banner2
banner34

Bir toplu mezar daha ortaya çıkıyor

Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bağlı uzman araştırma ekibi, Mehmetçik’te göl kenarında devam ettiği kazıda dün 4 Kıbrıslı Rum’un kalıntılarına ulaştı

Bir toplu mezar daha ortaya çıkıyor
banner45
banner46

Kayıp Şahıslar Komitesi, ülkenin hem kuzey, hem de güneyinde, 9 ayrı ekiple kazılarına devam ediyor.

Komitenin Türk Üye Ofisi’nden alınan bilgiye göre, kazısına geçen yıl başlanan ancak, kış aylarındaki olumsuz şartlar nedeniyle ara verilen ve kısa bir süre önce yeniden kazılmaya başlanan Mehmetçik’teki göl kenarında dün 4 Kıbrıslı Rum’a ait olduğu tahmin edilen kalıntılara ulaşıldı. Toplu mezar olduğu tahmin edilen bu bölgede1974 yılında kaybolan 6 kişinin arandığını belirten Türk Üye Ofisi yetkilisi, kazının titizlikle devam ettiğini belirtti.

Çalışmalar büyük dikkatle sürdürülüyor

KIBRIS Gazetesi’ne bir açıklama yapan Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Üye Ofis yetkilisi, Mehmetçik’te dün ulaşılmaya başlanan kalıntılarla ilgili olarak, uzun yıllardır yapılan araştırmaların ve Kıbrıslı Türk Üye ofisinin araştırma bölümünün, hem teknolojik hem de idari olarak iyileştirilmesinin sonucunu almaya başladıklarına dikkat çekti.

Bu kazıda, gerek Kıbrıslı Türk Üye araştırmacılarının, gerekse bölgede kazılar yürüten Kıbrıslı Türk arkeologların yoğun çabasıyla elde edilen bilgilerin değerlendirilerek doğru yerin tespit edildiğine işaret eden ofis yetkilisi, özellikle kazı ekibinin ve ekip liderinin çabalarının takdire şayan olduğunu, çünkü gömünün yüzeyden 2 metreden daha derinde tespit edildiğini anlattı.

Mehmetçik’teki gölet bölgesindeki bu kazıya geçen yıl başladığını ancak kazıların göl bölgesinde olduğunu ve kış aylarında bu bölgenin su tutması nedeniyle kazıya ara verildiğini anlatan ofis yetkilisi, kısa bir süre önce havaların düzelmesiyle kazının yeniden başladığını ve ilk kalıntılara dün itibarıyla ulaşıldığını söyledi.

St. Hilarion’da sayı 2 oldu

Komitenin bir diğer ekibinin St Hilarion Kalesi yakınlarındaki askeri bölgede kazı çalışması yaptığını ifade eden ofis yetkilisi, bu bölgede 1974’de kaybolan 8 Rum askerine ait kalıntı arandığını belirtti. Ofis yetkilisi şu ana kadar 2 kişiye ait kalıntılara ulaşıldığını ve kazının genişletilerek devam ettiğini söyledi.

Ofis yetkilisi, komiteye ait diğer bir ekibin de Akdeniz Köyü’nde denize yakın bir bölgede kazı çalışmasını sürdürdüğünü kaydetti. Bu bölgede Akdenizli olan ve 1974 yılında kayıp edilen iki Kıbrıslı Türk’ün arandığını anlatan ofis yetkilisi, kazıların sürdüğünü ancak henüz bir kalıntıya ulaşılamadığını söyledi.

banner37
Gazimağusa’da 4 Rum aranıyor

Türk Üye Ofisi yetkilisi, Gazimağusa’da Surlar içerisindeki askeri bölgede kısa bir süre önce bir kazı başlattıklarını kaydetti. Burada 1974 yılında kaybolan 4 Kıbrıslı Rum’a ait olduğu tahmin edilen kalıntı aradıklarını kaydeden ofis yetkilisi, şu ana kadar herhangi bir kalıntıya ulaşılmadığını belirtti.

4 bölgede kazılar devam ediyor

Komitenin diğer 4 ekibinin de ülkenin 4 farklı yerinde 1974’de kaybolan Kıbrıslı Rumlara ait kalıntıların bulunması için kazı çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Ofis yetkilisi, şu ana kadar bu bölgelerde henüz bir sonuca ulaşılamadığını söyledi.

Ofis yetkilisi, bir kazı ekibinin, Haspolat’ta Kıbrıslı Rum olan iki kişiye ait kalıntıların bulunması için kazıyı sürdürdüğünü belirtti. Diğer bir ekibin, Lefkoşa Metehan bölgesinde bulunan askeri bölge içerisinde yer alan eski Yunan alayının bulunduğu bölgede kazı çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen yetkili, bölge içerinde bir bomba kraterinin tespit edildiğini ancak kayıplara ait herhangi bir kalıntı çıkmadığını belirterek, bu bölgenin genişletilerek kazıya devam edilmesine karar verildiğini dile getirdi.

Bir ekibin Vadili’de bir kuyuda 1974’de kaybolan 3 kayıp Kıbrıslı Rum’u, bir diğer ekibin de Minareliköy’de bir zeytinlik içerisinde yine 1974’de kaybolan 2 kayıp Kıbrıslı Rum’u aradığını anlatan ofis yetkilisi, şu ana kadar bir sonuç alınamadığını, kazıların devam ettiğini anlattı.

Güney’de yeni kazı başladı

Türk Üye Ofisi yetkilisi, bir ekibin ise Güney Kıbrıs’ta Lefkoşa’nın Athalassa bölgesinde Rum Milli Muhafız Ordusu’na ait bir askeri bölgede 1963’de kaybolan bir Kıbrıslı Türk’e ait kalıntı aradığını ancak ulaşılamadığını söyledi. Buradaki ekibin şu anda yine aynı bölgede Yunan Alayı içerisinde bir kazı yapmaya başladığını ifade eden ofis yetkilisi, burada 1963 yılında kaybolan 3 Kıbrıslı Türk’e ait kalıntıların aranmasına başlandığını kaydetti.

Lütfen bize ulaşın

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Üye Ofis yetkilileri, kayıpların gömü yerleriyle ilgili bilgisi olan kişilerin mutlaka kendilerine “181” numaralı ücretsiz hattan ulaşmasını ve insani bir konu olan kayıpların bulunmasında yardımcı olunması çağrısında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2017, 07:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1