Bakanlığı’nın her yıl yayınladığı vergi beyanlarına baktığımızda hepimize gerçekçi gelmeyen birçok nokta bulunmaktadır.

Zenginler sınıfında olan ve yıllık 10 bin TL civarında vergi veren çok sayıda ismin var olduğu gerçeği önümüzde dururken, her noktadan vatandaşın cebine ulaşma çabasını anlamak mümkün değil.

Her bireyin fark edebildiğini, neden hükümet sorun edip kendisini kandıranın üzerine gidip vergi almayı önceliklendireceğine beyanda bulunanlardan ek vergiyi seçer? Böyle yaptıkça göz göre göre, işini dürüst yapanları da eksik beyana teşvik ediliyor.

Devletin neredeyse vatandaşla para ilişkisine girdiği her noktaya getirilen ek vergilerle alım gücümüz azımsanamayacak bir oranda düşecektir. O kadar ileri gidildi ki belediyelerin alacağı tartı ücretlerinden bile yüzde 10 vergi isteyerek birçok gıda ürününe otomatik zammı da getirecektir.

Maaşlardan kesinti olarak gündeme gelen yasa tasarısı geçerken oluşan trajikomik bir tartışmayı da not düşmek isterim. Maaş kesintisi konusunda destek veren bazı isimlerin banka mevduatlarından hangi koşulda vergi alınacağını öğrenmeden konuya tepki göstermesini de yaşadık. Çalışanın maaşından kesintiye “evet” diyen bu tür kişiler, kendi mevduatlarından kesintiye “hayır” diyebilme rahatlığını bile gösterdiler.

İşin sonucu bu yasa olmadı. Devlet vatandaşına dilekçe vererek maaşından kesintiyi önlemeye itecek. Bu bürokrasiye girmek istemeyen ya da bulunduğu görev gereği dilekçe veremeyeceklerin dışında maaş kesintisine destek verene ben rastlamadım. Zaten asıl mesele bu noktada toplumun oyalanmasıydı.

Maaş kesintisi merkeze alınarak tartışılan yasada gerçeği gözden kaçırdık. Maaş kesintisinden çok çok fazlası oluşacak zamlar ve ek vergilerle ödenecektir. Geçmiş

YORUM EKLE

banner12

banner1