banner2
banner34

Grivas Erenköy saldırısını yönetemedi

Grivas Erenköy saldırısını yönetemedi
banner45

Emin Akkor

Kıbrıslı Rumların Erenköy’ye başlattıkları saldırının neden başarısızlığa uğradığıyla ilgili General Yorgo Karayannis’in raporu ortaya çıktı.

Karayannis tarafından 12 Ağustos 1964 tarihinde hazırlanan rapor “Kritik Belgeler” yazı dizisi kapsamında 4 Temmuz 1981 tarihinde Agon gazetesinde yayınlanmış ve Said Terzioğlu’nun arşiviyle bugünlere ulaşabilmiştir.

Kıbrıs Net Haber’in elde ettiği raporda General Yorgo Karayannis’in Kıbrıslı Rumlar’ın Erenköy saldırısındaki başarısızlıklarının nedenleri şöyle:

  1. Mansura-Limnidi bölgesi komutanı Türkiye 'den özel olarak gönderilmiş Yarbay rütbesinde bir Türk subayıydı.
  2. Bölgede dağlık ve derin vadiler vardı. Düşman kontrolünde bulunan bölge yaklaşık 5-6 kilometre büyüklüğündeydi.

Bu bölgede düşman savunma düzenine girmiş; birbirinden 500- 1500 m uzakta kuvvetli mevziler kurmuştu. Düşmanın tahkimatı üstü açık hendek, kum torbasından savaş mevzi ve betondan silâh yuvalarından oluşuyordu.

  1.  Saldırı emri bir hedef belirlenmeden verilmişti. Önce Lorovuno’nun zapt edilmesi emredilmiş, sonra da Koccina-Mansura cebinin tutumun alınması emri verilmişti.

Birlikler, savaş için hazırlık yapmalarına fırsat verilmeden, birbiri arkasına ve acelece savaşa sokulmuştu.

Bütün bunlara rağmen eğer birliklere nihai bir hedef verilmiş olsaydı, saldırı sabah erken başlamış olmasına rağmen, karanlık basmadan hem Koccina köyünü, hem de sahildeki tesisler işgal edebilecektik.

8 Ağustos'ta savaş alanına giden General Grivas, öğleden sonra düşmanın dağılmış ve panik içinde kaçmakta olduğunu anlayamadı. Hava saldırıları sırasında basit bir er gibi hareket ederek panik içinde bulunan Milli Muhafızlara cesaret verdi, ancak karanlık basarken bölgedeki durum hakkında kesin bilgi almadan helikopterle kaçtı.

  1. Görüldüğü gibi, saldırı, savaş için iyice hazırlandıktan sonra 8 Ağustos sabahı başlamış olsaydı Koccino ve Mansura köprübaşının tümü 4 saat içinde ele geçirilecek ve daha az zayiat verilecekti. Böylelikle düşman uçakları savaş alanına müdahale için gerekli zamanı bulamayacaktı.
  1.  Harekât komutana Yarbay Huhulis, generalin müdahalelerinin kendisini tedirgin etmesine rağmen, sebat ve kararlılıkla hareket etmiştir.

Haberleşme sistemi iyi çalışmamış ve bu nedenle savaş alanındaki komutan savaşı yönetmekte güçlükle karşılaşmıştır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1