banner2
banner34

Akdağ, basın mensuplarıyla biraraya geldi

Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, KKTC temaslarını sürdürüyor.

Akdağ, basın mensuplarıyla biraraya geldi
banner45

Akdağ, bu sabah gazetecilerle kahvaltıda biraraya geldi. Akdağ görevin kendisine tebliğ edilmnesinin ardından eski Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, başta olmak üzere , birçok kişi ile 70 saati aşkın görüşmeler yaparak, Kıbrıs meselesini öğrenmeye çalıştığını kaydetti.

Bu kapsamda dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün ile görüştüğünü ayrıca ticaret ve sanayi odası yetkilileri, sivil toplum rögütleri ve üniversite temsilcileri ile biraraya geldiğini anlatan Akdağ , amacının verilen görevi layıkıyla yerine getirmek olduğunu vurguladı.

Recep Akdağ, yürütülmekte olan 2016-2018 ekonomik ve mali programa da değinerek, 3,5 milyar TL olan bu programla KKTC’yi yapısal açıdan daha ileriye götürerek, ihtiyaçları karşılamayı hedeflediklerini belirtti.

11 yılı aşkın Sağlık Bakanlığı görevi boyunca sonuç odaklı çalıştığını ifade eden Akdağ, bunu yaparken ülke şartlarını iyi okumak gerektiğini ve toplumun değişime hazırlamak için bütün paydaşlarla ortak hareket edilmesi gereğini vurguladı.

Akdağ KKTC’yi daha ileriye taşıma arzusunda olduklarını da ifade etti.

Akdağ, “KKTC’de kişi başına gelir 500 dolar’dan , 14 bin dolara ulaştı.Bu önümüzdeki günlerde daha da artacak. Bunu her iki ülkenin bürokratlarıyla yapısal bir program çerçevesinde arzu edilen düzeye getirmeye çalışıyoruz. Ancak bazı meseleleri doğru anlatmazsak, dirençle karşılaşırız. Sizin bunu doğru anlatmanız lazım ” dedi.

Akdağ , 2017 yılı için Kuzey Kıbrıs’ta kullandırılmak üzere 540 milyon TL kaynakları olduğunu da ifade etti.

banner37
Recep Akdağ konuşmasında Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi konusuna da değindi. Akdağ, “KKTC’de enerji tüketimi şu anda en pahalı fueloil ile sağlanıyor ancak 2025 yılına kadar bu enerji ihtiyacını kurulu kapasiteler karşılayamaz hale gelecek. Yeni bir kurulu kapasite ya da Türkiye’den elektrik getirmek lazım. Bu proje üzerinde çalışıyoruz. Aynen su konushnda olduğu gibi elektrikte de Kıbrıs adasında çığır açacağız” dedi.

Türkiye’den getirilen su konusunda ise Akdağ , Lefke ve Akıncılar dışında tüm belediyelere su gittiğini ancak şehir şebekesinde yaşanan altyapı sorunu nedeniyle henüz bu iki bölgeye su gitmediğini belirtti.

Entegre su yönetiminin sağlanması gereğine de vurgu yapan Akdağ bu meseleyı önümüzdeki yıllarda hızlandırarak gerçekleştireceklerini kaydetti.

Türkiye’den gelen 75 milyon metreküp suyun yarısının içme suyu, yarısının ise orta Mesarya ve Güzelyurt ovalarınıı sulama projeleri için kullanılacağını kaydetti.

Akdağ Başkent Lefkoşa’ya yapıması planlanan yeni hastane konusunun, ajandasının ilk sırasında olduğunu söyledi.

Akdağ, “Allahın izniyle Sağlık konusunda mükemmeli ortaya koyacak, hem altyapı itibarıyle, hem sistem itibarıyle çalışmaları hızlandıracağım. Benim ajandamdaki ilk konulardan biri bu. Bir an önce bu hastane projesiyle Kıbrıs’ta yaşayan kardeşlerimizn sağlık ihtiyaçlarının en kolay ve en kaliteli biçimde sağlanması amacımız” dedi.

Karayolu ağının geliştirilmesi için 2017 yılında 80 milyon lira harcanmasının öngörüldüğünü de ifade eden Akdağ, ihalesi yapılan Girne Dağyolu- havalimanı ile Girne doğu çemberi için çalışmalara kısa sürede başlamayı amaçladıklarını belirtti.

Akdağ, Gençlik projesi kapsamında 6 binin üzerinde ortaokul lise öğrencisnin Çanakkale ye götürüldüğünü , bu projenin önümüzdeki dönmde de devam edeceğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2017, 10:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1