banner2
banner34

Asgari ücrette orta yol bulunacak

Çalışma Bakanı Sucuoğlu, yeni asgari ücretin yeniden belirlenmesi konusunda önümüzdeki hafta bir ön çalışma yapılacağını açıklayarak “Bu toplantı sonucunda, hem çalışanlar, hem de iş veren tarafını mağdur etmeyecek bir orta yol bulacağız” dedi.

Asgari ücrette orta yol bulunacak
banner45
banner46

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Haberci gazetesine çalışma yaşamı ve on binlerce kişiyi ilgilendiren asgari ücret konusunda ilk mesajını verdi.

“ORTA YOL BULACAĞIZ”

Asgari ücretin yeniden belirlenmesi konusunda önümüzdeki hafta bir ön çalışma yapılacağını açıklayan Bakan Sucuoğlu, “Bu toplantı sonucunda, hem çalışanlar, hem de iş veren tarafını mağdur etmeyecek bir orta yol bulacağız. Maliyeyle görüşeceğiz, bu işin ön hazırlığı nasıl olacak, ne gibi değişiklikler yapılabilir, bu işin içinde olan insanlardan, kesimlerden görüşler alacağız. Tüm kesimleri koruyarak bir orta yol bulacağız”ifadelerini kullandı. 

KAYIT DIŞILIK ZİRVEYE ÇIKTI

2018 yılında kayıt dışılığın zirveye çıktığını, bu oran son üç yıl içinde ikiye katlandığına dikkati çeken Bakan Sucuoğlu, “Kayıt dışılık hem insani, hem de devlet için kayıptır. Her yüz kişiden yirmisi kayıtsız. Bunu düzenlemek gerek” diyerek şöyle konuştu:

banner37
“İlk başta bir af getirmeyi düşündük. Tabi yükümlülüklerini yerine getirenlere de bir farklılık, bir ödül sistemi getireceğiz. Bu ülkede kayıtsız yaşamak ciddi bir sorun ve iki taraflı bir mağduriyet yaratıyor.

En başta ülkeye girişlerde bunları sorgulamak gerek. Turist diye gelen üçüncü ülke vatandaşları var. Bu insanların paralarını alıyorlar, ciddi paralar bunlar. Bu insan ticaretidir. Buradan da güney Kıbrıs’a geçiyorlar. Bunu engellemek gerek. Gelen insanların çoğu vasıfsız. Düz çalışan insanlar. Tekrardan Türkiye’den vasıflı çalışan gelişi nasıl sağlanabilir, bunu görüşeceğiz.”

“İNŞAAT DENETİMLERİ SÜRECEK”

“Çok net bir konu olarak, özellikle inşaat alanında denetlemeler aynen devam edecek. Yasalar neyi söylerse o yapılacak. Çok şikâyet geldi. Denetimler yapılırken insanlar tehdit edilmiş. Biz hiçbir kesimi mağdur etmeden, amacını aşmadan, karşılıklı iyi niyetle görevimizi yapmaya devam edeceğiz” diyerek kaçak yaşama karşı mücadeledeki kararlılık sinyali veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, özel sektörde sendikalaşma konusundaki düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

“Şu anda sendikacılığı özel sektörde açılımı için daha erken. İşini yapan sendikacılar varken, istismar edenler de var. Bu konu için biraz daha zaman gerekli. Farklı açılımlar yapılabilir. Sigortalar aracılığı ile anlaşmalar yaparak, bütün sigortalılara, örneğin sağlık alanında yardımlar planlıyoruz. Adım adım genel sağlık sigortasını hayata geçirmeye çalışacağız.

Yasa hazırlıklarımız var. İş Yasası’nda değişiklikler olacak. Ödemelerde tek tip bordro olacak, çalışanların maaşları artık banka hesaplarına yatacak. İzinler yeniden düzenlenecek. İş anlaşmazlıklarının davasız halli için başsavcılığa gideceğiz. İşyerlerinde puantaj sistemi olacak. Bunlar hedefler, ekonomik protokolde en çok tamamlanması gereken madde bizim Bakanlığımıza ait.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1