banner2
banner34

DAÜ’de “Amerika’da yaklaşan iç savaş – toplanan bir fırtına” konulu seminer düzenlendi

DAÜ’de “Amerika’da yaklaşan iç savaş – toplanan bir fırtına” konulu seminer düzenlendi
banner45

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Kıbrıs Politikalar Merkezi (KPM) ile İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün iş birliğinde, “Amerika’da Yaklaşan İç Savaş - Toplanan Bir Fırtına” konulu seminer gerçekleştirildi.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, seminerin açılış konuşmasını DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve KPM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen yaparken, konuşmacı olarak İngiliz ve Kanada donanmalarında, Birleşmiş Milletler’de ve daha birçok uluslararası barış inşası ile uğraşan ajanslarda subay olan Graham Day katıldı. Graham Day sunumuna, Amerika’da bir iç savaş çıkma olasılığının zaman geçtikçe daha güçlü bir olasılık haline geldiğini açıklayarak başladı. Konusunu güdüler, araçlar ve fırsatlar olarak üç alt başlık altında detaylandıran Day, güdülerin, insanları şiddetli çatışma girişiminde bulunmaya iten şeyler olduğunu aktardı. İnsanların aşırılık yanlısı gruplara katılmasının nedeninin çoğunlukla yoksulluk olduğuna işaret eden Day, araçlardan bahsederken, insanların nasıl ve ne ile şiddetli çatışmaya giriştiklerini ifade etti. Day, sivil itaatsizliği teşvik eden siber elementin, bireylerin olağanüstü sayıda silah taşımasının, gelir dağılımının ve mahkeme sisteminin açık siyasallaşma nedeniyle meşruiyetini kaybediyor olmasının, araçlar kısmını açıkladığını anlattı.

Fırsatı ise bireyleri ateşleyen ve bir iç savaş oluşturan olaylar olarak açıklayan Day, fırsatlara örnek olarak; aşı karşıtları, kanun ve düzen güçlerinin aşırı tepkisiyle öfkelenen insanlar veya ekonomik sorunlarla örtüşen yerli haklarının insanları mobilize etmesini gösterdi. Day, son olarak, Barışı Korumanın Altın Çağı’ndan çıkarılacak temel dersleri Cynefin Çerçevesi’ni kullanarak beş maddede açıkladı. Day, güçlü patronların öneminden, kanun ve düzen rejimine sahip olmanın avantajlarından, partilerin dışlanmaması gerektiğinden, uzlaşmanın ekonomiden daha önemli olduğundan ve kinetik olmayan eylemlerin güven ve meşruiyet oluşturduğundan bahsetti.

Graham Day, seminerde öğrencilerden gelen soruları Prof. Dr. Ahmet Sözen’in moderatörlüğünde yanıtladı ve gelecekte Amerika’da neler olabileceğine değindi. Seminer sonunda Prof. Dr. Sözen tarafından Day’e teşekkür sertifikası takdiminde bulunuldu.

banner37

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1