banner2
banner34

DAÜ Fizik Bölümü’ne üç teleskop bağışında bulunan Evkaf’a teşekkür plaketi

DAÜ Fizik Bölümü’ne üç teleskop bağışında bulunan Evkaf’a teşekkür plaketi
banner45

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, DAÜ’ye üç adet teleskop bağışı ile vermiş olduğu desteklerden dolayı Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim F. Benter’e plaket takdim töreni düzenledi. 12 Mayıs 2023 Cuma günü, saat 14:00’te, DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Genel Fizik-2 Laboratuvarı’nda gerçekleşen törene; DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Demirel, Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özarslan, Fizik ve Kimya Bölümleri Başkanı Prof. Dr. İzzet Sakallı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Teleskoplar Büyük Faydalar Sağlayacak”

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren DAÜ Fizik ve Kimya Bölümleri Başkanı Prof. Dr. İzzet Sakallı, DAÜ’de başlayan ve farklı yaş gruplarından çocukların da katılabildiği Astronomi Atölyesi’ne ve Fizik Bölümü’nde astronomiyle ilgili açılmış olan iki seçmeli derse olan ilginin yoğunlaşması sebebiyle doğan teleskop ihtiyacı doğrultusunda DAÜ Rektörlüğü’nün 1 teleskop yardımında bulunduğunu, daha sonrasında üniversiteye daha çok yük getirmemek için EVKAF’a bir dilekçe sunduklarını ve EVKAF’tan 3 teleskop yardımı alarak toplamda 4 tane astronomi teleskop parkı elde ettiklerini kaydetti. Teleskopların büyük faydalar sağlayacağını belirten Prof. Dr. Sakallı, DAÜ Fizik Bölümü adına EVKAF Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim F. Benter’e teşekkür etti.

“Etkinlikler Daha Geniş Kitlelere Yayılabilecek”

DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özarslan DAÜ Fizik Bölümü’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Fizik alanında İngilizce lisans eğitimi veren tek programa sahip olduğunu kaydetti. DAÜ’nün bilimsel anlamda da çok güçlü olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özarslan, Times Higher Education Dünya Üniversiteler Alan Sıralaması’nda Fizik Bilimleri alanında 201-250 bandında yer aldığını belirtti. Gençlerin fiziksel bilimler alanında gerçekleştirilen etkinliklere oldukça merakı olduğunu gözlemlediğini aktaran Prof. Dr. Özarslan, bu merakın sönmemesi ve artarak devam etmesinin gerekliliğine işaret etti. 4 yeni teleskop ile bu seneki etkinliklerin daha ilgi çekici ve daha geniş kitlelere yayılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Özarslan, hem DAÜ Rektörlüğü’ne, hem de EVKAF’a teşekkür etti.

“Temel Eğitimi Güçlü Olan Toplumlar Her Alanda İleriye Gider”

DAÜ Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Demirel, temel bilimlerin DAÜ için önemine işaret ederek, temel eğitimi güçlü olan toplumların her alanda ileriye gittiğini kaydetti. DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi’nin çok az bulunan değerli bir kadroya sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Demirel, böyle bir kadronun ileri teknoloji ürünleriyle desteklenmesinin başarıyı kaçınılmaz kıldığını ifade etti. EVKAF’ın bilime önem verdiğini, bilime önem veren toplumların ilerleyebileceğini ve bunun en büyük göstergesinin de temel bilimler olduğunu aktaran Prof. Dr. Demirel, tüm katılımcılara başarılı çalışmalar diledi.

banner37
“Yeni Teleskopların Öğrencilerin Ufkunu Genişletmesini Dilerim”

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın DAÜ’nün KKTC’de hizmet veren en önemli kurumlardan biri olduğunu gururla ifade ederek, DAÜ’nün vizyonuyla Kıbrıs Türk Halkı’nın en büyük projesi ve dünyaya açılan penceresi olduğunu kaydetti. DAÜ’nün bir devlet üniversitesi olarak kaliteli eğitim sunarken uluslararası alanda da rekabet edebildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Hocanın, üniversitenin Times Higher Education Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 501-600 bandında yer aldığını ve Kıbrıs adası genelinde ikinci sırada olduğunu kaydetti. DAÜ’de, dünyanın birçok ülkesinden gelen öğrencilerin beraber dirsek çürüttüğü, kafa yorduğu ve problemlerin çözümünü oluşturduğu çok güzel bir ilim ortamı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hocanın, bu ortamın vizyonla oluştuğunu ve bu vizyonun farklı kuruluşların DAÜ’ye destek vermesinde önemli rol oynadığını ifade ederek, yeni teleskopların öğrencilerin merakını arttırmasını ve ufkunu genişletmesini diledi.

“Mümkün Olan En Çağdaş Eğitimin Sağlanmasına Katkıda Bulunmayı Hedefliyoruz”

EVKAF Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim F. Benter, DAÜ’ye gelmenin kendisini daima çok mutlu ettiğini, çünkü Avrupa ve Amerika’daki üniversitelere gelmiş gibi hissettiğini aktardı. DAÜ’de dünyanın en gelişmiş ülkelerinde olan eğitim ve araştırma kurumları sisteminin oluşturulduğuna ve bu sistemin meyvelerini verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Benter, DAÜ’nün dünyanın önde gelen bilimsel dergilerinde farklı alanlarda yapmış olduğu akademik yayınlarla kendisini geliştirebilen, yenileyebilen ve ilmin en önlerinde gidebilen bir kurum olduğunu gösterdiğine işaret etti. Kıbrıs’ta böyle bir üniversitenin olmasından dolayı gurur ve şeref duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Benter, çok zor şartlar ve maddi imkansızlıklar içerisinde bu başarıların elde edilmesinin değerine vurgu yaptı. EVKAF olarak çocuklara ve öğrencilere mümkün olan en çağdaş eğitimin sağlanmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Benter, belki de bir gün bu laboratuvardan çıkan bir çocuğun uzaya giderek araştırmalara katılacağını ifade etti. Prof. Dr. Benter, birlikte daha güzel işler yapmayı diledi.

Katılımcılar Yeni Teleskopla Güneşi İnceledi

Konuşmaların ardından DAÜ Fizik Bölümü Seçkin Profesörü Prof. Dr. Mustafa Halilsoy katılımcılara güneş patlamalarının oluş nedenleri ve dünyayı nasıl etkilediğine dair bilgiler verdi. Ardından Prof. Dr. Halilsoy, DAÜ adına EVKAF Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim F. Benter’e teşekkür plaketi takdiminde bulundu. Takdim töreninin ardından katılımcılar araştırma laboratuvarları bahçesine kurulan yeni teleskop ile güneşe bakma imkanı buldu. Etkinliğe öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

          

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1