banner2
banner34

Askerlik (Değişiklik) Yasası Tasarısı’na Türkiye’den şikayet geldi

Askerlik (Değişiklik) Yasası Tasarısı’na Türkiye’den şikayet geldi
banner45

Askerlik Yasası’yla ilgili değişiklik tasarısına Türkiye’de yaşayan KKTC vatandaşlarının mağdur edildiği iddiasıyla şikayet geldi.

Yurtdışında yaşayan KKTC vatandaşlarının bedelli askerlik koşullarının yeniden düzenlendiği yasa tasarısında, Türkiye ve başka ülkelerde doğup büyüyen KKTC vatandaşı gençler arasında ayrımcılık yaratıldığı iddiasıyla hazırlanan dilekçe, yetkili makamlara iletildi

Ankara’da yaşayan Rıza Öztükel Özkan tarafından hazırlanan mektup, Cumhuriyet Meclisi, Başbakanlık, dışişleri bakanlığı ve Ankara Büyükelçiliği’ne gönderildi.

Kıbrıs Net Haber’e de ulaştırılan Rıza Öztükel Özkan Mustafa Binatlı, İsmet Cem, Turhan Seçilmiş, Ayhan Seçilmiş ve Özlem Seçilmiş tarafından gönderilen itiraz dilekçesinin tam metni şöyle:

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

MECLİS BAŞKANLIĞINA

Lefkoşa/Kıbrıs

 İlgi :  a)  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası ilgili maddeleri,

          b)   59/2000 sayılı Askerlik Yasasının ilgili maddeleri,

          c) 13.07.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Askerlik(Değişiklik)   Yasa Tasarısı”

Yüce Meclisinizde 22.07.2020 Çarşamba günü görüşülmeye başlayacak olan  ilgide (c) de kayıtlı Askerlik( değişiklik) Yasa Tasarısına itirazlarımız vardır.

Şöyleki ; 59/2000 sayılı Askerlik Yasasının Özel Statüler başlıklı 4/2004 14 üncü maddesi ile Geçici madde (Özel statüler) 1 maddesi ; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasasının 8 inci

  “ (1 Herkes, hiçbir ayırım gözetilmeksizin, Anayasa ve yasa önünde eşittir,  Hiçbir kişi, aile, zümre veya sınıfa ayrıcalık tanınamaz.

banner37
(2) Devlet organları ve yönetim makamları, bütün işlemlerinde yasa önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek ve ayrıcalık yapmamak zorundadırlar.

(3) Ekonomik bakımdan güçsüz olanların Anayasa ve yasalar ile elde ettikleri veya edecekleri kazanımlar, bu madde ileri sürülerek ortadan kaldırılamaz.”

maddesine açıkça aykırıdır. Şöyleki :

Tasarının Birinci Bölüm - Genel Hükümler – başlıklı bölümünde , 13/2012 – Yabancı ülke, KKTC dışında kalan ülkedir. Bu maddeye göre Türkiye’de yabancı ülke kapsamındadır.

Tasarının Dördüncü Kısım – Özel Statüde Askerlik Yapma Hakkı, Müracaat ve Askerlik Yükümlülüğünü Yerine Getirme Bölümü,

 (1) Kıbrıs asıllı Türk anne veya babadan yabancı bir ülkede doğan ve doğduğu veya yerleştiği yabancı ülkede askerlik çağına kadar ikamet eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları (Türkiye’de yerleşik çift uyruklu (Türkiye Cumhuriyeti - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yurttaşlar hariç) ile 12 yaşını tamamladığı tarihten önce anne veya babası ile Kıbrıs’tan ayrılan ve gittiği yabancı ülkeye yerleşerek askerlik çağına kadar yurt dışında ikamet eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları (Türkiye’de yerleşik çift uyruklu (Türkiye Cumhuriyeti - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yurttaşlar hariç) mükellefiyet hizmetini bu Yasanın 17’nci maddesinin (1)’inci fıkrası kapsamında yerine getirirler.

                                         (2) Bu maddenin (1)’inci fıkrası kapsamına girenlerin, askerlik çağına kadar olan dönem içerisinde, öğrenim nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunmaları, aşağıdaki şartları taşımaları halinde bu maddenin (1)’inci fıkrası ile verilen haklarını ortadan kaldırmaz.

64/2014                                (A) Toplam yedi yıl yurt dışında ikamet etmek, ve

(B) Anne ve babanın, (boşanmış olmaları halinde çocuğun velayetine sahip olanın) çocukla birlikte çocuğun askerlik çağına kadar olan dönemi içerisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yılda toplam 120 günden fazla ikamet etmemiş olması.  

64/2014                         (3) (A) Bu Yasanın herhangi bir maddesi uyarınca  yüksek öğrenime bağlı bedelli askerlik hakkı elde edemeyecek olanlar, öğrenim durumuna bakılmaksızın, askerlik çağına girdikten sonar lisanslı profesyonel sporcu statüsüyle Asal Şubeye başvurarak askerliğini her yıl tecil ettirmeleri ve toplam dokuz yıl yurt dışında ikamet etmeleri koşuluyla, mükellefiyet hizmetini bu Yasanın 17’nci maddesinin (2)’nci fıkrasında belirtilen miktar ve süreler kapsamında yerine getirirler. (B) Lisanslı profesyonel sporculuk, yurt dışındaki ilgili federasyondan alınan ve Spor İşleri ile Görevli Bakanlık veya yurt dışındaki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilciliği tarafından onaylanan belge ile kanıtlanır.

Madde 14 Anayasaya aykırıdır. Bu madde kapsamında İngiltere, Amerika’da, herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde veya Avusturalya’da yaşayan ve hem o ülke hem de KKTC yurttaşı olan askerlik mükellefi 14 üncü maddenin öngördüğü Özel Statüden yararlanarak bedelli yapacakken, aynı koşullarda Türkiye’de Türk anne veya babadan olma çocukların ” Özel Statüden “ yararlandırılamaması yukarıda sözü edilen Anayasanın 8 inci maddesine açıkça aykırıdır. 

13.07.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yasa tasarısı ile , tüm dünyayı saran virüs salgını gerekçe gösterilerek yurt dışında doğan yurttaşlar , 31.12.2022 tarihine kadar  belirli bedeller ödemeleri halinde  askerliklerini  yapmış  sayılacak.

Askerlik Yasasının özel statüler başlığı altındaki 14 üncü madde aynen  ve ona bağlı olarak Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısının Geçici Madde Özel Statüler başlıklı 1 inci maddede Yüce Meclisinizden aynen yasalaştığı takdirde, Anayasının 8 inci maddesine aykırı olarak  “KIBRISLI YURTDAŞLAR ARASINDA AYRIŞTIRMA VE  AYIRIMCILIK”  yapılmış ve yapılmaya devam edilecektir.  

Yüce Meclisimizden bu ayırımın devam ettirilmemesi, Askerlik Yasasına aykırı davrananlara  farklı para cezası uygulanması ve onun dışında kalanlara da eşit para ödemelerinin sağlanarak askerlik yapmış sayılmışı , hususunu gereği için arz ederim.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1