banner2
banner34

Ataoğlu, başarısızlığının özeleştirisini yapmalı

Ataoğlu, başarısızlığının özeleştirisini yapmalı
banner45

Turizm uzmanları yaptıkları açıklamalarda Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın turizm sezonuyla ilgili yaptığı hatalar hakkında özeleştiri yapmaya çağırdı.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun turizm sezonuyla ilgili vaat içeren açıklamalarına rağmen, ülkeye turist getirecek açılımları yapmamakla suçlayan turizm uzmanları, bakan Ataoğlu’nun öncelikle yapılan yanlışları kabul etmesi gerektiğini ifade ettiler.
KKTC turizmiyle uzun yıllardır yakından ilgilenen ve sürekli olarak uyarı ve önerilerde bulunan turizm danışmanı Nazmi Buldanlıoğlu, Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın 2021 turizm sezonu öncesi ve sezon boyunca yaptığı yanlışları ve ihmalleri ele alması gerektiği uyarısında bulundu.

banner37
Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş da sezon boyunca Güney Kıbrıs’ın adaya turist getirmek için yaptığı çalışmalara dikkat ederek, Turizm ve Çevre Bakanlığı’nı hiçbir şey yapmamakla eleştirirken, Kıbrıslı Rumların yaptıklarını sıralayarak mazeret üretilmemesini istedi.
Hasan Karlıtaş’ın değerlendirmesi şöyle:
Güney Kıbrıs'a 2021’in ilk sekiz ayında, 50 uçak şirketi, Larnaka ve Baf'tan, 2 milyon 511 bin yolcu taşıdı. Gelenlerin %82'si adaya tatil, %10’u ise dost ve akraba ziyareti için geldi. %47 Ayia Napa- Paralimni-Protoras Bölgesini seçerken, %27 Baf, %12'si ise Limasol ve Larnaka yi tercih etti. İlk sırada yer alan Rus turistleri, ikinci sırada yer alan İngilizler takip etti... Covid-19 döneminde, çok yüksek oranda test yapılarak, turizm işletmecileri ile iyi iş birligi yapılarak ve safepass uygulamaları ile gündelik vakaların 200 civarında çıkması sağlandı.

Antalya ise, Ocak - Ağustos 2021 Döneminde 4 milyonun üzerinde turisti ağırladı. Peki biz ne yaptık? Biraz iç turizm biraz İngiltere'den gelen vatandaşlarımız ve de ağırlıklı olarak casino turisti haricinde, görünen bir hareket yaratamadık. Turizm hareketsiz kalınca ve çarpan etkisi olmayınca, zincirleme çok sayıda kesim de olumsuz olarak etkilendi.

En üzüldüğüm konu, iki senelik bu kapalılık döneminde, turizmin eksikliklerinin bir fırsat görülerek giderilmemesi oldu. Turizm Alt-yapısı adına planlı bir ilerleme yok, çevre konusunda kronik sorunların çözümü için etkili adımlar görülmüyor, müze ve ören yerlerinin eksikliklerinin batıdan doğuya giderilmesi için bir çalışma yok, yasal düzenlemelerle turizm yasalarının işleyiş kazanması, turizm örgütünün kurulması aynı noktada, turizmin markalaşma hedefi, bütünlüklü tanıtım hamleleri ve kırsal turizme yönelik somut adımlar konuşulmuyor, sürdürülebilir turizm hedefi ile strateji geliştirilmesi, güvenli seyahat anlaşmaları, turizm çalışanlarının hizmet içi eğitimlerle desteklenmesi, kapasite geliştirme programları ve yıllarını turizme vermiş meslek gruplarındaki kişilerin sektörden kopmamasını sağlayacak maddi manevi adımlar atılmadı ...

Ülkemizdeki tüm alanlarda yapılmayanlar için artık yeni mazeret cümlesi şu "Pandemi var yapamadık. " Halbuki sadece turizmde değil, her alanda yapılabilecek o kadar iş var ki... Güney komşumuzda ve dünya da örnekleri hayli fazla...

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2021, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1