banner2
banner34

Bolat: Salgına karşı tam kapanma uygulanmalıdır

Bolat: Salgına karşı tam kapanma uygulanmalıdır
banner45

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği başkanı Ali Bolat sosyal medya hesabından gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

İşte Bolat'ın paylaşımı;

Salgına Karşı Mücadelede Devletin Sosyal Yükümlülüklerini Üstlenmesi, Bütünlüklü Önlemler ve Toplum Çıkarını Gözeten Kamucu Politikalarla Başarı Sağlanabilir

banner37
Bilimsel, toplumsal gerekliliklere duyarlı kamuoyunun bildiği üzere , Corona Virüs salgını dolayısıyla alınması gereken zorunlu acil önlemler konusunda köktenci ve bütünlüklü adımlar atmamıştır. Yine bilindiğibi “normalleşme” süreci başlatan, planlama ve öngörüden yoksun,  “Ekonominin önceliği” adına yurttaşlar halk sağlığı uygulamaları ile gerektiği gibi korunmamış, esasen sermaye kesimlerine destekler verilmiş; esnaf ve yurttaşlar kredi/borç, işsizlik, yoksulluk girdabına terk edilmiştir. Şeffaf davranılmayarak toplum salgına karşı gerektiği gibi hazırlanmamış, eksikli, sorunlu, birbiriyle çelişen parçalı önlemlerle yetinilmiştir. Sağlık ve  meslek örgütleri ile bilim insanlarının uyarılarına kulak verilmemiş, sonuçta virüsün yayılma hızı, yol açtığı can kaybı ve toplumsal sorunlar ile işsizlik ve yoksulluk artmıştır.

Oysa salgına karşı bütünlüklü köktenci önlemler ve toplum çıkarlarına öncelik veren kamucu politikalarla başarı sağlanabilir. Bu noktada salgının uzun süreceği gerçeği ve acil toplumsal gerekliliklerden ötürü bütünlüklü önlemler alınması ve devletin sosyal yükümlülüklerini üstlenmesi gerekir. Gerek bu Kanun gerekse Anayasa’nın birçok maddesi ve bağlantılı mevzuatta, salgın ve bulaşıcı hastalık durumlarında devletin yükümlülüklerini belirten hükümler bulunmaktadır. Dünden bugüne salgın ve bulaşıcı hastalıklara yönelik birçok önlem ile sokağa çıkma kısıtlamalarının dayanağı olan   yükümlülüklerin yerine getirilmediği bilinmektedir.

Sağlık meslek örgütleri ve bilim insanlarıyla birlikte belirlenecek bir süre için, zorunlu üretim ve hizmetler dışında ülke genelinde tam kapanma uygulaması yapılmalıdır.

“Evde Kal” uygulamalarının yol açtığı tüm ekonomik ve toplumsal maliyet kamu yönetimi tarafından karşılanmalı, tüm hanelere yeterli miktarda maddi devlet desteği verilmelidir.
Tüm işsizlere işsizlik maaşı ödenmeli, faaliyeti durdurulan işyerlerinde çalışanlara da ödeme salgın döneminde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılmalıdır.

Neoliberal “sağlıkta dönüşüm programı”nın ürünü olan ve salgınla birlikte kapasitesi zorlanmaya başlayan sağlık sistemi kamucu bir içerikle yeniden düzenlenmeli, özel sağlık kuruluşları kamu denetimi ve işleyişi kapsamına alınmalı, kamulaştırmalar yapılmalı; sağlık hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz olmalı; halk sağlığı ve koruyucu hekimlik uygulamaları esas alınmalıdır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1