banner2
banner34

Cezaevinde rekor: 500 mahkûm

35 yıl önce 175 mahkûma göre inşa edilen Merkezi Cezaevi, artan suç oranları karşısında suçlulara yetmiyor. Cezaevi ilk kez 500 rakamına ulaştı

Cezaevinde rekor: 500 mahkûm
banner45

 DOLDU, TAŞTI: Cezaevindeki mahkûm ve tutuklu sayısı tarihinde ilk kez 500’ü aştı, 23 mültecinin dün öğle saatlerinde ihraç edilmesi ile birlikte rakam azaldı. Cezaevinde koğuşlar doldu. Mahkûmlar için hazırlanan sosyal alanlar, şilte serilerek koğuşa döndürülüyor

Artan suç ve suçlular nedeniyle 175 mahkûma göre yapılan cezaevinde, ilk kez 500 rakamına ulaşıldı. Adaya gelen mültecilerin de yasa gereği cezaevine gönderilmesi, rakamın hızla artmasına neden oluyor.

Merkezi Cezaevi’nde artan sayı ile birlikte hem gardiyanlar hem de mahkûmlar sıkıntılı günler geçiriyor.

Geçtiğimiz hafta tutuklanan mülteciler ve kaçak balık avlayanların da cezaevine konulması zor şartlarda cezaevinde yaşayan mahkûmları isyan ettirdi.

Cezaevinin ilk yapıldığı yıllarda gardiyanların kullandığı 8 metrekarelik odayı bile bugün, cezaevindeki yoğunluk sebebiyle mahkûmlar kullanmak zorunda.

Hak-Sen başkanı İzzet Türkmen ve Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, hızla artan tutuklu sayısı ile ilgili cezaevinde yaşanan sıkıntıları bir kez daha dile getirdi. Türkmen ve Kayalı, Havadis’e konuştu.

Türkmen: Bina eski, mahkûmlar sıkıntıda

İzzet Türkmen, Merkezi Cezaevi’nde dün itibarı ile 499 mahkûm ve tutuklu bulunduğunu belirtti.

Türkmen, mahkûm ve tutuklu artışının göz ardı edilemez duruma geldiğini ve bu durumun bulaşıcı ve salgın hastalıkların habercisi olduğunu söyledi.

Aşırı yoğunluk nedeniyle, ranza sistemine geçen cezaevi yönetimi, yapılan takviye ve yeniliklere rağmen sıkıntıları çözemediklerini ifade eden Türkmen, 50 kişilik koğuşlarda 3 tuvalet bulunduğunu söyledi.

Türkmen, “Son günlerde cezaevindeki mahkûmlarda artan intihar vakaları cezaevinin psikolojik çöküntü içinde olduğunu gözler önüne sermekte” dedi.

“Personel alımı ertelenemez”

banner37
Cezaevinin kapasitesinin üzerinde mahkûm ve tutuklu bulundurmasına rağmen, cezaevinin güvenliği ile mahkûmların sevk ve idaresini yapan personel sayısının azaldığını ifade eden Türkmen, 500 mahkûm ve tutuklunun güvenliğini 15-20 gardiyanın yaptığına dikkati çekti. 50 kişilik koğuş sayımında da 2 gardiyanın görevli olduğunu ifade eden Türkmen, devamla şunları söyledi:

“Tüm bu olumsuzluklar göz önüne alındığında gardiyanların can güvenliğinin olmadığı gözler önünde. İvedi bir şekilde personel alımı yapılması ertelenemez ve kaçınılmazdır.

Olumsuzluklara rağmen görevini laiki ile yapan gardiyan arkadaşlarımızın can güvenliklerinden ve bozulan psikolojilerinden ötürü aile yaşantılarından da ödün vererek fedakârca çalışmaktadırlar. Cezaevi personelinin şuan ki moral ve motivasyonu sıfırdır.”

 

23 Mülteci dün ihraç edildi

Geçtiğimiz hafta tespit edilerek tutuklanan 23 mültecinin ise dün öğle saatlerinde cezaevinden tahliye edilerek, sınır dışı edildikleri öğrenildi. Buna rağmen sayı yine 400’ün üzerinde.

Türkmen: Münhal onayı verilmemesi halinde grev kaçınılmazdır

Hak-Sen başkanı İzzet Türkmen, toplantı gerçekleştirdiklerini ve 33 kişilik bir kadro istediklerini ayrıca vardiyalara takviye gelmemsi halinde Pazartesi itibarı ile süresiz eyleme gideceklerini söyledi. Türkmen, KTAMS, HAK-SEN, ve K.T. Gardiyanlar Birliği olarak hükümete Cuma’ya kadar süre verdiklerini belirtti.

Cezaevinde kangren olmuş sorunların çözüme ulaşmaması halinde süresiz grev dahil olmak üzere her türlü eylem sürecini başlatacaklarını kaydeden Türkmen, hem mahkumların hem de cezaevi personelinin haklarının gasp edildiğini kaydetti.


 

Kayalı: Sayımız artıyor, yükümüz artıyor

Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, artan suçlu sayısı ve cezaevinin kapasite sayısının gözler önünde olduğunu belirterek, cezaevinde yıllardır derece terfi sınavlarının yapılmadığını şu anki idari kadrolarında boşluk olduğu için ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

Kayalı, “Bir yara da bugün teslim aldığımız cinayet zanlısı Hayrettin Özcömert oldu. Cinayet zanlısı mahkemeden sonra ambulansla cezaevine geldi, sayımı kaydı yapıldı ve tedavisi için hastaneye geri gönderildi. Kısaca zanlı hastanede tutulduğu süre zarfında yine bir personelimiz orda zorunlu kalacak, bu kadar sıkıntı içinde bu bizi çok zora soktu. Bomba gibi kucağımıza düştü” dedi.

Devrim DEMİR/ Havadis

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2017, 08:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1