banner2
banner34

Alım gücü düşüyor

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kuzey Kıbrıs Ekonomisi Rekabet ...

Alım gücü düşüyor
banner45

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kuzey Kıbrıs Ekonomisi Rekabet Edebilirlik Raporu'nun, ülkede ekonominin iyiye gitmediğinin göstergesi olduğunu belirterek, “Ortaya çıkan rakamlar, toplumun günden güne fakirleştiğinin ve alım gücünün düştüğünün göstergesi” dedi.

Özyiğit, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Ticaret Odası'nın hazırladığı Kuzey Kıbrıs Ekonomisi Rekabet Edebilirlik Raporu ile KKTC Merkez Bankası, Merkez Bankası Risk Merkezi’nin Kuzey Kıbrıs ekonomisiyle ilgili rapor ve açıklamalarını değerlendirdi.

Kuzey Kıbrıs Ekonomisi Rekabet Edebilirlik Raporu göre, Kuzey Kıbrıs'ın rekabet edebilirlikte 141 ülke arasında 121. sırada olduğuna işaret eden Özyiğit, geçen yıldan daha kötü bir durumda bulunulduğunu kaydetti.

Merkez Bankası Risk Merkezi'nin açıklamalarına göre, ülkede borçlu sayısı ile borç oranının arttığını, buna bağlı olarak ödenemeyen borç oranlarının yükseldiğini ifade eden Özyiğit, çek yasaklarının en yüksek seviyelere ulaştığını belirtti. Özyiğit, ortaya çıkan rakamların toplumun günden güne fakirleştiğinin, alım gücünün düştüğünün göstergesi olduğunu söyledi.

Özyiğit, oluşan bütçe açıkları nedeniyle denk bütçe iddiasıyla sıkı mali politikalar uygulanması, çalışan ve emekliye yeterli maaş artışı yapılmaması ve asgari ücretin de gerçek değerinde belirlenmemesiyle ülkede gelir dağılımının da bozulduğunu savundu.

"KARŞILIKSIZ ÇEK SAYISI ARTTI"

Cemal Özyiğit, KKTC Merkez Bankası'nın dördüncü çeyrek raporuna göre, çek kullanmaktan men edilen kişi sayısının 2014'te 3 bin 366 iken, bu sayının geçen yıl Aralık sonu itibariyle 3 bin 699'a ulaştığını söyledi.

Bu rakamın son altı yılın en yüksek ikinci basamaklı sayısını oluşturduğuna dikkat çeken Özyiğit, 2015'te çek kullanmaktan men edilenlerin sayısının 2014'e göre yüzde 9,89 oranında arttığını belirtti.

“GEREK TÜZEL, GEREKSE DE BİREYSEL KREDİLERDE SORUN YAŞANIYOR”

banner37
Özyiğit, KKTC Merkez Bankası Risk Merkezi'nin Aralık 2015 verilerine göre ise, 2014 yılında 832 Milyon Türk Lirası olan Tahsili Gecikmiş Alacakların 2015 yılında yüzde 24.5 artarak 1 Milyon otuz yedi bin Türk Lirası’na ulaştığını kaydetti.

Normal şartlarda kullanılan brüt kredilerin azami yüzde 2'sinin batak alacak olması gerekirken, ülkede şu anda kullanılan brüt 11 Milyon kredinin yüzde 10'a yakınının (1 Milyon 37 Bin TL) şüpheli alacak konumunda olduğuna dikkat çeken Öztiğit, bu oranların KKTC Ekonomisi'nin iyiye gitmediğinin somut göstergesi olduğunu belirtti.

Özyiğit, “Açıklanan rakamlar maalesef gerek tüzel, gerekse de bireysel kredilerde sorun yaşandığını, bireylerle şirketlerin hayatlarını borçlanarak devam ettirdiklerini göstermektedir" dedi.

"İNŞAAT SEKTÖRÜ DE ZORDA"

İnşaat sektörünün de kötü durumda olduğunu, sektörün kullandığı kredilerin yüzde 21'inin batık durumda olduğunu belirten Özyiğit, ekonomik büyümeye büyük katkısı olan inşaat sektörünün donuğa düşen borçları yüzünden dolaylı olarak birçok sektörün de etkilendiğini kaydetti.

Cemal Özyiğit, KKTC Merkez Bankası'nın geçtiğimiz günlerde açıklanan 4. çeyrek bülteninde, 2015 yılında yıllık bazda yüzde 16.6 oranında büyüyen bankacılık sektörü bilanço büyüklüğü içinde devletten olan alacakların faizleri ile birlikte tahsili gecikmiş alacakların da olduğunu belirtti.

“REEL KATKI TÜZEL VE BİREYSEL TASARRUFLARIN VADELİ MEVDUATA DÖNÜŞMESİYLE OLUR”

Özyiğit, 2015 yılında mevduat toplamının yüzde 18.5 artmasının da salt tasarruftan kaynaklanan bir artış olmadığını ifade etti.

KKTC Bankalarındaki mevduatların yarısının yabancı para biriminde olduğunu, TL'nin de 2015 yılında yabancı para birimleri karşısında değer kaybedince, otomatik olarak yabancı para birimindeki mevduatların da TL bazında yüzde 30 oranında arttığını belirten Özyiğit, ayrıca vadeli mevduatlardaki artışın, mevduatlara uygulanan faizlerden dolayı da arttığını, ancak bu şekilde artan mevduatların ekonomiye katkısının az olduğunu belirtti.

Özyiğit, “Ekonomiye reel katkı tüzel ve bireysel tasarrufların vadeli mevduata dönüşmesi ile olur” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2016, 12:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1