banner2
banner34

DAÜ Matematik Bölümü 14 Mart Dünya Pi günü etkinliğinde özel "Gömböc" objesini sergiledi

DAÜ Matematik Bölümü 14 Mart Dünya Pi günü etkinliğinde özel "Gömböc" objesini sergiledi
banner45
banner46

​​​​​​Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü tarafından 14 Mart Dünya Pi Günü nedeniyle, 14 Mart 2023 Salı günü, saat 10:30’da, Fakülte Amfisi önünde etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte, dünyada yalnızca belli sayıda üretilen ve bir tanesi DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü’ne verilen “Gömböc” isimli objenin sunumu yapıldı. Etkinliğe DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özarslan, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bozer, Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazım Mahmudov, fakülte akademisyenleri, araştırma görevlileri ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte Dünya Pi Günü’ne özel Pi Sayısı sembolü şeklinde hazırlanmış kurabiyeler de servis edildi. Dünya Pi Günü, Pi Sayısı’nın 3.14 ile başlaması nedeniyle her yıl tüm dünyada Mart ayının (3. ay) 14’ünde kutlanıyor.

“Var Olabileceği 10 Yılı Aşkın Süren Bilimsel Araştırma Sonucunda Kanıtlandı”

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Mahmudov, günün anlam ve öneminden bahsederek “Gömböc” ile ilgili katılımcılara bilgi vermek üzere sözü DAÜ Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Benedek Norbert Nagy’ye bıraktı. 10 yılı aşkın bir matematik bilimi araştırmasının sonucunda var olabileceği kanıtlanan “Gömböc”ün çok özel bir şekle sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Nagy, bu objenin yalnızca entelektüel ve ilgi çekici yerlere verildiğini, objenin mucitleri olan Macar bilim insanları Gabor Domokos ile Peter Varkonyi’nin de DAÜ’nün ve Gazimağusa’nın bilimsel ve kültürel yönden önemli olduğunu belirtmeleri nedeniyle objeyi DAÜ Matematik Bölümü’ne verdiklerini kaydetti. Bölüme verilen “Gömböc”ün birim numarasının, DAÜ’nün ve DAÜ Matematik Bölümü’nün kurulduğu 1986 tarihini sembolize etmesi için 986 olarak belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Nagy, objenin 2023 yılının Şubat ayı sonunda hazır olduğunu ve kendilerine ulaştırıldığını aktardı.

banner37
Dünyada 2 Binden Az Kopyası Bulunuyor

Gömböc’ün çok ilginç ve benzersiz bir obje olduğunu belirten Prof. Dr. Nagy, dünya üzerinde 2 binden az kopyası bulunan bu objenin ilk kopyasının, tek bir katı nesnede minimum iki adet denge noktasının var olup olamayacağına dair ilk bilimsel soruyu soran Rus matematik bilim insanı Vladimir Igorevich Arnold’a verildiğini belirterek, aynı zamanda Cambridge, Oxford ve Harvard Üniversiteleri gibi dünyanın en prestijli üniversitelerinde bu objeden birer kopya bulunduğunu ifade etti. İngiliz Kraliyet Ailesi’nin de beş adet “Gömböc” objesine sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nagy, objenin zar gibi yuvarlandığında yalnızca tek bölümü üzerinde durabildiğini aktardı. Soru-cevap bölümünün ardından “Gömböc” objesiyle ilgili video gösterimi yapıldı.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2023, 17:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1