banner2
banner34

Akıncı: Üzüntülü olmakla beraber rahatız

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Konferansı’nın Crans Montana’da başarısızlığa uğramasının ardından basına açıklamalarda bulunuyor.

Akıncı: Üzüntülü olmakla beraber rahatız
banner45

Akıncı açıklamalarında şunları kaydetti:

Çözüm haberini ulaştırmayı canı gönülden arzu ederdik. Elimizden geleni yaptığımıza inanıyoruz. Üzüntülü olmakla beraber rahatız. Bizim neslin son denemesi olan uğraşın ne yazık ki başarıyla sonuçlanmasını sağlayamadık.

2 yıldır göreve geldikten sonra bu süreci müzakere heyetiyle beraber yürüttük. 50 yıllık bir süreç. 2 yılında ben bulundum. Geçtiğimiz Kasım’dan beri Mont Pelerin, Cenevre ve Crans Montana, tüm süreçlerin bu şehirlere taşınarak 5’li konferansın toplanmasının en büyük mimarı Kıbrıs Türk tarafıdır. Bizim inatçı tavrımız olmasa bu süreç buralara kadar gelemezdi. İki tarafın da kazanacağı bir ortam yaratmak mümkündü. O noktaya çok yaklaşıldı ancak iki tarafın da kaybettiği bir noktada bu iş olumsuz sonuçlandı.

Eşitlik, güvenlik, özgürlük içinde yaşanacak iki kesimli federal bir yapıyı kurmak için sürdürdük tüm bu çalışmayı. Bu niteliklerin olmayacağı bir yapıyı da elbette içimize sindiremezdik. Geçtiğimiz hafta içinde Guterres geldi. New York’ta vardığımız bir mutabakat vardı. Burada da yaptığı çalışma neticesinde ortaya başlıklar koydu. Süreç içinde yapılan çalışmaların getirdiği bir nokta olarak. Eğer bunlarda benim görebildiğim kadar adımlar atılırsa, bir sonuca varmak mümkün olacaktı.

Toprakta Rumlar açısından önemli atfedilen bir yerin, Kıbrıslı Türklerin öngördüğü bir haritada düzenleme yapmak suretiyle beklentilerin karşılanacağına inandı. Siyasi eşitlikte dönüşümlü başkanlığın Rumlar tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Mülkiyetle ilgili iki farklı rejimin uygulanmasının doğru olacağını, Kıbrıs Türk kurucu devletinde kalacak toprakta kullanıcının gözetilmesi. Güney idaresinin altında kalacak alanda da daha önceki mal sahiplerinin kalmasının doğru olacağını değerlendirdi.

banner37
Eşdeğer muamele halen daha çözümlenmemiş olmasını da çözüme kavuşturmanın doğru olacağını önerdi. Bunun adına da “adil bir muamele” olursa çıkış olabileceğini öngördü.

Güvenlik ve garantilerde iki tarafı da tatmin edecek bir durum sözkonusu olabilir dedi. Yeni mekanizmaların ortaya konulabileceğini ifade etti.

Mevcut güvenlik ve garanti sistemiyle ilgili olarak, yerine yenisinin getirilebileceğiyle ilgili düşüncesini paylaştı.

Bu konularda taraflardan görüş istedi. Biz ayrıntılı olarak kendisinin öngördüğü yaklaşımlara uygun şekilde çerçevemizi koyduk. Bu konuda Güneyde imaj yaratma çabası var. Kararımızı vereceğiz.

Yapılan çalışmada, toprakla ilgili Genel Sekreter’in beklediği açılımı yaptık. Dönüşümlü başkanlıkla ilgili olarak, Rum tarafı tamamen karşı olduğunu beyan eden bir belge sundu.

Toprakta kendilerinin sunduğu haritayı, 0 asker 0 garanti konusunu kabul etmesi halinde dönüşümlü başkanlığı kabul edebileceğini söylediler. Kendi önerileri Değirmenlik’ten Yeniboğaziçi’ne kadar yaklaşan bir tavır vardı.

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2017, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1