banner2
banner34

Güney emekçilerinden hükümete veryansın

Sizin seçim derdiniz bizim işsiz kalmamızdan önemli değil

Güney emekçilerinden hükümete veryansın
banner45

Güney'in emekçileri olarak herkese sağlıklı ve ailesinin geçimini sağlayabildiği günler dileriz.

Bizler Kuzey Kıbrıs’ta yaşayıp Güney Kıbrıs’ta çalışan emekçiler adına bu güne kadar sesimizi duyurabilmek için çeşitli girişimlerde bulunduk. Çalışma Bakan’ı Maliye Bakan’ı Başbakanlık yetkilileriyle ve Cumhurbaşkanı ile görüştük. BM Misyon Şef’ine ve Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’e mektup göndererek sorunlarımızı dile getirdik.

Son olarak, Kermiya geçiş kapısında araçlı eylemimizin ardından Başbakan Ersin Tarar ile bir görüşmemiz oldu. Görüşmemizde, Sağlık Bakanı Ali Pilli’yi güney sınır kapılarının açılması için güney yetkilileri ile görüşmesi bilgi alış verişi ve sağlıklı geçişi koordine etmesi için görevlendirdiğini ve en kısa sürede kapıları açmak istediklerini bizzat Sn. Tatar kendisi dile getirdi ve bu basında da yer aldı.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Sn. Mustafa Akıncı görüşmeci benim ve bu tür çalışmalar sağlık komiteleri ile ve ancak görüşmeci olduğu için kendisi tarafından yapılması gerektiğini söyleyerek Hükümet ile aralarında olan sürtüşme, seçim çekişmesi gibi nedenlerle süreç bilinmezliklere  sürüklenmiştir.

Aynı gün Sn. Nikos Anastasiadis 8 Haziran’dan itibaren araçlı geçişlere kapıları açmış ve 72 saat öncesinden negatif sonuçlu test belgesi ile Güney Kıbrıs’a karantinasız geçiş hakkı tanıdığını duyurmuştu. Gerekli sağlık kontrollerini sağlayarak çalışanlar öğrenciler ve tedavi amaçlı kişilerin geçebilmesi için çalışma başlatmıştır.

Bizler güney emekçileri olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin aldığı bu kararı sevinçle karşıladık çünkü işimize öğrenimimize ve tedavimize devam edebilecektik. Hem Güney’de hem Kuzey’de çalışan insanlar 4 Mayıs’tan itibaren işlerine dönmüş ve yaşadıkları sıkıntıları yavaş da olsa aşmaya başlamışlardır. Fakat bizler Mayıs ayının sonu gelmesine rağmen hala işlerimize dönemedik. Kimimiz işinden de atıldı veya atılmak üzeredir ve sıkıntılarımızı aşamıyoruz.

banner37
Bu konuda Sn. Faiz Sucuoğlu bizleri göstererek 900 ile 1200 TL maddi destek verileceğini açıklamıştı. Başvuru için koydukları şartlara sanki kimse uymasın diye zorlaştırılmıştır. Örneğin evli ise her iki eş de İşsiz olacak denmiştir. Bu devirde eşi işlemeyen var mı? İşlese dahi Kuzey’de 1500 TL’yi bile vermekte zorlandıklarını biliyoruz. Tek çalışanla aile geçinir mi? Dolayısı ile KKTC Hükümeti’nden herhangi bir maddi yardım bizler için söz konusu bile olmamıştır.

27 Mayıs’ta bir TV programında Sağlık Bakan’ı Ali Pilli sorulan bir soru üzerine, Güney’de 14 gün boyunca 0 vaka olması durumunda kapıların geçişlere açılacağını söylemiştir. Ardından işçiler için bir formül bulunur diyerek geçiştirmiştir. Yani bizleri oyalamaya çalışmaktadır.

Sn. Kudret Özersay da “biz kapattık biz açarız” demiş fakat herhangi bir tarih vermekten kaçınarak konuyu belirsizliklere bırakmayı sürdürmüştür.

Son günlerde geçişler için test yapılması ile ilgili olarak çeşitli söylentiler ortaya çıkıyor. Mağusa Hastanesi Başhekimi 5 Haziran’dan sonra test yapabileceklerini ve 1000 TL ücreti olduğunu söylemiş, Lefkoşa da ise test yok denildiği yönünde bilgiler vardır. Ortada akıllara birçok soru gelmesine neden olan durumlar ve söylemler vardır ve bizlerde ciddi bir güvensizliğe neden olmaktadır.

Tekrar ediyoruz biz Güney Emekçileri olarak Bakanlar Kurulu’ndan, Cumhurbaşkanı’ndan, Kıbrıs Cumhuriyeti gibi bizlere tarih verilmesini ve kesin kararlar alınmasını ve bir an önce ne yapılacağının netleştirilmesini bekliyoruz. Haziran ayı başında yapmayı planladığımız büyük bir eylemimiz vardı ve iki hükümetinde bizler için girişimlerde bulunduğu için askıya almıştık. Fakat görünen odur ki, KKTC Hükümeti kesin kararlar almayarak bizleri oyalamaya ve zamana yayma yoluna gitmektedir. Bizlerin acilen işlerimize dönmemiz şarttır.

29 Mayıs’ta bakanlar kurulu toplantısında bu konuda ileri adım atılmaması halinde her türlü demokratik hakkımızı kullanacağımızı ve çalışma hakkımızı bizlere vermeyenlerden hesap sormak için ailelerimizle birlikte sesimizi duymanız için daha yakınınıza geleceğimizi biliniz.

Sizin seçim derdiniz bizim işsiz kalmamızdan, ailemizin ihtiyaçlarını karşılamamızdan daha önemli değildir!

Güney’in Emekçileri

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1