banner2
banner34

"Avrupa'daki şoven zihniyet Enosisçileri mutlu etti"

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Hollanda’da Türk vatandaşlarına ve bakanlara yapılan demokrasi dışı hareketlerin asla kabul edilemeyeceğini belirterek, “Bugüne kadar uygar dünyada böyle bir şey görülmedi” dedi.

banner45

Avrupa ülkelerinin, Almanya’yla başlayan ve Hollanda’yla devam eden demokrasi dışı uygulamalara sessiz kaldığını söyleyen Ertuğruloğlu, “Avrupa’da ortaya çıkan bu şoven zihniyet Enosisçileri de mutlu etti” ifadesine yer verdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Ertuğruloğlu, Hollanda’nın Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na iniş izni vermemesine, Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam’da aracının önünün kesilmesine ve konsolosluğa alınmamasına, bununla “büyüyen skandala” tepki gösterdi.

Ertuğruloğlu, Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan diplomatik krizle ilgili açıklama yaptı.

“Avrupa aklını başına almalı”

Avrupa’da yükselen aşırı sağ güçlerin en başta Avrupa’nın temel değerlerine zarar verdiğini ifade eden Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Avrupa aklını başına almalıdır. Bu gidişatın kendilerine asla faydası yoktur” dedi.

Türk vatandaşlarına karşı ortaya konan polis şiddetini de eleştiren Ertuğruloğlu, yaşananları “Avrupa’da Hitler zihniyeti hortladı” şeklinde değerlendirdi.

“Yaşananlar asla kabul edilebilecek bir hareket tarzı değildir” diyen Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Bugüne kadar uygar dünyada böyle bir şey görülmedi. Özellikle kadın bakana yapılan harekete hiçbir şekilde mazeret gösterilemez” dedi.

“Şovenizmin kimseye faydası olamaz”

Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

“Bu sessizliğin iki nedeni var; birincisi yapılanlara onay veriyorlar, ikincisi de ‘acaba bu iş nereye varacak’ diye beklemedeler. Eski çağlardan beri gelen Türk karşıtlığı, Türkiye karşıtlığı son dönemde Tayyip Erdoğan karşıtlığı olarak yeniden tırmandı. Avrupa’da yükselen aşırı güçler en başta Avrupa’nın temel değerlerine zarar veriyor. Şovenizmin kimseye faydası olamaz.

Türkiye tarafından bu yaşananlara mutlaka bir karşılık verilecektir. Avrupa aklını başına almalıdır. Bu gidişatın kendilerine asla bir faydası yoktur.”

“Enosis zihniyeti zaten müzakere sürecini bitirmiştir

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu açıklamasında Kıbrıs konusuna da değindi.

Dışişleri Bakanı, “Enosis zihniyeti zaten müzakere sürecini bitirmiştir. Yaşananların bitmiş müzakere masasına etkisinden söz edemeyiz. Ancak Avrupa’da ortaya çıkan bu şoven zihniyet Rum tarafından Enosisçileri de mutlu etti. Hollanda skandalıyla yaşananlar, Güney’deki Enosisçilerin aklını başına toplamasına fırsat vermeyecek” dedi.

Zaroğlu: Avrupa Müslüman-Türk realitesini kabul etmedi  

Diğer yandan Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Sekreteri Bertan Zaroğlu, Avrupa’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişmesini, büyümesini ve sesinin yükselmesini istemediğini, Müslüman-Türk realitesini kabul etmediğini ifade ederek, “Hollanda’da son yaşananlar da bunu gösterdi” dedi.

Hollanda hükümetinin Türkiye Cumhuriyeti bakanlarından Bekir Bozdağ, Mevlüt Çavuşoğlu, Fatma Sayan Kaya ve Hollanda'daki Türk vatandaşlarına tavrıyla ilgili yazılı açıklama yapan Zaroğlu, Hollanda’yı eleştirdi.

banner37
Zaroğlu, “Bir hakikat vardır, o da, Avrupa Birliği’nin Hıristiyan topluluğu oluşu, buradaki ülkelerin bizler hakkındaki olumsuz görüşlerini ve tutumlarını değişmeyeceğidir” ifadelerine yer verdi.

Hollanda'ya kınama

Bu arada Milli İradeye Saygı Platformu Başkanı Talip Sancar, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti yetkililerine tavrı dolayısıyla Hollanda’yı kınayarak, “Hollanda’nın yaptığı çağdışlılığa ve vandallığa son vermesi” çağrısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Sancar, “Avrupa Birliği üyesi Hollanda’nın çağdışı ve diplomatik kurallara aykırı davranışları, Avrupa’nın savunduğu kuralların sadece bir zümre için geçerli olduğunun göstergesi olmuştur. Hak ve eşitliği dillerinden düşürmeyen Avrupa ülkelerinin söylemlerinin başka devletler söz konusu olunca nasıl değiştiğini bu olaylar bizlere göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Sancar, tüm Türk halkına, devletlerine ve insanlarına sahip çıkarak kendi medeniyetini inşa etme, bir ve diri olma çağrısı yaptı.

“En hafif ifadeyle kınıyoruz”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kıbrıs Başkanı Okyay Sadıkoğlu, Hollanda hükümetinin Türkiye Cumhuriyeti bakanlarına tavrını kınadıklarını belirtti.

Sadıkoğlu, yazılı açıklamasında, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın bizzat şahsına ve temsil ettiği bakanlığa yapılan insanlık dışı tutumu en hafif ifadeyle kınıyoruz” dedi.

Ülkelerin gerçek yüzlerini insanlık onurunu ayaklar altına alırcasına açığa çıkardığını söyleyen Sadıkoğlu, “Bunlar, Kıbrıs görüşmeleri geçmişinde çok da yabancı olmadığımız davranışlar” ifadesine yer verdi.

Sadıkoğlu, Hollanda’daki Türklere geçmiş olsun dileklerini ilettiklerini de söyledi.

“Ortaçağ zihniyeti”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Hollanda Hükümeti’ni, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunun uçağına iniş izni vermemesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Sayan Kaya’yı da TC Elçiliğine girmesine izin vermeyip sınır dışı etmesi nedeniyle  şiddetle kınadı.

Naimoğlulları yaptığı açıklamada, Hollanda Hükümeti’nin tutumunu  ‘ortaçağ zihniyeti’ olarak niteleyerek, uygulamanın Müslüman düşmanlığı içerdiğini savundu.

KKTC Hükümetinin bununla ilgili önlem almasını isteyen Naimoğulları, konuyla ilgili şunları ifade etti:

“Hukukun üstünlüğünü, insan haklarını ve demokrasiyi her fırsatta dile getiren Avrupa Birliği (AB) ülkesi Hollanda aslında faşist bir davranışta bulunarak  insan haklarına darbe  vurmuş ve müslümanlara savaş açmıştır. Bu yüzden bizler birlik olarak özelde Anavatanımıza, genelde ise müslüman alemine yapılan bu ahlaksız davranışlardan sonra KKTC Hükümetini bazı önlemler almak için uyarmak zorunda kalmış bulunuyoruz.”

“Hollanda’dan ithal et ve süt ürünleri yasaklansın”

Naimoğulları, ülkede üretilen süt ve et ürünleri pazarlanamaz iken ithalatçı firmaların Hollanda’dan süt ve et ürünlerini ithal etmelerini de eleştirerek; “derhal ithal yolla gelen Hollanda menşeyi süt ürünleri ve et ürünlerinin yasaklanması gerekir” dedi.

İthalatçı firmalardan da “yapılan düşmanlık karşısında Hollanda’dan ithal ürün getirmemelerini” isteyen Naimoğulları, bu kapsamda kamuoyu  ve halkı yerli ürün tüketmeye çağırdı.

Naimoğlulları, Hükümet ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’u bu konuda “doğru kararlar” üretmeye çağırdı.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2017, 08:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1