banner2
banner34

2 yılda 60 Milyon TL kar etti

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) yönetimi “Kıb-Tek nereden nereye” konulu bir basın toplantısı düzenleyerek son 2 yıllık icraatları kamuoyuyla paylaştı.

2 yılda 60 Milyon TL kar etti
banner45

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) yönetimi “Kıb-Tek nereden nereye” konulu bir basın toplantısı düzenleyerek son 2 yıllık icraatları kamuoyuyla paylaştı.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısında Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Kıb-Tek Müdürü Mehmet Salih Gürkan, Yönetim Kurulu üyeleri ve kurumun müdür muavinleri hazır bulundu.

“Mali yapı”, “gerçekleştirilen belli başlı yatırımlar”, “2016 yılı bütçesine ödeneği konan yatırım projeleri” gibi başlıklarda bilgi veren Akim, özelleştirme, belediyelerin ve kamunun kuruma olan borcu gibi konularda da açıklama yaptı.

Kıb-Tek’in uzun süredir TC ve KKTC hükümetleri arasında imzalanan ekonomik programlara konu olduğunu belirten Akim, “ ‘Kıb-Tek’i özelleştirmeye mecbursunuz, tahsilat yapamıyorsunuz’ diyenlerin ülkesinde bugün elektrik özel sektörün elinde olmasına rağmen tahsilat oranı yüzde 70’i aşmadı” dedi.

Kıb-Tek’in bugünkü tahsilat oranının 96.66 olduğunu da belirten Akim, “Bu rakam genel tahsilatı değil, aylık olarak faturaladığımız elektriğin tahsilatıyla ilgili” şeklinde konuştu.

Kuruma olan borçlar konusunda da bilgi veren Akim, belediyelerden 210 milyon TL alacaklarını olduğunu söyleyerek, “Bize borcu olmayan belediye yok. Devletten yaklaşık 79 milyon alacağımız var. Pileli Türklerden, Karpaz’daki Rumlardan elektrik parası tahsis etmiyoruz... Devlet politikası... Sosyal yardım alanlara maliyetin altında elektrik veriyoruz, devlet ödemiyor, bu da politikası” dedi.

“Bence elektrik kurumu çok ellenmezse devasa bir güç, ülkeyi sırtında taşıyacak ekonomik bir kuvvet” şeklinde konuşan Akim, “Kıb-Tek’in, bu devletin batırdığı sanayi holdingleri, ETİ’leri, Hava Yollarını, Cypfruvexleri geri alacak kadar da gücü vardır. Eğer iyi yönetilirse....” ifadesine yer verdi.

“ÖZELLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILAN ELEKTRİK KURUMU...”

“Özelleştirilmeye çalışılan elektrik kurumunun hazineye aylık olarak asgari 5 buçuk milyon TL vergi ödediğini” de kaydeden Akim, “Kıb-Tek’in satılması ‘sorun olmaktan çıkaralım’ anlamı taşımaz. Satılmasının bir amacı olur; buradaki, kaynakların birilerine aktarılması” şeklinde konuştu.

Kıb-Tek’in Kıbrıs Türk toplumunun son kalesi olduğunu da söyleyen Akim, “Burasının sonuna kadar korunması gerek. Bu ülkede vergi rekortmeni olarak ilan edilenler bugün Kıb-Tek’in ödemek durumunda olduğu 18 milyon TL kurumlar vergisi hesabına ulaşmadı, iddia ediyorum ulaşmaz da” dedi.


Basın toplantısında “Lefkoşa’ya takılan led ışıkların aydınlatması yetersiz” eleştirilerini de yanıtlayan Akim, “Bu konuda bilimsel veri yok, Elektrik Kurumu bu ışıkları ölçüyor, laboratuar denetimlerini yapıyor” dedi.

AKİM’DEN KÖŞE YAZARLARINA ELEŞTİRİ... “GÖNÜL ARZU EDERDİ Kİ...”

Akim 2 yıllık icraatların paylaşıldığı basın toplantısındaki konuşmasına eleştiriyle başladı.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, “Gönül, bizi 26-27 aydır her gün köşelerinde döven, aşağılayan, ‘hırsız, rüşvetçi’ ilan eden reyting adına her türlü yalanı söyleyen köşe yazarlarının da burada olmasını arzu ederdi... Ne yazık olmadı” dedi.

“KURUMUN HARAÇ-MEZAT SATILMASI İÇİN DAVETİYE ÇIKARANLAR...”

Kurumu devraldıkları 2013 yılına işaret eden Akim, batık bir kurum devraldıklarını ancak ekibinin en iyisini başarabildiğini ortaya koyduğunu söyledi.

İsmet Akim, “Kurumun haraç-mezat satılması için davetiye çıkaranların, tellal gönderenlerin, bizi birilerine peşkeş çekmeye çalışanların inadına mali tedbirlerle ve yatırımlarla 2 yıl gibi kısa bir sürede böyle bir sonuç aldık” dedi.

Akim, konuşmasında kurumun özerkliğinin acilen sağlanmasının zorunluluk olduğunun ortada olduğunu da ifade etti.

“KURUM, YAKIT DAHİ TEMİN EDEMEZ DURUMUNA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ”

banner37
Kıb-Tek’in 22 milyon doları temerrüde düşmüş toplam 173 milyon 317 bin 781 dolarla devraldıklarını kaydeden Akim,  “Kurum, yakıt dahi temin edemez durumuna düşürülmüştü” dedi.

Kıb-Tek’e petrol sağlayan firmanın bu dönemde gönderdiği yazıdan da bir kesit de okuyan ve bu yazının içeriğini eleştiren Akim, “Bu yazı onurunu ve güvenirliğini yitirmiş, piyasada var sayılmayan bir ticari müesseseye hitap eden bir yazdıydı, bir notaydı” şeklinde konuştu.

O gün, yani 2013’ün Eylül ayında kurumun toplam 420 milyon borcu bulunduğunu, alacağın ise 544 milyon olarak görüldüğünü söyleyen Akim, finans yönetimi alanında kurumu rahatlatacak tedbirleri aldıklarını anlattı.

Akim, bu tedbirlerin en önemlilerini “yüksek vade farklarından kurtulmak için bankalardan borçlanma yoluna gidilmesi” “toplam, 35 milyon TL’yi bulan yüksek faizli açık hesaplar, pazarlık yapılmak sureti ile daha düşük faiz oranlarına indirilmesi” ve “2014’ten itibaren bankalardan borçlanarak yakıt alımlarında peşin ödemeye gidilmesi” olarak açıkladı.

İsmet Akim, kurumun 2011 yılında; 53 milyon 355 bin 209 TL, 2012 yılında 3 milyon 741 bin 648 TL, 2013 yılında ise; 83 milyon 782 bin 922 TL zarar eden Kıb-Tek’in 2014’te 5 milyon 896 bin 38 TL, 2015’te 54 milyon 872 bin 185 TL kâr elde ettiğini de söyledi.

154 BİN SAYAÇ ALIMI YAPILDI

Yatırımla ilgili projelerden de söz eden ve 154 bin sayaç alımı yapıldığını, sisteme dahil edildiğini parasının da ödendiğini belirten Akim, “Değişmeyen toplam bin sayaç kaldı. Büyük ihtimalle bu ay da onlar da tamamlanır. Ülke elektronik sayaçlarla donatılmış olacak. Elektrik kurumunun bu projeyle ilgili hiçbir müteahhide tek kuruş borcu yok” şeklinde konuştu.

Kuruma 2 dizel santral ünitesi de alındığını anımsatan Akim, bu yatırımı maliyetleri aşağıya çekmek için yaptıklarını söyledi.

LED lambalarının kullanımı konusunda attıkları adımı da anımsatan İsmet Akim, başkentin led lambalarla donatıldığını kaydetti.

“LED LAMBALARIN IŞIĞI AZDIR, AYDINLATMAZ” GİBİ BAZI ŞİKAYETLER...

“Led lambaların ışığı azdır, aydınlatmaz” gibi bazı şikayetler olduğunu belirten İsmet Akim, “Bu konuda bilimsel hiçbir veri yok. Elektrik Kurumu bu ışıkları ölçüyor, laboratuar denetimlerini yapıyor” dedi.

Kuruma alınan araçlar, ödeme sayfaları, kurumun web sitesi konusundaki yatırımlar gibi birçok noktaya işaret eden Akim, “Görev süremiz içerisinde gerçekleştirilen projelerin toplam
bedeli 127 milyon 140 TL olup bunun 93 milyon 633 bin  TL’lik kısmı ödendi. Geriye kalan borcun büyük kısmı 35 MW’lik dizel motorların finans bedelidir” dedi.

2016 yılı bütçesine ödeneği konan yatırım projeleri hakkında da detaylı bilgi veren İsmet Akim, iletim ve dağıtım olmak üzere yaklaşık 90 milyon dolarlık yatırım bulunduğunu söyledi.

“Elektrik tarifelerinde geçmişe oranla ucuzlama sağlandı” diyen Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Akim, “Bunu akaryakıtın ucuzlamasıyla sağlamadık. Bunu Kıb-Tek’i yönetmede gösterdiğimiz etkin ve verimli çalışma ve kayıp kaçağı yüzde 15’lerden yüzde 3.5-5’lere indirmekle sağladık. Karımız da, fiyatların düşmesi de bundan kaynaklanıyor” dedi.

PERSONEL SAYISI... İSTİHDAM.... EK MESAİ ÖDEMELERİ...

Bir basın mensubunun sorusu üzerine Kıb-Tek’teki personel sayısının 666 olduğunu, mevzuatta öngörülen personel sayısının ise 888 olduğunu kaydeden Akim şunu ekledi:

“Bu personelle 10 ay gibi bir sürede ciddi işler başardık, beğenilmeyen, kamuoyunda aşağılanan, yıpratılan personel bu kadar kısa bir sürede 150 bine yakın sayaç değiştirdi ve biz bu personele ek mesai vermedik.”

Kıb-Tek’teki personel sayısının kendisine göre yeterli olduğunu da dile getiren Akim şöyle devam etti:

“Kurum belli alanlarda ek mesai vermeye devam ediyor ama biz buralarda kalsaydık ek mesaiyi kırmak, ya da asgariye indirmek için elimizde mevcut olan personeli sistemi akıllı sayaca dönüştürdükten sonra ek mesai verdiğimiz alanlara kaydırarak vardiya usulüyle çalıştırmayı hedefledik. Umarım görevi devredeceğimiz arkadaşlar bunu bu şekilde çözerler.”

Kıb-Tek’e 89 kişinin istihdam edildiğini kaydeden Akim, bununla ilgili münhal, mülakat yapıldığını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2016, 18:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1