banner2
banner34

Çavuşoğlu: Görüşmeler sonuçsuz...

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs konferansının ardından basın açıklaması yaptı.

Çavuşoğlu: Görüşmeler sonuçsuz...
banner45
banner46

Çavuşoğlu, basına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"BU PARAMETRELERDE ARTIK ISRAR ETMENİN BİR ANLAMI KALMADI"

“Crans Montana'da başlayan ikinci oturumu maalesef sonuçsuz kalmıştır. Gerek Ocak ayında gerekse şimdi burada katıldığımız çalışmalarda ve ayrıca teknik görüşmelerde Kıbrıs sorununa adil kapsamlı sürdürülebilir bir çözüm için Türkiye olarak her türlü yapıcı katkıyı sağladık. İktidara geldiğimiz günden bu yana Kıbrıs sorununa kalıcı adil bir çözüm için çalıştık. Kıbrıs Türk tarafının da bu süreçte yapıcı rolünü takdirle karşıladığımızı söylemek isteriz. Gerek Sn. Akıncı ve müzakere heyeti gerek önceki süreçte görev yapan arkadaşlar yapıcı tavırlarını sürdürmüştür. Uzun süren çabalardan sonra vardığımız bu aşama BM iyiniyet misyonu parametreleri çerçevesinde çözüm bulunmasının imkansızlığını ortaya koydu. Bu parametrelerde artık ısrar etmenin bir anlamı kalmadı. Hükümetimize, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ayrıntılı bilgi sunacağım.

banner37

"DÜRÜSTLÜKLE BAĞDAŞMAYAN ÇOK OLUMSUZ ADIMLAR..."

Böyle bir sonuçtan sonra hemen başkalarını suçlamak istemeyiz ama sizler (gazeteciler) burada süreci yakından takip ettiniz. Dürüstlükle bağdaşmayan, çok olumsuz adımlar gördük. Siyaset oyunları, belge sızdırma vs. Biz kendimize yakışanı yaptık; bir kimsenin güvenini sarsmadık, kırmızı çizgilerimizi gösterdik, aynı şekilde esneklik sağlayabildiğimiz alanlarda da esneklik sağladık. Maalesef söylediğiniz gibi belge sızdırmak dahil dürüstlüğe sığmayan şeyler oldu.

Bir değerlendirme yapacağız. Hem hükümet, hem Başbakanımız hem Cumhurbaşkanımız ile beraber. Bu değerlendirmeleri yapacağız. Ayrıca KKTC hükümetiyle de Sn. Akıncıy'la da değerlendirme yapacağız. Ondan sonra ne yapacağımızı paylaşacağız. Özellikle garantiler ve Türk askeri konusunda sıfır garanti sıfır asker... En başta bizim tarafımızdan ifade edilmesine rağmen bu tutumlarında değişiklik olmadı. Adadan askerin tamamen çekilmesi ve garantörlüğün bitmesi ne Kıbrıs Türk tarafı ne de Türkiye açısından kabul edilebilir değildir. İlk günden son güne bu tavırlarını sürdürdüler.

"SON KONFERANS OLDUĞUNU BAŞINDAN BERİ SÖYLEDİK"

Bunun son konferans olduğunu başından beri söyledik. Sn. Akıncı da söyledi. Buraya gelirken de söyledik. Esasen 12 Ocak Cenevre konferansı da sondu. Hazır olunmadığını gördük. Bir şans daha verelim dedik. Ama bunun bir son konferans olduğunu söyledik. Dolayısıyla yürümediği için de Genel Sekreter bu konferansı sonlandırdı. Bir yakınlaşma ışığı görmedi. Biz bir yakınlaşma olsaydı başbakanları da buraya davet edecektik. Sn. Başbakanımız buraya gelmeye her zaman hazırdı. Ama onları buraya getirecek bir ortam olmadı. BM'nin iyiniyet misyonu parametreleri çerçevesinde müzakereler sona erdirildi. Bundan sonra hangi adımları atacağız? Türkiye olarak kendi içimizde ve KKTC ile değerledirmelerimizi yapacağız.

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2017, 03:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1