banner2
banner34

Cumhuriyet Meclisi'nde Başbakanlık bütçe görüşmeleri devam ediyor

Cumhuriyet Meclisi'nde Başbakanlık bütçe görüşmeleri devam ediyor
banner45

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Başbakanlık bütçesinin görüşülmesi devam ediyor.
ATAKAN
Bütçe üzerine söz alan HP Milletvekili Tolga Atakan, bütçelerin mali disiplin aracı olduğunu ancak bütçe rakamlarına bakıldığında bunun 2021 için pek olası olmadığının görülebileceğini kaydetti. Atakan, “2021 bütçesi, hükümet gibi ölü doğdu” dedi.
Daha yılın başından bütçe açığı görüldüğünü ve bu açığın yılsonuna kadar daha da büyüyeceğini savunan Atakan, ek mesai, kamuda verimsizlik, e-devletin hayata geçmemesi gibi nedenlerle giderlerin daha da arttığını söyledi. 
Genel bütçe açığının yüzde 29,23, yerel bütçe açığının ise 83,23 arttığını dile getiren Atakan, Türkiye’den gelecek kaynakla ilgili hala herhangi bir protokol imzalanmamış olduğuna işaret etti. 
Bütçedeki rakamların sürdürülebilir bir hizmet çarpanı yaratmaktan uzak olduğunu kaydeden Atakan, pek çok ülkenin kesintisiz hizmet akışı sağlamak için e-devlet altyapısını güçlendirdiğini ancak KKTC’de bu konuda bir türlü aşılamayan bir eşik olduğunu savundu. 
KKTC’den çok daha fazla nüfusu olan ülkelerin e-devlete geçerek kısa sürede kamuda verimlilik gelir artışı ve “kayıt içilik” konusunda yaşanan artışa işaret eden Atakan bir grup şirketin kurduğu bir konsorsiyumun bu alanda devlete hizmet verebileceğini anlattı. 
DPÖ için yazılım kalemine sadece 5 bin 300 TL ayrıldığını dile getiren Atakan, DPÖ internet sitesindeki son güncel bilginin 2018 yılına ait olduğunu belirtti. 
MANAVOĞLU
HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu da konuşmasında, Başbakanlığın pandemi sürecini koordine etmediği sürece halkın çok sıkıntı yaşayacağını ve gelinen noktada kimsenin sabrı kalmadığını söyledi. 
Dün yaşanan covid ölümlerinin kapasitenin aşıldığına ve farklı uygulama gerektiğine işaret olduğunu dile getiren Manavoğlu, Bakanlar Kurulu’nun Sağlık Üst Kurulu’nun aldığı kararları budayarak, uygulanamayacak hale getirdiğini savundu.
Pandemi nedeniyle kapanan bölgelerde bölge esnafıyla belediye başkanının karşı karşıya getirildiğini ifade eden Manavoğlu, “Net olan şudur ki, 100 yataklı hastane var diye 100 hasta olacak da biz bakabileceğiz diye bir şey yok. Otellerde 180 pozitif vaka var deniyor” şeklinde devam etti. 
Bu konuda okuduklarıyla vardığı sonucun, otellere kapatıp gerekli bakımı yapılmayan covid hastaları olduğu zaman dünkü gibi ölüm olaylarının yaşanabildi yönünde olduğunu kaydeden Manavoğlu, “Artık hükümet sussun, sağlıkçılar konuşsun” dedi.  
Gerekirse ekonomik örgütlerle bir araya gelip, verilerle konuşmak gerektiğini kaydeden Manavoğlu, oransal olarak Türkiye’nin önüne geçildiğini ifade etti. 
Halkın büyük tedirginlik içinde olduğunu ifade eden Manavoğlu, “Yalan rakamlarla halkı rahatlatmaya kalkmayalım. Alacağımız tedbirlerle halkı rahatlatalım” dedi. 
Ekonomik sıkıntıların devam edeceğini söyleyen Manavoğlu, yine de uzmanlara danışılarak, gerekli önlemlerin alınmasını istedi. 
Pandemi konusunda Başbakanlığa önemli görev düştüğünü dile getiren Manavoğlu, İstatistik Kurumu’nu da konuyla ilgili verileri değerlendirerek, Başbakanlığa iletmeye çağırdı.
ŞAHALİ
CTP Milletvekili Erkut Şahali de pandemi konusunda ülkede ciddi tedirginlik yaşandığını ifade ederek, bu tedirginliği yatıştıracak bir tavrın hala geliştirilmediğini söyledi. 
Vaka yayılımında son dönemlerde bölge dağılımının belirtildiğini ancak hangi bölgede ne kadar test yapıldığı bilgisinin paylaşılmadığını dile getiren Şahali, bunun sorulmadan açıklanması gereken bir veri olduğunu kaydetti. Şahali düzenli ve sürekli bilgilendirmeye ihtiyaç olduğunu belirtti.
Evlerde buluşma yasaklanırken hükümet üyelerinin kitle toplantıları yaptığını söyleyen Şahali, “Cami cemaat ilişkisi hakkında söylenmiş özlü sözleri” anımsatarak, halkın alınan önlemlere uyması için örnek olunması gerektiğini ifade etti. 
Şu anda bir Meclis üyesinin, bir temaslının temaslısı olarak kendini izole ettiğini kaydeden Şahali, Meclis çalışmalarının da bir risk teşkil ettiğini anlattı. 
Şahali, Lapta’daki işyerlerinin faaliyetleri sınırlandırılarak, insan hareketleri sınırlandırılamayacağı gibi, bulaş riskinin de azaltılamadığını, aksine artırıldığını savundu.
Kapanmanın yaratacağı sorunlardan bahsedildiğinde “Şu an açık mıyız?” sorusunun sorulduğunu kaydeden Şahali, arada kalma durumunun çok daha kötü olduğunu dile getirdi. 
2021 bütçesinde işçi ücretlerine ayrılan bütçenin geçen yılın öngörüsüne göre 3 kat, gerçekleşen bütçeye göre ise 2 kat artırıldığını kaydeden Şahali, bunun gayri adil istihdam olanağını olabildiğince artırmak için yapıldığını öne sürdü. Şahali, Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu’na sıfır ödenek ayrıldığını çünkü hükümetin tek derdinin rant olduğunu ileri sürdü.

banner37
Hükümetin ne yaptığının Başbakan’a bakarak görülebileceğini söyleyen Şahali, hükümette olmanın, hükümet etmekten fazla önemsendiğini savundu.
Şahali, bütçe geçer geçmez seçimler için adım atılmasının ülke için en hayırlısı olduğunu belirtti. 
İNCİRLİ
CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli de konuşmasında, ülkede çok ciddi bir sağlık krizi yaşandığına işaret ederek, “Bir yıldır bu ülke küresel salgınla yaşıyor ama bir yıldır bu ülkeyi yönetenler küresel salgına karşı nasıl yanıt vermeleri gerektiğini hala öğrenemedi” dedi. 
Vaka sayılarının arttığını ancak test sayılarının artmadığını kaydeden İncirli, zamanında kitlesel taramalar yapılmadığı için bugün kapanmanın konuşulduğunu dile getirdi. İncirli, bu taramaların gerekli ekonomik paketler hazırlanmadığı için yapılmadığını söyledi. 
Sürecin iyi yönetilemediğini, bu nedenle sağlık ve ekonomide kriz yaşandığını kaydeden İncirli bunun üzerine bir de siyasi kriz yaşandığını ve bunun meclis başkanlığı seçimiyle ayyuka çıktığını dile getirdi. 
Yaşanan krizlerin atlatılabilmesi için güçlü bir siyasi liderliğe ihtiyaç olduğunu söyleyen İncirli, erken seçime gidilmesi gerektiğini belirtti. 
İncirli, CTP olarak bütçe görüşmelerinin ardından seçim yasasının gözden geçirilmesiyle Nisan ayında seçime gidilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.
Pandemiden en fazla gençlerin etkilendiğini söyleyen İncirli, genç işsizliğin KKTC’de hızlı şekilde yükseldiğini belirtti. 
Hükümetin gençlerin eğitiminin sürmesi ve işlerini kaybetmemeleri için gerekli adımları atması gerektiğini kaydeden İncirli, gençlerin ruh sağlığı için de devletin gençleri destekleyen programlar oluşturması gerektiğini dile getirdi.
İncirli, tüm bunların Gençlik Dairesi’nin atması gereken adımlar olduğunu ancak dairenin böyle çalışmalar yapmadığını belirtti.
Salgının ev içi şiddet ve istismarı da artırdığını ifade eden İncirli, bu konuda da özel takipler yapılması gerektiğini kaydetti. 
Gençlik kamplarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen İncirli, salgının çok boyutlu etkilerini en aza indirmek için çalışmak gerektiğini belirtti. 
Gençlerin hızlıca aşılanması gerektiğini kaydeden İncirli, hızlı ve yaygın bir aşılama için aşı sayısının artırılması gerektiğini dile getirdi. 
Ülkede geçici, sözleşmeli ve mevsimlik işçi olarak yüzlerce kişinin istihdam edildiğini söyleyen İncirli, bu kişilerin sınav açılsa belki de sınavları geçerek ve iş güvencesi ile işe başlayabilecekken hükümetlerin bu kişilerin bu haklarını ellerinden aldığını ve onurlarını incittiğini savundu. 
Hiç sınav şansı verilmeden işsiz olan gençler de olduğunu ifade eden İncirli, “Kötü istihdam politikalarıyla insanları bu hale sokmak büyük bir insafsızlıktır” dedi.  
ÖZDENEFE
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de bütçeyle ilgili söz alarak, atılacak adımlarla ilgili belirsizliğin ciddi sorunlara yol açtığını söyledi.
Yönetenlere ve kararlara inancın sarsıldığını ifade eden Özdenefe bulaşın hızla artmasında bunun da büyük payı olduğunu kaydetti. 
Bağımlılıkla mücadelenin bu süreçte önem gösterilmesi konulardan olduğunu kaydeden Özdenefe, bu konuda ciddi çalışmalar yapılmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi. 
Özdenefe, KKTC’de bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı konusunda yapılan araştırmalara işaret ederek, pandemiyle birlikte bu rakamların artmış olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.
Bağımlılık tedavisinde kullanılan bazı ilaçların eksikliğinin yaşandığını kaydeden Özdenefe bununla ilgili gerekli adımların atılmasını istedi. 
Başbakan Ersan Saner, yerinden söz alarak, ilgili ilacın tedarik edildiğini kaydetti.  
Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun ciddi emekler ortaya koyduğunu ifade eden Özdenefe, bu komisyonu hızla yasal statüye kavuşturmak gerektiğini belirtti.
Özdenefe, pandemi döneminde bilgisayar- internet bağımlılığında da bir artış olduğunu dile getirdi. Eğitimde zaten ciddi sıkıntı yaşandığını söyleyen Özdenefe, ailelere destek verilmesi ve bağımlılıkla konusunda gerekli adımların atılmasını istedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1