banner2
banner34

Doç. Dr. Sonan: Türk tarafının berhava girişimine rağmen süreç devam edecek

Doç. Dr. Sonan: Türk tarafının berhava girişimine rağmen süreç devam edecek
banner45

Doç.Dr. Sertaç Sonan, Cenevre’de gerçekleşen 5+BM toplantısında Türk tarafının sunduğu 6 maddelik önerilerle masayı berhava etme girişiminde bulunduğunu belirterek, buna karşın BM Genel Sekreteri Gutteres’in 2-3 ay içinde tarafları yeniden benzeri bir ortamda buluşturacağını açıklamasının, sürecin çökmediğine ilişkin bir mesaj olduğunu kaydetti.

Doç.Dr. Sertaç Sonan, Mayıs TV’de yayınlanan “Son Nokta” programında Cenevre zirvesini değerlendirdi. Sonan, Türk tarafı olarak Cenevre’de ortaya konulan iradenin kendisi açısından sürpriz olmadığını, Cumhurbaşkanlığı Türkiye’nin Tatar’ın seçilmesine yönelik koyduğu tavırla bunu gösterdiğini ifade etti.

banner37
Sonan, Türk tarafı olarak masaya “Yenişmiş” gibi sunulanların ise 1989 yılında dönemin toplum lideri Denktaş tarafından sunulduğunu ve ilgili taraflarca kabul görmemiş bir tez olduğunu anımsattı. Süreçte belirleyici olacak olanın Türkiye-AB ve Türkiye ABD ilişkilerinin olduğunu dile getiren Sertaç Sonan, “Masaya kabul edileceği bile bile sunulan bu maksimalist tezler tahimin ederim ki Türkiye’nin önümüzdeki dönemde pazarlık marjını kullanabilmesi içindir” dedi.

Son yıllarda bölgesel ilişkiler ve ekonomik alanda Türkiye’nin kayıplarının büyük olduğuna dikkat çeken Sonan, “Bu noktada Kıbrıs ciddi bir pazarlık kozu olarak kullanılmak istenecek” şeklinde konuştu.

Cenevre süreci ve ardından uluslararası aktörlerin açıklamalarına bakıldığında önümüzdeki birkaç ayın son derece kritik ve yoğun kulislere gebe olduğunu belirten Sertaç Sonan, Genel Sekreter Gutteres’in de açıklamalarının bu mesajları destekler nitelikte olduğunu ifade etti.

Sonan, “Taraflar adada bulunacak bir çözümün tüm tarafların menfaatine olduğunu anlamaları halinde sorunu adım adım ve karşılıklı güven yaratıcı önlemler çerçevesinde deneyimleyip sonuca çok daha emin olarak ulaşbilirler. Örneğin Ercan Havaalanı, Maraş ve limanlar gibi unsular BM ve AB kontrolünde iki tarafın da kullanımına açılabilirse bu sorunun çözümünde de bir labaratuvar görevi üstlenebilir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1