banner2
banner34

Erhürman: Merkez Bankası'ndan avans alınması yasal

'Merkez Bankasının avans vermesi konusunda yasal bir engel yok'

Erhürman: Merkez Bankası'ndan avans alınması yasal
banner45

 

Başbakan Tufan Erhürman, Merkez Bankasının avans kullandırmasının, Merkez Bankasının Başkanının iradesiyle olan bir şey olduğu ve bunun yasal olduğunu  vurguladı.

Erhürman Merkez Bankası yasasına atıf yaparak “Merkez Bankası Başkanı hazineye kısa vadeli bir avans açar” dediğine işaret etti.

ERHÜRMAN: “PROTOKOLÜN MAYISTA İMZALANMASI TC’NİN ÖNERDİĞİ, BENİM DE KABUL ETTİĞİM BİR TAKVİM”
Başbakan Tufan Erhürman da eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, kendisinin söylediğinin, Nisan ayından sonra sorun kalmayacak diye bir şey olmadığını belirterek, kendisinin söylediğinin vergi dönemi olması nedeniyle Nisan- Mayıs ayında Maliyenin gelirlerinde bir artış yaşanacağı olduğunu aktardı. 
Protokolün 1 yıllık olması konusunda ise Başbakan Erhürman, eğer mecliste oturan herhangi biri TC-KKTC ilişkilerinde ne olup bittiğini biliyorsa, protokolün kaç yıllık olacağına parayı aktaran taraf olan TC’nin karar verebileceğini, kendisinin talebi, ısrarı ve ikna gücü sayesinde çıkmış bir şey olmadığını da bilmesi gerektiğini kaydetti. 
Zaten bu durumun da net olmadığını söyleyen Başbakan Erhürman, “TC, 3 yıllık bir protokol istedi, biz 1 yıl istedik” gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çekerek, böyle bir şeyin mümkün olmadığını vurguladı. 

banner37
Kendilerinin ilk sunduğu çalışmanın 3 yıllık bir protokol olduğunu vurgulayan Erhürman, protokolün Mayıs ayında imzalanmasının TC’nin önerdiği, kendisinin de kabul ettiği bir takvim olduğunu kaydetti. 
Merkez Bankasının avans kullandırmasının, Merkez Bankasının Başkanının iradesiyle olan bir şey olduğuna dikkat çeken Başbakan Tufan Erhürman, avans alınması konusunda yasaların ihlal edildiği iddiasının, Merkez Bankası’nın Başkanı ve yönetimin yasaları ihlal ettiği anlamına geldiğine işaret etti.

“MERKEZ BANKASI’NDAN AVANS ALINMASI YASAL” 
Merkez Bankası yasasına atıfta bulunan Başbakan Erhürman, “Merkez Bankası Başkanı hazineye kısa vadeli bir avans açar” dediğini vurguladı. 

Erhürman, avans hesabına uygulanacak faiz oranlarının da yasayla belirlendiğini anlatarak, bu oranın yüzde 13 olduğunu söyledi. Erhürman, bu borçlanma piyasadan yapılsaydı bunun faizinin yüzde 22 olacağını aktardı. 
Merkez Bankası Başkanının, Merkez Bankası Yasası’nın verdiği emri yerine getirdiğine dikkat çeken Başbakan Tufan Erhürman, bizim Merkez Bankasının para basan bir merkez bankası olmaması nedeniyle, avans vermesi konusunda yasal bir engel olmadığını kaydetti. 

Başbakan Erhürman, Merkez Bankası’ndan  55 milyon daha avans istendiğini ifade ederek, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın ortaya çıkan hasarlar sebebiyle bu paraya ihtiyacı olduğunu milletvekillerine anlattı. 
Erhürman, “Merkez Bankası, bağımsız özerk bir kurumdur ve kendi yasalarıyla çalışır” dedi.  

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2019, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1