banner2
banner34

CTP’nin Mağusalı Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Ahmet Sözen oldu

CTP’nin Mağusalı Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Ahmet Sözen oldu
banner45

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gazimağusa İlçesi’nin organizasyonuyla rutin olarak düzenlenen Mağusalı Sohbetler etkinliğinin bu haftaki konuşmacısı DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı ve DAÜ Kıbrıs Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ahmet Sözen oldu.

Mağusa’da MAGEM Sakarya Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta “Küresel ve Bölgesel Gelişmeler Işığında Doğu Akdeniz ve Kıbrıs” konuşuldu.

-Mert: “Sözen’e toplumu aydınlattığı için teşekkür ederiz”

CTP’den verilen bilgiye göre, etkinliğin moderatörlüğünü yapan CTP Gazimağusa İlçesi Yönetim Kurulu üyesi . Cemal Mert, Mağusalı Sohbetler’in bu haftaki konuşmacısı olan DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı ve DAÜ Kıbrıs Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ahmet Sözen’in hem yerel hem de uluslararası önemli platformlarda aydınlatıcı yayınlar yapan, akademik doneler sunan, değerli bir akademisyen olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet Sözen’e toplumu aydınlatıcı çalışmalarından ötürü teşekkür eden Mert, pandemi sonrasında dünyada anlaşılmasında zorluk çekilen sosyo-politik ve ekonomik değişimler olduğunu, bu gelişmelerle ilgili Sözen gibi değerli akademisyenler aracılığıyla bilgi edindiklerini söyledi. Cemal Mert, Mağusalı Sohbetler etkinliğinin devam edeceğini dile getirdi.

-Sözen: İsrail-Lübnan iş birliği örnek olabilir

Konferansta konuşan Prof. Dr. Ahmet Sözen, devletler ve ittifaklar arasındaki ilişkilere değinirken, günümüzde devletlerin veya ittifakların belli konularda çatışırken, belli konularda da iş birliği yaptıklarına değindi. Bu yeni durumu İsrail ve Lübnan arasındaki ilişkileri örnek göstererek anlatan Sözen, birbirlerini tanımayan ve savaş halinde olan bu iki ülkenin ABD vasıtasıyla deniz yetki alanlarını sınırlandırmada iş birliği yaptıklarına değindi. Prof. Dr. Ahmet Sözen, benzer bir iş birliği mekanizmasının Türkiye ve Kıbrıs Rum tarafı ile Kıbrıs Türk tarafı ve Kıbrıs Rum tarafı arasında da kurulabileceğini belirterek, “Diplomaside istek olması halinde yapılabilecek çok şey var” dedi. 2010 yılında Doğu Akdeniz’de doğal gazın keşfiyle Kıbrıs sorununun çözülmesi yönünde bir şans doğduğunu ancak o dönemin siyasi gelişmeleri neticesinde bu şansın yitirildiğini ifade eden Sözen, Rusya- Ukrayna Savaşı ile birlikte hem doğal gaz fiyatlarının yükselmesi hem de Rusya gazına alternatif olan Doğu Akdeniz gazının varlığı nedeniyle yeni bir fırsatın doğduğunu bildirdi.

banner37
-“Farklı bir döneme gireceğiz”

Türkiye’deki seçimlerin ardından oluşacak yönetimin bölgeye etkisi konusunda da görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Ahmet Sözen şöyle konuştu: “Özellikle 14 Mayıs seçimlerinden sonra Erdoğan kazansa da kazanmasa da değişik bir döneme gireceğiz. Bugünden farklı bir döneme gireceğiz. Türk dış politikası geleneksel dediğimiz ayarlarına mı dönecek yoksa farklı bir kulvarda mı gidecek bunu net göremiyoruz. Dünyadaki gelişmeler o kadar çok hızlandı ki ne olacağını net kestiremiyoruz”.

-“Ukrayna krizi bize fırsat yaratabilir”

Kıbrıs sorununu önümüzdeki dönemde nasıl şekilleneceği ile ilgili hissiyatı ile ilgili görüşlerini de paylaşan Sözen, “Güney'deki seçim ve Kuzey'deki seçimlerin sonuçlarına baktığınız zaman bizler için en kötü kombinasyon oldu” dedi.

Sözen konuyla ilgili şu ifadelerde bulundu:

“Bir tarafta toplum lideri olarak Ersin Tatar, diğer tarafta da en azından Güney’deki seçimlerdeki üç favori adayla kıyasladığımız zaman olabilecek en statükocu aday olan Nikos Hristodulidis seçimi kazandı. Önümüzdeki kısa vadede iç dinamiklerden hiçbir beklentim yoktur. İç dinamiklerle iki liderliğin inisiyatif göstererek ciddi iş birliği yapacak motivasyonları yoktur. Ancak tabandan tavana doğru motivasyon var mı onu da net göremiyorum. Bu nedenle ancak ve ancak bölgesel ve küresel gelişmelere bakarak belki Türkiye’deki seçimlerden sonra Ukrayna krizinin yarattığı noktadan bir fırsat çıkabilir. Hissiyatım dış dinamikler ile Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’in başka bölgelerinde sorunları çözmek için batıdan gelebilecek bazı inisiyatifiler olabileceğidir.”

Mağusalı Sohbetler bu hafta, “Türkiye ve Yunanistan seçimleri sonrasında Kıbrıs ve Doğu Akdeniz” başlığıyla düzenlenecek. 11 Mayıs Perşembe saat 19.0’da CTP Gazimağusa İlçesi binasında gerçekleştirilecek etkinlikte, gazeteci-yazar Dr. Nikolaos Stelya konuşmacı olarak yer alacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1