banner2
banner34

“Bizi batıracaklar”

Güzelyurt ve Lefke’deki hayvan üreticileri, sütte yapılan 20, 50 ve 70 kuruşluk zamdan memnun değil. Üreticiler, kamuda çalışıp ikinci iş yapanların ekmekleriyle oynadığını, 100 kilo balyayı kendilerine 100 TL’ye satmaya çalıştıklarını iddia etti

“Bizi batıracaklar”
banner45
banner46

 

Güzelyurt ve Lefke’deki hayvan üreticileri, süte yapılan zammın yetersizliğinden, balya fiyatlarının da yüksek oluşundan şikâyetçi.

Üreticiler, “Bizi yok oluşa sürüklüyorlar, batıracaklar” diyerek bu duruma isyan etti. Gelirlerin, giderlerini karşılamadığını ifade eden üreticiler, yurt dışından balya getirtilmesini istiyor.

Darbaz: İkinci iş yapanlar ekmeğimizle oynuyor

Güzelyurt ve Lefke Hayvancı Bölge Temsilcisi Cemal Darbaz, 20 gün önce bölgede üreticilerin yaptığı eylemden sonra hükümetin büyükbaş hayvan sütüne 20 kuruş, koyun sütüne 70 kuruş, keçi sütüne de 50 kuruş zam yaptığını ancak bunun hiçbir getirisi olmadığını belirtti.

Döviz kurundaki yükselişten hayvan üreticilerinin de etkilendiğini ifade eden Darbaz, kamuda çalışanların ikinci iş olarak hayvan üreticiliği veya çiftçilik yapmasının, bu işle ekmek parasını kazananların kayba uğramasına neden olduğunu söyledi.

“100 kilo balyayı, 100 TL’ye satıyorlar”

Darbaz, hayvancıların bugün balya alamaz durumda olduğuna dikkat çekerek kamu personeli olan ikinci iş olarak üreticilik yapan birçok kişinin 100 kilo balyayı 100 TL’ye hayvancıya satmak istediğini iddia etti.

banner37
Bu durumun kabul edilemez olduğunu, hayvancıyı yok oluşa sürüklediğinin altını çizen Darbaz, yurt dışından balya getirtilerek bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.

Darbaz, balya sorunu çözülmezse çıkacak kaostan hükümetin sorumlu olacağını söyledi.

“Sütteki yağ oranlarının doğru ölçüldüğüne inanmak istiyorum”

Darbaz, Süt Kurumu’nun hayvancıdan aldığı numunelerde yağ oranı ölçümlerinin doğru yapıldığına inanmak istediğini ifade ederek ülkemiz hayvan üreticilerinde süt veriminde yağ oranı en düşük olan ‘holstein’ cinsi inekler bulunduğuna dikkat çekti.

Darbaz, dünyada süte yapılan tahlillerde protein ve yağ oranının ölçüldüğünü ancak ülkemizde sadece yağ oranına bakılmasının doğru olmadığını düşündüğünü belirtti.

Gence: Süt ödemesi verilmesi gerekenin çok altında

Güzelyurt’ta üreticilik yapan Olgaç Gence de hükümetin üreticiye verdiği süt fiyatının çok altında ödeme yaptığını söyledi.

Gence, ödemenin az olmasının nedeninin de sütteki yağ oranına bağlı olduğunu belirtti.

Üreticilerin gelirinin, giderini karşılamadığından yakınan Gence, döviz kurundaki yükseliş nedeniyle de yem fiyatlarına yüzde 20 zam yapıldığını kaydetti.

Güren TİLKİ/ KIBRIS

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2018, 06:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1