banner2
banner34

“Başkanlık sistemi’ni tartışmaya hazırım”

rhürman, başkanlık sistemini tüm boyutları ve tüm ihtimalleriyle ele alıp tartışmaya açık olduğunu söyledi.

“Başkanlık sistemi’ni tartışmaya hazırım”
banner45

Başbakan Tufan Erhürman, “başkanlık sistemi”ni tartışmaya açık olduğunu söyledi.

Erhürman, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda (KTTO) katıldığı toplantıda, ülkede siyasi istikrarın nasıl sağlanabileceği yönünde sorulan soru karşısında şunları kaydetti:

banner37
“Hükümetlerin uzun ömürlü olması özellikle bizimki gibi köklü reformların yapılması gereken ülkelerde elbette önemlidir. Hükümetler önlerini görebilmelidir ki, uzun erimli işlere girişebilsinler ve bu işleri görev süreleri içerisinde tamamlayabilsinler. 

Bu yöndeki tartışma doğal olarak her zaman ‘başkanlık sistemi’ ile ilgili soruları da içeriğinde taşır. Ben kendi adıma başkanlık sisteminin tartışılmasına hiçbir zaman kapalı olmadım. Yalnız şunu vurguladım her zaman. Örneğin Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı kamudaki tüm sorunları bir günde çözemeyeceği gibi, başkanlık sistemi de öyle bir sistem değil ki gelsin ve tüm sorunları çözsün. Bu konuda üzerinde çalıştığım uygulamalar bana gösterdi ki parlamenter sistemden kaynaklanan bazı sıkıntılar olabileceği gibi başkanlık sisteminden kaynaklanan bazı sıkıntılar da olabilir. Hatta bazı koşullarda başkanlık sistemi parlamenter sisteme oranla daha fazla anomali de yaratabilir. 

Örneğin başkanlık sistemine ilişkin kültürün oluşmadığı ve iki partili sistemin de bulunmadığı bir ülkede, parlamentodaki çoğunluğu başka bir parti ya da partiler, yürütmeyi başka bir parti kazandıysa sistemin kilitlenmesi gündeme gelebilir. Bunu parlamenter sistemin başkanlık sisteminden daha iyi olduğunu belirtmek için söylemiyorum. Başkanlık sisteminin de kendi içinde bir takım sıkıntı ihtimalleri taşıdığını göstermek için söylüyorum. Ama başkanlık sistemini tüm boyutları ve tüm ihtimalleriyle ele alıp, bu ülkeye uygun, sorunlarımızın çözülmesine katkıda bulunacak bir model üretebilir miyiz diye tartışacaksak elbette böyle bir tartışmaya açığım.”

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2019, 13:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1