banner2
banner34

“Su Anlaşmasıyla ilgili vekiller ne söyledi?

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Anlaşmasıyla ilgili kim ne dedi?

 “Su Anlaşmasıyla ilgili vekiller ne söyledi?
banner45

ANGOLEMLİ: “BU BİR TEKELLEŞME”

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, su anlaşması konusunda yaptığı konuşmada ülkedeki durumu da eleştirdi.

Angolemli, “Bizi yönetenler ta başından yanlışlar yaptı. Kendi kendilerini yönetme duygularından çok uzakta kaldı. Bugün maaşları ödeyemiyor, çiftçiden aldığımız arpanın parasını veremiyoruz” dedi.

Özelleştirmenin dünyanın birçok yerinde olduğunu ancak bunun için gerekli denetimlerin olduğunu söyleyen Angolemli, “Bu bir tekelleşmedir. Bu anlaşmanın Meclis’te reddedilmesini ve yeninden görüşülmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

ÇAVUŞOĞLU

Angolemli’den sonra UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu söz aldı. Çavuşoğlu, “Çocukluğumuzdan beri duyduğumuz ‘Türkiye’den su gelecek’ söylemleri en sonunda hayata geçiyor. Ne mutlu ki bizim de bu projede bir tuzumuz var. Biz suya hasret bir halkız. Bunu Asrın Projesi’yle tarihe gömeceğiz. İnsanların hayatları değişecek” dedi.

Ana olayın suyun halka ulaştırılması olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Bunu halka ulaştırmak bizim görevimiz” ifadesine yer verdi.

Anlaşmadaki bazı maddelerin tartışılmasının doğal olduğunu, siyasi partilerden farklı görüşlerin dile getirebileceğini kaydeden Denktaş, bu tartışmaların projenin önüne geçmesi gerektiğini vurguladı.

GÜNDÜZ: “BU SU BAŞKA ÜLKEYE GİTSE O İNSANLARIN HEYKELLERİ DİKİLİRDİ”

Bağımsız milletvekili Menteş Gündüz, su konusunda söz alarak, “Bu su başka ülkeye gitseydi o insanların heykelleri dikilirdi,  peki biz ne yapıyoruz? Yönetilirdi, yönetilemezdi tartışması yapıyoruz, Bu siyasi primle herhalde bir sonraki seçim garantileniyor” dedi.

Suyun fiyatının ve kullanıcıya ne kadara mal olacağının önemli olduğunu söyleyen Gündüz, Meclis’ten geçirilen İhale Yasası’nın ihale ve denetim konusunda önemli bir yasa olacağını kaydetti.

Menteş Gündüz, Türkiye’nin 1920’lerden beri Kıbrıs’a desek verdiğini ifade ederek, “Türkiye’yi öcü gibi göstermek popülizmden başka bir şey değil” dedi.

ÇELER: “BİZ SUYU YÖNETEBİLİRİZ”

TDP Milletvekili Zeki Çeler, “Suyu ticari meta olarak kullanmak, bunu devretmek ve bunu içimizden olmayanlara devretmek doğru değil. Bu şirket Türkiye’den değil Almanya’dan gelse, Güney’den de gelse yine yanlış. Biz suyu yönetebiliriz” dedi.

Çeler, su anlaşması konusunda belediyelerin rekabet gücü, belediye çalışanları gibi konularda sorular sorarak bu öneri onaylanmadan kendisine cevap verilmesini istedi.

banner37
Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek, yerinden konuşarak Çeler’i su anlaşmamasını iyi okumamakla ya da spekülatif konuşmakla suçlarken Çeler, “Ben sizden bir damla onur rica ediyorum. Benim de gelecek kaygım var. Meclis’i ziyaret eden çocuklar için de gelecek kaygım var. Elbette sizin kaygılarınız var” şeklinde konuşarak endişelerini dile getirdi.

DİNÇYÜREK

Daha sonra Bağımsız Milletvekili Dinçyürek yeniden söz aldı.

Dinçyürek, “Bugüne kadar yapılan görüşmelerde suyu KKTC yetkilileri dışında birinin yöneteceği konuşulmadı. Kamuoyu bunu doğru bilmeli.

Hepimiz bu ülkeyi ve insanını seviyoruz. Birileri su konusu dahil devletin temel ihtiyaçları üzerinden siyasi rant için spekülatif konuşma yapmasın. Bilgiye ve belgeye dayalı konuşunuz” dedi.

Yerinden söz alan TDP milletvekili Çeler, Dinçyürek’in bakanlık yaptığını anımsatarak, “Kaç su mühendisi var diye araştırdınız mı? İstihdam yaptınız mı?” diye sordu.

Dinçyürek de bakan olarak göreve geldiğinde son 15 yılda Su İşleri Dairesi’ne istihdam yapılmadığını gördüğünü ancak girişimler sayesinde işe uygun 19 kişi alındığını belirtti.

Dinçyürek, sınavların nasıl yapıldığını da anlattı, soruları Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin sınav hazırladığını, başarılı olanların Türkiye’de hizmet içi eğitim aldığını kaydetti.

SANER: “OY VERECEĞİM İÇİN MUTLUYUM”

Dinçyürek’ten sonra kürsüye gelen UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, “Bu anlaşmaya oy vereceğim için mutluyum” dedi.

Saner, Meclis kürsüsünden yapılan bazı konuşmalara atıfta bulunarak, “Fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olunmaması gerek. Toptan retçi bir yaklaşım tarzı var” dedi.

Avrupa Birliği üyeliği için önemli olan kriterlerden söz eden, bu anlaşma sayesinde rekabet edilebilirlik için önemine dikkat çeken Saner, “Bu anlaşmanın Meclis’e gelmesini sağlayan herkese, başta Türkiye yetkililerine teşekkür ediyorum” ifadesine yer verdi.

ÇELER: “ANLATTIKLARIMIZI DİKKATE ALMIYORSUNUZ”

TDP Milletvekili Zeki Çeler, Saner’den sonra yeniden söz alarak, “Bize bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğumuzu söyleyen ve o dönemde bakan olan arkadaşımız, çam kese böceği konusunu anlattığımda, iki yıl sonra ülkede ormanlar ne hale geldi. Bilgi sahibiyken anlattıklarımızı dikkate almıyorsunuz. Öngörüyü bile ayrı tutarsınız. Bu anlaşmayla, çam ağaçları nasıl ki kurudu, dilerim ki biz yanlışı savunmuş oluruz. İnsanlar o ağaçların yerine düşüp kurumazlar. Bu suyun özelleştirmesini isteyen Türkiye, üretime alım garantisi sağlayacak mı? Bizim alım garantimiz mevcut, bizden de alım garantisi olmasını arzu ederdik…” şeklinde konuştu.

PİLLİ

UBP Milletvekili Ali Pilli de, suyun bir an önce Güzelyurt’a ulaşmasını dileyerek, ağaçların kuruduğunu, sadece o bölgenin değil, ülkenin her yerinde suyla ilgili sıkıntı yaşandığını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2016, 12:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1