banner2
banner34

Aşırı sıcaklar can yakabilir

KKTC’de 10 bini aşkın kalp hastası olduğu, yılda 350 kalp krizi vakası yaşandığı belirtilirken, hava sıcaklıklarının rekor seviyeye çıkacağı bugünlerde kalp hastalarının dikkatli olması gerektiği belirtildi.

Aşırı sıcaklar can yakabilir
banner45

Dünyanın birçok yerinde ve Türkiye’de olduğu gibi son 136 yılın en sıcak yazı Kuzey Kıbrıs’ta da etkili olacak. Meteoroloji Dairesi’nden yapılan açıklamada hava sıcaklıları bugünden itibaren Pazar gününe kadar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Sıcaklıların 41 ile 44 derece arasında olacağı belirtilirken, sağlıklı insanları dahi etkileyen sıcak havaların özellikle kalp hastaları üzerinde tehlikeli etkileri olduğu belirtildi. Kuzey Kıbrıs’ta 10 binin üzerinde kalp hastası olduğu, yılda ortalama ülke genelinde 350 kalp krizi vakası yaşandığı ifade edilirken, kalp hastalarının hava sıcaklarının rekor seviyede seyredeceği Pazar gününe kadar dikkatli olmaları gerektiği belirtildi. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kardiyolog Dr. Erkut Aşıcıoğlu, sıcak havaların özellikle kalp hastaları üzerinde etkisi olduğunu ifade ederek, bunun nedenlerinin hastalıkta kullanılan ilaçlar, sıvı kaybı, kalp ritmi ve tansiyondaki ani değişiklikler olduğunu söyledi. Ülkede 10 bini aşkın kalp hastası olduğunu, yılda ortalama 350 kalp krizi vakası yaşandığını kaydeden Aşıcıoğlu, sıcak havalarda kalp hastalarının ve bazı ilaçları kullananların dikkatli olması gerektiğini belirterek uyarılarda bulundu. 

KALP HASTALARI DİKKATLİ OLMALI 

Erkut Aşıcıoğlu, vücudu soğutmak için gereken güçte ve miktarda kan pompalamadıkları için özellikle kalp yetmezliği bulunan hastaların sıcak havalarda dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Aşıcıoğlu, ayrıca idrar söktürücü gibi bazı ilaç kullanan hastaların da güneşten kaçınması gerektiğini belirterek, idrar söktürücülerin vücuttan su ve tuz atılmasını sağladıklarını, onun için hastaların terleme yolu ile su ve tuz kaybı yaşamaları durumunda ciddi sonuçlar ortaya çıkabileceğini dile getirdi. 

banner37
BAZI İLAÇLAR TEHLİKEYİ TETİKLİYOR 

Aşıcıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “ Psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar. Parkinson hastalığında kullanılan bazı ilaçlar terlemeyi önleyerek sıcaktan etkilenmeyi artırırlar. Sakinleştirici ilaçlar ile beta bloker ilaç alanlarda vücudun soğutulması için kalp hızı yeterli derecede artamaz. Tansiyon düşürücü ilaç kullanan hastalar ise normalde tansiyonu kontrol altında olan hastalarda, aşırı sıcak havalarda terleme ve kan damarlarının genişlemesi ile tansiyon fazla düşebilir ve tansiyon düşüklüğünün şikâyet ve bulguları ortaya çıkabilir. Halsizlik, çabuk yorulma, tansiyonun her zamankinden daha düşük olması, ayağa kalkıldığı zaman baş dönmesi, göz kararması gibi belirtiler ortaya çıkar.” 

ÖNLEMLER ALINMALI, YENİLENLERE İÇİLENLERE DİKKAT EDİLMELİ 

Aşıcıoğlu, tüm bu nedenlerden dolayı ilaç kullanımının doktora danışılmadan değiştirilememesi gerektiğini söyledi. Aşıcıoğlu, sıcaklığa bağlı problemlerden kaçınmak için alınması gereken önlemleri ise şöyle açıkladı: “Sıcak saatlerde yürüyüş, egzersiz, spor gibi aktiviteler azaltılmalı veya yapılmamalı. Bol su içilmeli, alkol, kafein ve şekerli içeceklerden kaçınılmalı. Mümkün olduğunda klimalı ortamlarda kalınmalı. Sıcaklığın fazla olmadığı sabah ve akşam saatlerinde dışarı çıkılmalı. Gölgelik alanlarda oturulmalı ve güneşle temas eden yerlere korunma faktörü yüksek (15 ve üstü) güneş kremi sürülmeli. Hafif, hava geçiren (pamuklu), gevşek ve açık renk giysiler giyilmeli, açık renk geniş siperlikleri şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı. Park edilmiş arabada durulmamalı, sık ve az miktarlarda sindirimi kolay yiyecekler tüketilmeli. Yüksek protein içeren et ve kuruyemiş gibi yiyecekleri az kullanılmalı.” 

 
Kaynak:Star
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2016, 08:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1