banner2
banner34

Crans Montana'da tarafları zorlu bir müzakere bekliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde devam eden Kıbrıs Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Ada'da iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı federal bir ortaklık için önemli mesafeler kaydedildiğini, fakat hala "zorlu müzakerelere ihtiyaç duyulan konular" olduğunu belirtti.

Crans Montana'da tarafları zorlu bir müzakere bekliyor
banner45
banner46

Le Regent Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansın üçüncü gününde katılımcılara hitap eden Genel Sekreter Guterres, "Ben Akdeniz’in batısından, siz Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar ise Akdeniz’in doğusundansınız. Kültürel ve birçok açıdan birbirimize çok benziyoruz." dedi.

"1975’te Türkiye’yi ilk kez ziyaret ettiğimde Amerikalı turistler beni Türk sanıp adres sormuştu." diyen Guterres, benzer durumları Atina ziyaretinde de yaşadığını aktardı.

Guterres,  "Ancak bir Portekizli olarak ben sizden farklı olarak, Atlantik rüzgarlarını da alıyorum." ifadesini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'e bugüne kadar süreci getirdikleri seviye, yoğun çaba ve katkıları için teşekkür eden Guterres, "Çözüme varmak için hem akılcılığa hem de duygusallığa ihtiyaç var. Duygusallık bazen tek başına kaldığında, durum karmaşık ve çelişkili bir hale gelebilir; duygularımızı akılcılıkla uyumlu, dengeli yaşadığımız zaman ise çok pozitif başarılar elde edebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

banner37
"Önemli mesafeler kaydedildi"

Guterres, konferansın üçüncü gününde liderlerle birlikte yoğun bir çalışma içinde olacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Kıbrıs’ta çözüm için, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir federal ortaklık olacak. Bu çerçeve içinde önemli mesafeler kaydedildi. Fakat hala zorlu müzakerelere ihtiyaç duyulan konular var. Bu konular üzerine cesaretle gidilmeli ve her iki toplum da kendi adasında güven içinde olmalıdır. Bölge ve dünya için iyi haber olmasını umduğum çözüme ulaşmak amacıyla birlikte çalışacağız."

Konuşmasında, Türkiye ve Yunanistan'ı sığınmacılara verdikleri desteğe de değinen Guterres, "10 yıl kadar sığınmacılarla ilgili yoğun çalışmalar yaptım. Bölgeyi çok iyi biliyorum. Özellikle Türkiye ve Yunanistan’ı bu bakımdan ayrı bir yere koyuyorum. Türkiye en çok mülteci ağırlayan ülke konumundadır. Yunanistan da bütün sorunlarına rağmen mültecilere cömert davrandı. Bu kucak açma ve cömertlik duygularıyla Birleşik Federal Kıbrıs’ın ortak geleceği için çalışmalıyız." şeklinde konuştu.

Sabah saatlerinde askeri helikopterle kente gelen Guterres'in, TSİ 17.00 sularında basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Guterres, "Güvenlik ve Garantiler" temel başlığının ele alındığı konferansın üçüncü gün oturumuna başkanlık etmeden önce, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, İngiltere'nin Kıbrıs Özel Temsilci Jonathan Allen, KKTC Cumhurbaşkanı  Akıncı, Rum lider Anastasiadis ve Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile basın mensuplarına görüntü verdi.

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2017, 12:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1