banner2
banner34

Buffavento’yu domuzlar bastı

Buffavento’yu domuzlar bastı
banner45

Buffavento bölgesinde son günlerde sıkla görülen domuzların kaynağı öğrenilemezken Taşken Doğa parkı yetkilisi Kemal Başat, bu domuzların kendileriyle bağlantısı olmadığını açıkladı. Sosyal medya sayfasında, “Evet Buffavento kalesi civarlarında yaklaşık 10 gündür birkaç domuz geziyor. Kimin oldukları, nereden kaçtıkları belli değil” diye açıklama yapan Kemal Başat, devletin yetkili organlarının isterlerse bu domuzların sahiplerini bulabileceğini kaydederek eleştiride bulundu. Başat’ın değerlendirmesi şöyle: Evet Buffavento kalesi civarlarında yaklaşık 10 gündür birkaç domuz geziyor. Kimin oldukları, nereden kaçtıkları belli değil. Son günlerde sürekli olarak Taşkent Doğa Parkı'na gelen mesajlara buradan toplu cevap vermek istedim. Sahibi istenirse bulunamaz mı? Tabi ki bulunur. Bu konuda sorumlu ve yetkili kuruluş kim? Veteriner Dairesi Taşkent Doğa Parkı bu hayvanları yakalayıp güvenceye alamaz mı? Alabilir tabi ki, ama neden alsın? Öncelikle yaban hayvanı değiller. İkincisi insanların yasal ve/veya yasadışı olarak temin edip sonra gerekli güvenceyi sağlayamayarak kaçırdıkları hayvanları yakalamak için DoğaPark neden zaman ve kaynak ayırsın? Mevcut hali ile bu işin sonu yok... Bu hayvanlar yasal mı? Bilmiyoruz, onun cevabını Veteriner Dairesi Verebilir. Bu hayvanları himayesinde tutamayıp kaçıran kişilere ceze kesilebilir mi? Tabi ki, bu gibi durumlarda hem Hayvan Refahı Yasası üzerinde, hayvanların eğer kaydı yoksa da ilgili Gümrük yasaları üzerinden cezalar kesilebilir. Veteriner Dairesine bağlı Hayvan Refahı Yasası ne diyor:

Hayvan Bakıcılarının Yükümlülükleri

banner37
5.(1) Bakıcılar, bakımını üstlendikleri hayvanların refahını sağlamakla yükümlüdür.

5.(2) Bakıcılar, hayvanlar için her bir türün biyolojik ihtiyaçları ve gelişim düzeyine uygun bir ortam sağlamakla yükümlüdür. Başıboş Hayvanlar İçin Önlemler

13. (3) Mal sahipleri, kiracılar ve çiftçiler, mülkü dahilinde başıboş dolaşan etoburları yakalayabilir veya Bakanlıktan, Bakanlığın onaylayacağı kuruluşlardan veya Belediyelerden kendi mülkü dahilindeki bu hayvanların yakalanmasını isteyebilir.

13. (4) Yollarda veya başka kişilerin mülkünde başıboş veya gözetimsiz dolaşan çiftlik hayvanları ile damızlık hayvanlar, yukarıdaki (3)’üncü fıkrada belirtilen kurum ve kuruluşlar tarafından yakalanıp, yeterli ve uygun yerlere yönlendirilebilir. Doğada görülen birkaç geyik, birkaç domuz, arada bir gündem olan birkaç devekuşu, sokaklarda zaman zaman görülen egzotik iguana, mirket, feret gibi hayvanlar bu ülkede içler acısı durumda olan yetersiz ama var olan kısımları da uygulanmayan bir hayvan refahı yasasının, heminsan hem hayvan sağlığı için ciddi riskler taşıyan hayvan kaçakçılığının, yani genel olarak bu ülkede hayvan hayatına verilen değerin ne kadar içler acısı olduğunun sadece buzdağının görünen kısmıdır..

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1