banner2
banner34

Çalışma iznine dayalı vatandaşlık kaldırılıyor

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, “Çalışma izniyle vatandaşlığa başvuru alınmayacak. Beyaz kimlikle de 10 yıl geçmesi öngörülüyor” dedi.

Çalışma iznine dayalı vatandaşlık kaldırılıyor
banner45
banner46

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, BRT’de yayınlanan Basın Odası programında Vatandaşlık Yasa Tasarısı’yla ilgili detayları paylaştı.

banner37
Baybars, “Çalışma izniyle vatandaşlığa başvuru alınmayacak. Beyaz kimlikle de 10 yıl geçmesi öngörülüyor. Şimdi 6 yılda beyaz kimlik alınabiliyor. Vatandaşlık doğum, evlilik ve yatırım gibi kalemlerle elde edilecek. Burada doğup büyüyen çocuklar var. Az önce saymış olduğum ekonomik temeller haricindeki kategoriye giriyorlar. Burada doğup büyüyen, bu ülkenin kültürünü alan, burayla aslında eğitim, kültürel, kimliksel aidiyet bağı kurulan çocuklara bu vatandaşlık hakkını veriyoruz. Bu taslakta genel olarak biz uzlaşı oldu. Beyaz kimlik konusunda daha kesin net çizgilere koyarak konuştuktan sonra hemen hemen herkes hemfikir gibi. Bizden geçti. Meclise gidecek. Hükümet dışında her iki partiyle de konuşmuştum. Ucu açık hiçbir madde yok” dedi.

“Yurttaşlık bir hak değil bir lütuftur”

“Yurttaşlık bir hak değil bir lütuftur. Aidiyet bağının gelişmiş olmalı” diyen Baybars, istisnai yurttaşlık konusunda şunları söyledi:

“Prensipler belirledik. Adamına göre muamele etmiyoruz. Bizim nüfus politikamız yok noktasına gelindi. Ne kadar çok kendi ekonomik gelişmemiz, kültürel kimliğimiz, dini, ideolojik bakışımız çerçevesinde bu ülkede nicelik ve nitelik itibariyle nasıl bir nüfus istediğimiz noktasında bir politika üretilmedi. Ben bunun İçişleri Bakanlığı’nın görevi olduğunu da düşünmüyorum. Ekonomi, eğitim bakanlıklarının yürüteceği bir iştir. Biz İçişleri Bakanlığı olarak bundan 6 ay önce iki taslak hazırladık Yurttaşlık Yasası’yla ilgili. Birisi Yurttaşlık Yasa Tasarısı, diğeri de Beyaz Kimlik Yasası. Geçmiş hükümetlerin hazırlamış olduğu birçok taslak vardı. Onlardan da esinlenerek iki tasarı yaptık ama beyaz kimlik yasasında kimse çok fazla çalışma yapmamıştı. Bu noktada biz her ikisinin de eşzamanlı geçmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ülkenin yurttaşlıkla ilgili taleplere baktığımızda, taleplerin çoğunun ekonomik sebepli olduğunu görüyoruz. İş kuramayan, şirket açamayan, yatırım yapamayan, burs alamayan, üniversite harcını karşılayamayan, sağlık hizmetinden bir yere kadar yararlanan gibi kesimlerden gelen talepler olduğunu görüyoruz. Yurttaşlık, ekonominin yanında aidiyetle de ilgilidir. Biraz da nitelik üzerinden gidilmesi gerekiyor. O aidiyet bağının gelişmiş olması gerekli.”

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2019, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1