banner2
banner34

Denktaş, Kıbrıslı Türklerin siyasal bir varlık olarak devletleşme sürecinde en önemli liderlerden biridir

Denktaş, Kıbrıslı Türklerin siyasal bir varlık olarak devletleşme sürecinde en önemli liderlerden biridir
banner45

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Samani, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ın 2000li yılların başlarına kadar Kıbrıs Türk siyasal yaşamına damgasını vurmuş bir lider olduğunu ifade etti.

Rauf R. Denktaş’ın karizmatik bir kişiliği bulunduğuna dikkat çeken Samani, Denktaş’ın halkla kurduğu samimi ilişkilerin onun liderlik vasfını ileriye taşıdığını da kaydetti.

Doç. Dr. Samani, Denktaş’ın siyasi yaşamı boyunca Kıbrıs sorunu karşısındaki pozisyonunu istikrarlı bir biçimde koruduğunu belirterek, Kıbrıslı Türklerin siyasal bir varlık olarak devletleşme sürecinde en önemli liderlerden biri olduğunu kaydetti.

banner37
Rauf R. Denktaş’ın siyasi yaşamı boyunca inandığı, uğruna mücadele ettiği ideallerden ödün vermeden hareket ettiğini de dile getiren Samani, tutarlı bir siyasetçi olarak siyasi hasımlarının takdirini kazandığını da aktardı.

Samani, Kurucu Cumhurbaşkanı’nın sadece Kıbrıs Türk Siyasal yaşamına değil, özellikle Kıbrıs Sorunu bağlamında Türkiye siyasetine de yön vermiş bir lider olduğunu belirterek, Denktaş’ın aktif siyasi yaşamı süresince Kıbrıs Türk siyasi kimliğinin uluslararası arenada sesi ve sembolü olduğunun altını çizdi.

1974 sonrasında Kıbrıs’ta ulusal soruna çözüm bulmak amacıyla ortaya konulan ve uluslararası sistemin de benimsediği Federal Model’in temelini oluşturan 1977 ve 1979 Doruk Antlaşmalarına Kıbrıs Türk toplumu adına Rauf R. Denktaş’ın imza koyduğunu hatırlatan Samani, ‘Denktaş-Makarios’ ile ‘Denktaş-Kipriyanos’ doruk antlaşmalarının Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için günümüze kadar süren müzakerelere de temel teşkil ettiğini kaydetti.

Doç. Dr. Samani yarım asırlık siyasal tecrübesi ile Rauf Denktaş’ın Kıbrıs Türk Toplumu’nun ada üzerinde kendi kültürel ve siyasi kimliğiyle var olma mücadelesinde çok önemli bir sembol olduğu söyleyerek, “Toplum liderlerimize gereken itibarın gösterilmesi, Kıbrıs Türk siyasal varlığı ile iradesinin Kıbrıs Sorununa müdahil taraflar ve uluslararası camia tarafından saygı görmesi bakımından günümüzde çok daha fazla önem arz etmektedir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1