banner2
banner34

DAÜ-ATAUM’dan “106. yılında Çanakkale” konulu konferans

DAÜ-ATAUM’dan “106. yılında Çanakkale” konulu konferans
banner45
banner46

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümü nedeniyle “106. Yılında Çanakkale” konulu bir konferans gerçekleştirdi. DAÜ-ATAUM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk’ün moderatörlüğünde ve Türkiye Cumhuriyeti Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferans, 18 Mart 2021 Perşembe günü, saat 13.30’da çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Yrd. Doç. Dr. Göktürk’ün günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla başlayan konferansta Yrd. Doç. Dr. Göktürk, Çanakkale Zaferi’nin Türk ulusuna en büyük armağanının Mustafa Kemal Atatürk olduğunu, Mustafa Kemal’in, Çanakkale muharebelerinde askeri dehasını ve liderlik özelliklerini gösterme fırsatı bulduğunu, dolayısıyla, Çanakkale Muharebelerinin Birinci Dünya Savaşı’nın bitiminden hemen sonra başlayacak olan Milli Mücadele’nin eşsiz liderini Türk ulusuna kazandırdığını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu konuşmasına, çevrim içi de olsa DAÜ öğrencilerine böyle anlamlı bir günde hitap etmekten mutluluk duyduğunu belirterek başladı.

Prof. Dr. Sofuoğlu konuşmasında, Çanakkale Savaşı öncesindeki dönemin stratejik, politik ve siyasi durumu ve Çanakkale cephesinde verilen mücadelenin ayrıntılarını vurgulayan bir çerçeve çizdi. Birinci Dünya Savaşı’nın çıkış nedenleri ve Osmanlı Devleti’nin bu savaşa hangi koşullar altında girdiğini anlatan Prof. Dr. Sofuoğlu, bu çerçevede İtilaf Devletleri’nin İstanbul’u ele geçirerek Osmanlı’yı savaş dışı bırakmak maksadıyla Çanakkale Boğazı’na önce denizden, burada başarılı olamayınca da karadan taarruz ettiklerini belirtti. Teknolojik olarak çok üstün bu kuvvetlere karşı Türk askerinin vermiş olduğu kahramanlık destanını örnekleriyle açıklayan ve Çanakkale Zaferi’ndeki Mustafa Kemal’in rolünü cepheler çerçevesinde anlatan Sofuoğlu, zaferin siyasi ve askeri sonuçlarını anlatarak konferansını tamamladı. Konferans, özellikle öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.

     

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1