banner2
banner34

Güney Kıbrıs, Türkiye'nin yardım teklifini kabul etti!

Güney Kıbrıs Yönetimi, günlerdir süren ve Trodos bölgesini ateş topuna çeviren orman yangınına müdahale için Türkiye'nin yapmış olduğu yardım teklifini kabul etti.

Güney Kıbrıs, Türkiye'nin yardım teklifini kabul etti!
banner45
banner46

Türkiye’nin Orman ve Su İşleri Bakanı Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun açıklamalarından sonra, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiadis’e, Solea bölgesindeki yangının söndürülmesine yardımcı olmak konusunda Türkiye’nin hazır olduğunu iletti.

Bu gelişmelerin ardından, Anastasiadis resmi twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla Türkiye’nin yardım teklifini şartlı olarak kabul ettiğini duyurdu. Ön şart olarak, Türk uçaklarının Larnaka veya Baf’a inerek, Kıbrıs Cumhuriyeti kıyılarından su alması istendi.

Rum basınında yer alan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ciddi bir diplomatik çaba ve liderlik sergilediği de belirtildi.

Rum basınında yer alan bir diğer iddia ise Türk uçaklarının Kıbrıs Cumhuriyeti’ne kabulü için hazırlıkların başladığı yönünde. “Biz teklifi kabul ettik. Son karar Ankara’nın, buyursunlar Yunanistan, Fransa ve İtalya’nın örneğini izlesinler.” şeklinde Ankara’ya mesaj gönderildiği de söylendi.

Türkiye’nin yardım teklifi şu şekildeydi:

Türkiye son yılların en büyük yangınlarından biriyle karşı karşıya olan Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne yardım elini uzatmaya hazır. Güney Kıbrıs’tan talep gelmesi halinde hazır bekletilen 2 yangın helikopteri ile 1 adet uçak söndürme çalışmalarına destek için bölgeye gönderilecek.

banner37
Güney Kıbrıs’ta Trodos Dağı eteklerinde bulunan Evrihu Köyü yakınında hafta sonu çıkan ve 3 gündür söndürülemeyen son yılların en büyük orman yangını rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı.

Türkiye Duruma Kayıtsız Kalmadı

Duruma kayıtsız kalmayan Türkiye Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla yangına müdahale için 2 yangın söndürme helikopteri ile 1 adet uçağı hazır bekletiyor. Yangın helikopterleri Anamur ve Silifke’de, uçak ise Antalya’da Güney Kıbrıs’tan talep gelmesini bekliyor. Hava araçları talep halinde hemen havalanarak yangına müdahale edecek.

Ormanlar Dünyanın Ortak Malıdır

Dünyada orman yangınları ile mücadelede Türkiye’nin en güçlü ve en ileri teknolojiye sahip olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise  “ Zaman zaman komşu ülkeler bizden orman yangınlarının söndürülmesi hususunda yardım talep ediyorlar. Bizde onlara yangınlara müdahale konusunda ve teknoloji konusunda yardım ediyoruz. Çünkü ormanlar Dünyanın ortak malıdır. Bu ormanları gelecek kuşaklara taşımak zorundayız” değerlendirmesinde bulundu.

“Yardım Elimizi Uzatmaktan İmtina Etmeyiz”

Orman yangınlarını önleme hususunda Afrika’ya, Balkanlara, Orta Asya’ya hizmet verebilecek durumda olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Biz her zaman komşu ülkelerde çıkan orman yangınlarına müdahaleye hazırız. Daha önce Bosna Hersek, Azerbaycan, İsrail, Rusya, Libya ve Bulgaristan’a yardımda bulunmuştuk. Güney Kıbrıs’tan da talep gelirse yardım elimizi uzatmaktan imtina etmeyiz” diye konuştu.

kaynak: havadis

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2016, 19:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1