banner2
banner34

Devlet denetim için ölümü bekliyor

İSG-BİR Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Ergün, ülkemizde iş kazalarının gelişmekte olan ülkelere ve nüfusumuza göre çok fazla olduğuna dikkat çekti ve ağır konuştu:

Devlet denetim için ölümü bekliyor
banner45
banner46

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR) Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Ergün, ülkemizde iş kazalarının gelişmekte olan ülkelere ve nüfusumuza göre çok fazla olduğunu belirterek, ağır konuştu.

Uğur Ergün, özellikle inşaat sektöründe son yıllarda git gide artan acı kayıplar yaşandığına dikkat çekerken, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği kurallarının çalışmaması nedeniyle diğer sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründeki iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin verilerin eksik ve hatalı olduğunu bildirdi.

KKTC’de iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasal düzenleme olan 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın özümsenmediğine vurgu yapan Ergün, yasanın pratikte tam manası ile uygulanmadığını söyledi.

Uğur Ergün, Çalışma Dairesi’nin denetim yapmak için bir iş kazasının olmasını beklediğini savunarak, ölümlü iş kazası veya ağır yaralanma, ciddi iş gücü ve iş kayıpları yaşandıktan sonra denetim yapmasından yakındı.

Ergün, bu nedenle devletin üzerine düşen görevi yaptığını söylemenin mümkün olmadığını kaydetti.

İş güvenliği yoksa can kaybı olur

banner37
KIBRIS Ekonomi’ye konuşan Uğur Ergün, İş sağlığı ve güvenliğinin teknik bir bilim dalı olup işçilerin çalışma ortamında kaza olduktan sonra değil, kaza meydana gelmeden önlemler alıp kaza olasılıklarını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Uğur Ergün, güvenlik ile kastedilenin, çalışanların can güvenliği ile makine, araç, gereç, işyeri, çevre ve üretilen malın güvenliği olduğunu kaydetti.

İş dünyasında çalışan çok sayıda insanın, pahalı malzeme, makine, araç ve gereçler, çevre, ekoloji, iş dünyası ile ilgisi olamayan milyonlarca insanın hayatı ve mutluluğunun iş güvenliği kapsamına girdiğini belirten Ergün, tüm bunların konunun önemini anlattığını bildirdi.

Uğur Ergün, işyerlerinde iş güvenliği olması halinde o işte sağlık, mutluluk ve kazanç olacağını dile getirdi. Ergün, eğer bir işyerinde iş güvenliği yoksa can kaybının, sakatlığın, hastalığın, para ve zaman kaybının olacağını ifade etti.

En riskli inşat sektörü

Dünyanın her yerinde inşaat iş kolunun en tehlikeli iş kollarından biri olduğunu söyleyen Ergün,  ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü – International Labour Organisation) verilerine göre gelişmiş ülkelerde inşaat işçilerinin, diğer sektörlerde çalışan işçilere oranla 3-4 kat daha fazla kazaya uğrama riski taşıdıklarını açıkladı.

Uğur Ergün, gelişmekte olan ülkelerde bu riskin 6 kata kadar çıkmakta olduğuna vurgu yaparken,  OSHA (Occupational Safety and Health Administration) tarafından yapılan istatistiklerden 3- 4 metre üzerinde çalışırken düşen insanların

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2016, 02:37
YORUM EKLE
banner50
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1