banner2
banner34

"Ellerimiz bağlı duracak değiliz"

'Ellerimiz bağlı duracak değiliz, eşdeğerde adımları Türk tarafı da atacak'

banner45

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, elektrik enerjisi konusunda bir sıkıntının sözkonusu olmadığını vurguladı.

Hidrokarbon konusunda Rum tarafının tek yanlı faaliyetlerine de işaret eden Nami, “Ellerimiz bağlı duracak değiliz, eşdeğerde adımları Türk tarafı da atacak” dedi.

BRT’de yayınlanan 2’ye 1 programına katılan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, elektrik, doğalgaz ve ekonomi konularında açıklamalar yaptı.

Bakan Nami, enerji konusunda şu anda yapılmaya çalışılanın enerji için bundan sonra nasıl bir yatırım yapmak gerektiğini saptamak olduğunu belirtti.

Nami, “Bizim amacımız elektrik fiyatlarını iki katı ucuzlatmak olmalıdır. Bir yatırım yapmamız gerekiyor ama bu yatırımla birlikte elektrik fiyatı da ucuzlamalı” dedi.

AB ülkeleri ve Türkiye’de olduğu gibi yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması gerektiğine işaret eden Nami,enerji portföyünün büyük bir kısmının bu alana kanalize edilmesi için Kıb-Tek’e talimat verdiğini söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı, fuel-oil yakan mevcut santraller için doğalgaz alternatifinin düşünüldüğünü vebu konuda Kıb-Tek’tenbir fizibilite çalışması istediğini anlattı.

Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi konusunda iki ülke yetkilileri arasında siyasi iradenin teyit edildiğini de anımsatan Nami, “Bunun hayata geçirilmesi için artık teknik heyetlerin biraraya gelmesi bekleniyor” dedi.

Elektrik sıkıntısının sözkonusu olmadığına dikkati çeken Ekonomi ve Enerji Bakanı Nami, şunları kaydetti:

“Enerji maliyetlerini düşürecek yatırım yapmamız gerekiyor. Paniğe gerek yok elektriksiz kalacak değiliz. Bu yıl ile ilgili bir sıkıntımız yok. Bu, gelen yıl için de geçerli. Jeneratörlerden biri devre dışı kalırsa istenmeyen bir durumla karşı karşıya kalmamak için esasen bir yatırım gündeme geliyor.”

banner37
El-Sen’e kapısının her zaman açık olduğunu belirten Nami, kendisine ve ekibine yapılan eleştirilerin haksızlık olduğunu söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı, “Mademki Türkiye’de de kablo ile elektrik konusunda fikir birliği var;bu konu şekillenmeye başlayınca diğer yatırımlar da netleşecek” ifadelerini kullandı.

Kablo ile elektrik projesinin Kıb-Tek üzerinden gerçekleşeceğine de dikkati çeken Nami, Kıb-Tek’inde rekabetçi bir yapıda olması gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Nami, AKSA şirketi devreden çıkınca,o zamana kadar yapılacak yeni yatırımlar sayesinde enerji arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı olmayacağını kaydetti.

Rum Tarafının hidrokarbon konusundaki faaliyetlerine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Nami, “Temennimiz bu konuda Türk tarafının meşru haklarını ve eşit ortak olduğunu gözönünde tutarak hareket etmeleridir” dedi.

Hidrokarbon konusunda Rum tarafının tek yanlı faaliyetlerine de işaret eden Nami, şöyle konuştu:

“Ellerimiz bağlı duracak değiliz, eşdeğerde adımları Türk tarafı da atacak. Provoke etmeyeceğiz ama ileri adımlar atarlarsa Türk tarafı da hak ve çıkarlarını korumaya devam edecek. Sontaj yaparlarsa sondaj, sismik arama yaparlarsa sismik arama yapacağız. Türk tarafı gerektiği şekilde adımları atacak. Umarım Rum tarafı gerginlik değil işbirliği yolunu seçer.”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Nami, Güney Kıbrıs ile kablo ile elektrik ve doğalgaz konusunda işbirliği yapılabilmesi temennisinde bulundu ve böyle bir işbirliğinden tüm tarafların fayda sağlayacağını belirtti.

Enerji konularının gündeme gelmesiyle bölgesel güvenliği tehdit eden bir senaryonun sözkonusu olduğuna da işaret eden Nami, BM, ABD ve AB’nin Kıbrıs sorununun çözümü için baskılarını Rum Liderin üzerine yoğunlaştırmaları gerektiğini söyledi.

Ekonomiye de değinen Nami, “Türkiye üreten bir ülke; Türk ekonomisi bir Arjantin değil, bir Venezuella değil.Ümidimiz, önümüzdeki yıldan itibaren bir toparlanma süreci başlar” dedi.

Nami, “Başbakan Tufan Erhürman ile Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmelerde TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı nedeniyle 600 Milyon TL daralma olduğunu Türkiye ile paylaştık. Bunun telafi edilmesi gündeme getirildi” dedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2018, 12:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1