banner2
banner34

Erhürman: Mutabakat hükümetine hazırız

Erhürman: Mutabakat hükümetine hazırız
banner45
banner46

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümet kurma çalışmalarına yönelik yaptığı görüşmeler çerçevesinde CTP Genel Başkanı Tufan Erhurman'i kabul etti.

Tufan Erhürman görüşmenin ardından basına açıklamada bulundu.

Erhürman, UBP'de Sucuoğlu dışında görevin başkasına verilmesinin yasal olduğunu ancak meşru olmadığını, bir UBP vekili başkanlığında kurulacak bir kabinede CTP'nin yer almayacağını, CTP’nin hükümeti kurma olasılığının olduğunu ve mutabakat hükümetini değerlendirmeye hazırız olduklarını vurguladı.

Erhürman’ın açıklamalarından satırbaşları:

"İki hafta önce yine burada konuşmak zorunda kalmıştık, yine aynı sebeple buradayız. Geçen defa geldiğimizde; Tatar’a ‘Sucuoğlu kabine kurdu, 59 gün görevde kalabildi. Tekrardan aynı görevin Sucuoğlu’na verilmesi anlamlı değildir’ demiştik. Görevi almaya hazırız dedik. Eğer hükümeti kuramazsak, Cumhurbaşkanı olarak erken seçime götürürseniz alırız demiştik.

Hükümet programı okunduktan sonra iki küçük parti ortak şartname sundu. Dünyada örneği yoktur. Hükümet yine düştü. Bu yaşanan absürtlüğün içerisinde bir kez daha Sucuoğlu’na hükümeti kurma görevinin verilmesi normal değil. Hukuk bunu engellemez ama insanların algısında bu normal değil. Sucuoğlu’na görevin verilmesi kabul edilebilir değil.

banner37
Sucuoğlu’na değil de UBP’li başka vekile verilmesi hukuka aykırı değil ama normal ancak normal ve meşru değildir. O zaman ‘Türkiye Faiz Sucuoğlu’nu istemediği için istediği biri kabineyi kurdu’ anlamına gelir. Böyle bir yapının meşruiyeti olmaz.

Demokrasiye yeteri kadar aykırılık yapıldı, bir noktada durulmalı. Hükümeti kurma görevi bize verilecekse kabul etmeye hazırız. Mümkünse mutabakat hükümetini değerlendirmeye hazırız. Yeter ki kurulan absürtlüğün bir parçası haline getirmesinler. Bir tur atın, sonra onların kurulmuşu var modeline gelinsin diye yapılacaksa biz böyle bir sürecin parçası olamayacağımızı söyledik.”

Ülke tarihinde görmediği bir tuhaflığın, kaosun içerisine sokuldu. Tekrardan aynı şeyleri yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Cumhurbaşkanı kararını verir ve derse ki ‘UBP’nin kuramayacağını gördük’. Genel başkanı varken, bir milletvekiline vermek de yasal olarak mümkün ancak gayri meşrudur. ‘Ana muhalefet partisine verip, mutabakat hükümeti kurabiliyorsa kurar, kurmazsa da erken seçime götürürüm derse’ bu görevi alırız.”

UBP’nin hükümeti kuramayacağı görüldü. Genel başkan dururken, başka birine vermesi meşru değil.

CTP 18 milletvekili ile tek başına hükümet kuramaz. Ama diğer partilerin desteği ile Azınlık hükümeti gündeme gelir mi o da başka bir tartışma. Sunduğumuz şartlarda, hükümeti kurma olasılığımızın düşük olmadığını görüyorum.

Görevin bize verilmesi ve kuramamamız durumunda erken seçime gidilmesi durumunda hükümeti kurmaya hazırız. 

CTP adına net söyleyeyim; bir UBP vekili başkanlığında kurulacak bir kabinede CTP yer alır mı diye konuşanlar olduğunu duydum, CTP meşru görmediği bir yapı içinde ortak olmaz"

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1