banner2
banner34

Alişan Şan: Ekonomi için güçlü iktidar

Alişan Şan: Ekonomi için güçlü iktidar
banner45
banner46

Ülkedeki sorunların çözümü için kaynak ihtiyacı olduğunu söyleyen UBP Milletvekili adayı iş insanı Alişan Şan, bu kaynağın nasıl yaratılabileceğini anlattı. Şan’a göre UBP’nin tek başına kuracağı güçlü bir iktidar ile bu adımları atmam mümkün olacak

Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili adayı iş insanı Alişan Şan, SES KIBRIS web tv’de katıldığı canlı yayında vizyonunu anlattı.

“ Ekonomi güvene ihtiyaç duyar. Sermaye, özel sektör, iş dünyası bir kuş tüyü gibidir... Eğer nefesiniz bir az yükselirse elinizden uçar. Bu nedenle güven çok önemlidir, güven de istikrarlı bir siyaset ile mümkündür. Devlet halka hizmet organıdır ve dolayısıyla bir işletmedir. Bir makro işletmedir devlet, çalışanı vardır, hizmet verdiği, hizmet satın aldığı bir organdır. O nedenle iyi bir şekilde yönetilmelidir, aynen özel bir sektör gibi. İstikrara ihtiyaç vardır. Bir aday olarak değil, bir iş insanı olarak söylüyorum, 23 Ocak  seçiminde güçlü bir iktidar olmasını temenni ederim”

“Dışarıdan para akışı sağlanmalı”

Sorunların çözümü için ülkeye para akışının sağlanması gerektiğini söyleyen Alişan Şan, bazı örnekler verdi:

Sağlıkta, ulaştırmada, eğitimde.. Kısacası nerede sıkıntı yaşarsanız çözümünün finansmana ihtiyaç duyduğunu görüyoruz. O zaman nasıl finansman sağlayacağız. Bizler kaliteli ürünlerimizi tüm zorluklara rağmen ithal edebiliyoruz. Mesela enginar, nar, nar suyu gibi ürünlerimizi gönderiyoruz yeter ki o istenilen kalitede olsun. Mesela harup.. Biz dalından kesilen harubun ihracatını 2 sene önce serbest bıraktık. 1 TL’ydi kilosu, 3.5 TL’ye yükseldi. Bu yıl kilosu 12-13 TL’dir. Yüzde 1200 artış demek. Bu ürünler yurt dışına satıldığı zaman üretici alacağını alıyor, yurt dışından ülkeye kaynak giriyor. Üretici aldığı bu parayı gelip bankaya koyuyor. Bankada para artmaya başladığı zaman bankalar bu parayı dağıtmak için daha düşük faizler sağlamak durumunda kalacak. Böylelikle işletmeler düşük faizli krediye ulaşabilecek.”

banner37
E-rezidans uygulaması…

Turizm ve yüksek öğretim sektörlerinde de kalitenin artırılması gerektiğine dikkat çeken Alişan Şan, emlak satışı konusuna değindi. Bir yabancının ülkeden mülk edinmesi noktasında zorluklar olduğunu anlatan Şan, “Bu bürokratik zorlukların aşılması lazım, bunlarla ilgili çalışacağız” dedi ve konuyla alakalı dünyadan bazı örnekler paylaştı:

“Estonya’da e -rezidans yani e- ikamet diye bir uygulama var. Hiç o ülkeye gitmeden o ülkenin ikametini alıyorsunuz ve size bankacılık sistemi içerisinde hesap açabilme şansı veriyor. Böylelikle birikimleri topluyor. Mesela bilişim şirketleri bir ülkeye gitmeden çok büyük meblağlarla satışlar yapabiliyorlar. İşte bu büyük rakamları vergilendirmeden ya da çok düşük bir vergiyle insanlar paralarını Estonya’ya gönderiyorlar. Benzer bir uygulamanın ülkemizde olması durumunda bankalarımızdaki paralar nasıl artacak. Ve böylelikle ucuz krediler verilebilecek. İşte bu tip yeni uygulamaları takip edip uygulamamız gerekir.”

“ Sucuoğlu Başbakanlığı’ndan adımlar atılabilir”

“Çocuklarımızın bu ülkede kalmasını istiyorsak istikrarlı ve ne yapacağını bilen bir hükümete ihtiyaç vardır” diyen Alişan Şan, şöyle devam etti:

“Ben Faiz Sucuoğlu’nun Başbakanlığı’nda bu adımların atılabileceğini görüyorum. Halkın UBP’ye ciddi bir güven duyduğunu da görüyorum, halkın arasında gezip bunu hissedebiliyorum. 23 Ocak seçimleri sonuçlarının istikrarlı güçlü bir iktidar temenni ederim. Bunun için de vatandaşlarımızın sandığa gidip oy vermesi gerekiyor. Sucuoğlu’nun yaydığı ateş ile tek başına iktidara gidebileceğimiz inancındayım”

Kaynak: Ses Kıbrıs

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1