Sendika Başkanı Metin Arhun imzasıyla yapılan açıklamada, odalarla iş birliği içerisinde hazırlanan önerilerle özel sektörün karşı karşıya kaldığı sorunlara kısa ve orta vadeli çözümler getirilmesini talep etti.

Sendikanın açıklamasında, savaş nedeniyle emtialardaki öngörülemez fiyat artışları, hammadde tedarikinde yaşanan zorluklar, sigorta ve taşımacılık sorunları, uçuş yapma güçlüğü veya korkusu nedeniyle insan, turist ve müşteri akışının durma noktasına gelmesi gibi ciddi sonuçların ortaya çıktığı vurgulandı. Bu durumun sanayi, turizm, inşaat ve eğitim dahil neredeyse tüm özel sektör öğelerini çıkmaza soktuğu, maliyet kontrolünün kaybolduğu ve tüm paydaşların planlama yapamaz hale geldiği ifade edildi.

KTİS, hiçbir işletmenin savaş öncesi gelir noktasına ulaşmasının şu an mümkün görünmediğini ve planlanan gelirlerin olmayışı nedeniyle piyasa ödemelerinin aksayacağını belirtti. Bu nedenle firmaların finans kuruluşlarına yapılması gereken ödemeleri gerçekleştiremediği ve nakit, çek veya vadeli ödeme taahhütlerinde aksaklıklar yaşandığı kaydedildi. Özel sektörün yaşadığı bu sıkıntının sürpriz bir durum olarak ortaya çıktığı ve sektör temsilcilerinin bunu öngöremediği ifade edildi. Sendika, mevcut durumun özel sektörün başarısızlığı değil, kontrol edilemeyen küresel gelişmelerden kaynaklandığını vurguladı.

Başbakan Ünal Üstel, Aliyev Tarafından Kabul Edildi
Başbakan Ünal Üstel, Aliyev Tarafından Kabul Edildi
İçeriği Görüntüle

Çözüm önerileri arasında, KKTC’nin yabancılar için güvenli bir liman olduğunu vurgulayan bir kampanya ve lobi çalışması yapılması, sektörel komiteler oluşturularak özel sektörün önünü açacak adımların 30 gün içinde atılması yer aldı. Ayrıca turizm sektöründe küçük ve orta ölçekli tesislerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yolcu başı turiste verilen teşvik primlerinin yerli turistleri de kapsayacak şekilde düzenlenmesi, ithal ürünlerde uygulanan vergilerin FOB değer üzerinden belirlenmesi, iş araçlarının ithalatında alınan vergilerin düşürülmesi ve yıllık seyrüsefer ücretlerinin sivil araç seviyesine getirilmesi önerildi.

Sendika, özel sektörün finansal açıdan rahatlamasını sağlayacak önlemler paketinin ivedilikle hazırlanması gerektiğini vurguladı. Bu paket, kredi vade uzatmaları, döviz kredilerinde kur imtiyazı, KGF destekli faiz kolaylıkları, kısa ve orta vadeli piyasa taahhütlerinde öteleme ve yeniden yapılandırma gibi uygulamaları içermelidir. Çalışanlar için sosyal güvenlik prim desteği sağlanması, temel tüketim ürünlerinde KDV oranlarının sıfırlanması, üretim ve turizm sektörlerine özel elektrik tarifeleri uygulanması ve hayat pahalılığının maaşlara etkisinin asgari ücret çerçevesinde düzenlenmesi de öneriler arasında yer aldı.

Sendika, bu önlemlerin uygulanmasının özel sektöre can suyu sağlayacağını ve devletin özel sektörün yanında olduğunu göstereceğini belirtti. KTİS, önerilen tedbirlerin en kısa sürede yürürlüğe konmasını talep etti.

Muhabir: Pelin Yükselay