banner2
banner34

Eide’nin belgesini kabul etmek niyetinde değilim

Eide’nin belgesini kabul etmek niyetinde değilim
banner45
banner46

Crans-Montana’daki yeni Kıbrıs konferansının başlamasına bir gün kala tarafların hiçbirinin BM’nin planladıkları konusunda rahat görünmediği, TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in Londra’da yaptığı "Birleşmiş Milletlerin zoruyla, bu tabiri kullanmak zorundayım, 'zoru ile', Crans-Montana'da tekrar bir görüşme yapılıyor” açıklaması örnek gösterilerek aynı tepkinin Rum Yönetimi’nde de olduğu haber verildi. 

Politis “Crans-Montana’ya Herkes Zorla Gidiyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Sözcü Nikos Hristodulidis, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in açıklamalarını aktardı.

KİPRİANU

Gazeteye göre Andros Kiprianu, Hükümet tarafının Eide belgesinin içeriğiyle ilgili söyledikleri retçilik koktuğuna ve belgeyle ilgili kendisine yapılan bilgilendirmeyi yansıtmadığını söyledi. AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu ise Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in geçen çarşamba günü Eide belgesini AKEL liderliğine farklı yansıttığını söyledi.

Gazete çarşamba günü, Rum siyasi partilerine de aktarılan Eide belgesinin tatmin edici bulunduğunu ancak aynı günün akşamı Anastasiadis’in Eide’ye yoğun hoşnutsuzluk ilettiğine dikkat çekti 

HRİSTODULİDİS

Gazeteye göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis de dün sabah, “Eide belgesinin, olduğu şekliyle, özellikle de ilk kez kaydedilen bazı ifadeleri varken, uzlaşılmış zemin veya garantilerin görüşülmesi için kılavuz olamayacağı” görüşünü ortaya koydu.

Hristodulidis, “Uygulama Antlaşması” ifadesinin Rum tarafını neden rahatsız ettiği sorusuna (gazeteye göre) Türkiye’yi kast ederek “Denetlenen aynı zamanda denetleyen de olamaz” diyerek cevap verdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Perşembe günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, TC Başbakanı Binali Yıldırım ile görüşmesiyle ilgili bilgi verdiğini söyleyen Hristodulidis, Yıldırım-Çipras görüşmesini Ankara ile Atina arasındaki güvenlik konusundaki “ilk özlü görüşme” diye niteledi ve “görüşme sırasında ilgi çekici unsurlar kaydedildi” dedi.

Nikos Hristodulidis, İsviçre’deki görüşmenin “tarafların Mont Pelerin 3’te kaydedilen tezleri zemininde gerçekleşeceğini” de söyledi.

ANASTASİADİS

Anastasiadis de Crans Montana için Ada’dan ayrılışı öncesinde, dün akşamüzeri yaptığı yazılı açıklamada “Liderlerin Genel Sekreter’le 4 Haziran’da yaptığı görüşme kararlarına dayanmadan hazırlanan ve diyaloğun Kıbrıs aidiyetinde olduğunu görmezden gelen belgeleri kabul etmek niyetinde değilim” diyerek Eide’nin hazırladığı belgenin bağlayıcılığı olmadığı görüşünü ortaya koydu.

Anastasiadis, Rum ve Yunan tarafının tutumunun “retçi değil aksine, müdahil tarafların tezlerinin tarafsız ortaya konulması talep eder bir tutum olduğunu” da savundu ve “İsviçre’ye, Türk ve Kıbrıs Türk tarafın olumsuz açıklamalarını görmezden gelerek, kararlılık ve iyi niyetle gidiyorum, sadece Kıbrıslıların çıkarına olacak bir çözüm için onların da aynı kararlılık ve iradeyle gelmelerini umuyorum” dedi.

banner37
ÇELEBİS “PROSEDÜRÜN TORPİLLENMESİNİ AMAÇLAYAN HİSTERİ ORTAMI YARATILIYOR”

AKEL Kıbrıs bürosu şefi ve Rum müzakere grubu üyesi Tumazos Çelebis “Daha İsviçre’ye gidilmeden prosedürün torpillenmesini amaçlayan ‘yok oluyoruz, yıkılıyoruz’ histeri ortamı yaratılıyor” dedi.

Eide belgesindeki Uygulama Antlaşması önerisini yorumlarken “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin ortadan kaldırılmasına dair söylemleri yalanlayan Çelebis “Uygulama Antlaşması’ndan etkilenecek bir şey varsa o da Garanti Antlaşması’dır. Kuruluş Antlaşması’nın kaldırılmasından kimse söz etmedi, Türkiye bile” vurgusunu yaptı. 

Fileleftheros, “Başkan Belgeyi Söndürdü… Anastasidis İsviçre’ye Hareketinden Önce (belgenin) İçeriğine Sert Tepki Gösterdi” başlıklı manşet haberinde Anastasiadis’in dünkü açıklamasının “Eide belgesinin ne kadar sorunlu olduğunu” ortaya koyduğunu yazdı.

Anastasiadis’in “İngilizlerin adını söylemekten kaçındığını” yazan gazete, “ancak bütün müdahil tarafların geçen dönem içerisinde oynanan oyunu ve Eide ile birlikte, özellikle de müzakereleri belirli bir yöne çekmek hedefli fikir ve görüşlerin (İngilizlerin) işportacılığını yapma çabalarını herkesin bildiğini” iddia etti. 

RUM HEYETİNDE 40’TAN FAZLA ÜYE VAR

Crans Montana konferansının yarın saat 11.00’de (KKTCSİ 10.00’da), bütün müdahillerin katılımıyla başlayacağını hatırlatan gazete, ilk görüşmeye Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide dışında üç garantör ülke dışişleri bakanlarının katılacağını, AB’nin ise Federica Mogherini ve Franz Timmermans tarafından temsil edileceğini yazdı.

Gazete İsviçre’ye bu sabahın erken saatlerinde hareket etmesi söz konusu olan Rum heyetteki üye sayısının 40’tan fazla olduğunu kaydetti ve konuyla ilgili Rum Başkanlık Sarayı’ndan yapılan açıklamaya dayanarak Anastasiadis’in heyetinde çalışma arkadaşları, müzakere heyeti, siyasi parti başkanları ve basın mensuplarından oluşacağını yazdı.

Habere göre Anastasiadis’e Başsavcı Kostas Kliridis, müzakereci Andreas Mavroyannis, Sözcü ve Diplomatik Büro Şefi Nikos Hristodulidis, Başkanlık Müsteşarı Vasilis Palmas, Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos ve bürokratlar eşlik edecek. 

Heyette Erato Kozaku Markulli, Kipros Hrisostomidis, Polis Poliviu, Panayotis Dimitriu, Nikos Kleanthus, Tumazos Çelebis, Marios İliadis, Konstantinos Kombos, Aristotelis Konstantinidis, Nikolas Kiriaku’dan oluşan müzakere heyeti ve teknokratlar da olacak.

Yine Rum Ulusal Konseyi üyeleri; Yorgos Vasiliu, Averof Neofitu, Andros Kiprianu, Nikolas Papadopulos, Marinos Sizopulos, Yorgos Lillikas, Polis Pallikaros ve Yorgos Perdikis de Crans Montana’da olacak. 

Alithia haberi “Crans Montana Öncesinde Bulutlar Yoğunlaşıyor… Başkan Anastasiadis New York Görüşmesinde Uzlaşılanları Yansıtmadığını Söyleyerek Eide Belgesini Reddediyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Anastasiadis’in açıklamasındaki, “Eide belgesinin 4 Haziran uzlaşılarını yansıtmadığı, “dolayısıyla açısından bağlayıcılığı olmadığı” iddiasını öne çıkaran gazete, konferansın hayra alametlerle başlamayacağına işaret etti ve Eide’nin bu “başarısızlığı yüzünden müzakere masasındaki çabaların zorlaşacağını” savundu.

Alithia, Anastaiadis’in dünkü yazılı açıklamasını aktardı, Eide’nin ortak kılavuz-belge sunmayı başaramamasından dolayı Crans Montana görüşmesinin başlamasından önce bulutların yoğunlaştığı yorumunu yaptı.Haravgi haberini “Eide Belgesi Ne Kılavuz Ne Görüşme Zeminidir… İsviçre Konferansı Öncesinde Mini Kriz” başlığıyla aktardı.

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2017, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1