banner2
banner34

Çavuşoğlu'ndan 'Su' Müjdesi

Çeşmeden içtiği suyun şişedekinden belki de daha iyi bir su olduğunu söyleyen Çavuşoğlu

Çavuşoğlu'ndan 'Su' Müjdesi
banner45

Çeşmeden içtiği suyun şişedekinden belki de daha iyi bir su olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, pek yakında ülkede herkesin evinin çeşmesinden içilebilir su akacağına işaret etti
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Güzelyalı Pompa İstasyonu, Geçitköy Barajı, Geçitköy Pompa İstasyonu ve Çamlıbel Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Çavuşoğlu, Çamlıbel Arıtma Tesisi’nde, Türkiye’den borularla deniz altından gelen ve arıtılan suyu içti. Çavuşoğlu, KKTC tarafı olarak üzerlerine düşen görevleri tamamladıklarını, Türkiye ile masaya oturmaya ve suyun dağıtımına ilişkin ihaleye kadarki geçiş dönemini kapsayacak ek protokolü imzalamaya hazır olduklarını söyledi. Geçiş sürecinde Türkiye’den gelen suyu KKTC Su İşleri Dairesi ile Türkiye Devlet Su İşleri’nin birlikte yönetmesi öngörülüyor. Buna dair dosya da hazırlandı. Geçen hükümet döneminin Başbakanı Ömer Kalyoncu ile Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu arasında imzalanan protokolün 22. Maddesi uyarınca da belediyelerin sudan yararlanmak için meclislerinden karar geçirmesi gerekiyor. Bakan Çavuşoğlu'na incelemeleri sırasında KKTC Su Temin Projesi’ni yürüten Türkiye Devlet Su İşleri mühendislerinden detaylı bilgi aldı, projenin başladığı günden bugüne yapılan çalışmaların belgeselini izledi ve sunum yapıldı. Nazım Çavuşoğlu'na, Danışma Kurulu üyeleri yanında UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ ile bakanlık yetkilileri ve diğer bazı kurumların yetkilileri eşlik etti. Çavuşoğlu,Salı günü belediye başkanları ile bir araya geleceklerini söyledi. Türkiye’den suyun geldiğini, Geçitköy barajının dolduğunu, suyun arıtıldığını ve artık çeşmeden aktığını ifade eden Çavuşoğlu, artık her şeyin hazır olduğunu, tek denenmeyenin ise suyun tadı olduğunu, şimdi de bunu denediklerini kaydetti.

banner37
ŞİŞEDEKİNDEN BELKİ DE DAHA İYİ: 

Çeşmeden içtiği suyun şişedekinden belki de daha iyi bir su olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, pek yakında ülkede herkesin evinin çeşmesinden içilebilir su akacağına işaret etti ve başta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tüm emek koyanlara şükranlarını sundu. Proje mühendisleri de bakan ve heyetine verdiği bilgilerde, şu anda barajdan Lefkoşa'ya su verilebilecek durumda olduklarını, Gazimağusa, Güzelyurt, Girne, İskele ve Karpaz bölgelerine de ekiplerin boru döşemesini bitirme aşamasında olduğunu söyledi. Birkaç aya sistemin tümüyle tamamlanacağını ve tüm sistemin bilgisayar sistemiyle denetleneceğini ifade eden mühendisler, KKTC genelinde yer alacak 19 pompa merkezinin 14'ünün tamamlandığını, 5 tanesinin de inşasının sürdüğünü kaydetti. Mühendisler, KKTC Su Temin Projesi’nde bugüne kadar toplam 1500-1600 kişinin çalıştığını, projede 16 geminin yer aldığını ve toplamda 4 bin civarında istihdam olduğunu anlatarak, projede en sevindirici olayın bir omuz çıkması hariç hiçbir iş kazası yaşanmaması ve en önemlisi can kaybının olmaması olduğunu vurguladı.

12 MİLYON METREKÜP SU

Barajda şu anda 12 milyon metreküp civarında su bulunuyor. KKTC'nin 27-30 milyon metreküp su ihtiyacı olacağı öngörülüyor. Geçitköy Barajına Türkiye'den tam kapasite su geliyor, ancak baraj şu anda yükleme, Kaçak gibi testlerden geçtiğinden doldurulamıyor ve gelen su fazlalığı denize dökülüyor. Barajda şu ana kadar herhangi bir sıkıntı gözlemlenmedi, kaçak olmadı. Türkiye’den gelen su ile baraj 4 ayda dolabilirdi ancak tüm su denize verilmek zorunda kalınırdı. 

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2016, 07:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1