banner2
banner34

Güven Kapısı

Güven Kapısı
banner45

Uzun yıllar kelimenin tam anlamıyla çalıştırılmayan bir kuruma dönüştürülen Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi geçen yıl gösterdiği performansla adeta baş döndürdü

AYDA 7 DOSYA: Ombudsman 2017’de vatandaşların yaptığı başvurulardan oluşan toplam 81 dosyayı sonuçlandırıldı. Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı başkanlığındaki ekip neredeyse ayda 7 dosya ile tüm zamanların rekorunu kırdı

GÜVEN DE BAŞVURU DA ARTTI: 7 denetçi ve 1 baş denetçiden oluşan Ombudsman ekibinin sergilediği performans vatandaşın kuruma güveninin artmasına neden oldu. Artan güven ise başvuruları tetikledi. Ombudsman idareden şikayeti olanın ilk çaldığı kapı haline geldi

ÇÖZÜM ÜRETTİLER: Sonuçlandırılan 81 dosyanın bir kısmında vatandaşın başvurusuna neden olan sorun ortadan kaldırıldı. Bazı dosyalarda ise başvuru sahibinin haksız olduğu kanıtlandı ve başvurular geri çekildi. Bazı dosyalar ise raporlandırılarak sonuçlandırıldı

İÇİŞLERİ REKOR KIRDI: Ombudsman Dairesi’nin 2017 sonuna kadar olan altı aylık raporuna göre vatandaşın en çok şikayet ettiği kurum İçişleri Bakanlığı oldu. Aynı dönemde İçişleri Bakanlığı’nı yerel yönetimler izledi

 

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi, 26. Altı aylık raporunun dün yayınladı. Ombudsman’dan yapılan açıklamada idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönünden soruşturduklarını ifade ederek bu görevi yerine getirdiklerini söyledi.

 

Yıllar itibariyle Başvuru Sayıları açıklandı
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi, 26. Altı aylık raporunda yıllara göre başvuru sayılarını da açıkladı. Buna göre 2012’de 17, 2013’te 4, 2014’te 2, 2015’te 33, 2016’da 114 ve 2017’de 127 başvuru yapılmış durumda.

148 kişiyle yüz yüze görüşüldü
2017 yılının ikinci altı ayında Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi’ne başvuru yapan kişi sayısı ise 68 olarak ifade edildi. Raporda “Bu süre zarfında Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairemize gelen 148 kişiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirmiştir. Bu görüşmelere ilaveten görüşmelerin 190’ı telefonla yapılırken 7 tanesi e-posta üzerinden gerçekleştirilmiştir. Dairemize gelen telefon görüşmelerinin çoğunluğunu İdarenin işlemleri ile ilgili şikayetler, bilgi edinme ve yönlendirme oluşturmaktadır” denildi.

banner37
Yoğun çalışıyor
Temmuz 2017 ile Aralık 2017 tarihleri arasında Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi’ne başvuru veya şikayet yapmak için gelen veya ulaşan kişi sayısına bakıldığında ise Randevulu gelen kişi sayısının 76, Randevusuz gelen kişi sayısının 72, Telefonla ulaşan kişi sayısını 190, Faxla iletişime geçen kişi sayısının 15 ve E-mail yoluyla yazışma yaparak ulaşan kişi sayısının ise 7 olduğu ifade edildi.

En fazla Lefkoşa’da başvuru var
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi, 26. Altı aylık raporuna göre 2017 itibarıyla daireye bölgeler bazında en fazla başvuru Lefkoşa’dan yapıldı. Bölgelere göre dağılıma bakıldığında Lefkoşa’dan 63, Girne’den 24, Mağusa’dan 20, Güzelyurt’tan 9, İskele’den 7, Lefke’den 4 ve Karpaz’dan 1 kişi başvuruda bulundu. Başvuruların bölgelere göre dağılımı ise şu şekilde: Lefkoşa % 49.2, Girne: % 19 Mağusa % 16, Güzelyurt % 7, Lefke % 3, Karpaz % 0.8, İskele % 5.

En fazla başvuru İçişleri Bakanlığı özelinde
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi, 26. Altı aylık raporuna göre Temmuz 2017 ile Aralık 2017 tarihleri arasında yapılan Başvuruların Bakanlıklara ve Yerel Yönetimlere göre dağılımında en fazla başvurunun İçişleri Bakanlığı özelinde yapıldığı görülüyor. İçişleri Bakanlığı’nı Yerel Yönetimler izliyor.
Bakanlıklara ve Yerel Yönetimlere Göre Dağılım şu şekilde: Başbakanlık: % 6, İçişleri Bakanlığı: % 30, Maliye Bakanlığı: % 3, Bayındırlık ve Ulaştırma: % 4, Ekonomi: % 4, Turizm: % 4, Sağlık: % 4, Çalışma: % 11, Milli Eğitim: % 4, Yerel Yönetimler: % 28, Diğer: % 2

Listede bir çok kurum ve daire var
2017 yılı ikinci 6 aylık Başvuru konularına göre dağılımı ise şu şekilde: Vakıflar Örgütü, Din İşleri Dairesi, Sosyal Sigortalar Dairesi, İhtiyat Sandığı Dairesi, Çalışma Dairesi, İskan Dairesi, Nüfus Kayıt Dairesi, Muhaceret Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, Şehir Planlama/Planlama İnşaat Dairesi, Elektrik Kurumu, Eski Eserler Dairesi, Resmi Kabz Memurluğu ve Şirketler Mukayyitliği Tapu Dairesi, Bütçe Dairesi, Merkez Bankası, Kooperatifler, Kaymakamlıklar, Belediyeler.

Yerel Yönetimlerde ciddi artış var
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi, 26. Altı aylık raporuna göre  2017 yılının ikinci altı ayında yerel yönetimlerle ilgili şikayetlerde gözle görülen ciddi bir artış var. Belediyelere göre başvuru sayısının dağılımı ise şöyle:
Lefkoşa Belediyesi: 2, Mağusa Belediyesi: 1, Girne Belediyesi: 8, Gönyeli Belediyesi: 5, Güzelyurt Belediyesi: 1, Geçitkale Belediyesi: 1, Lapta Belediyesi: 1, İskele Belediyesi: 1

Belediyeler ve kaymakamlıklar arasında iletişim eksikliği var

Raporda ifadelere yer verildi: “Başvuru konusu şikayetler esas itibarıyla Belediyeleri ilgilendirmekle beraber ayni başvuru içerisinde ilgili İlçelerin kaymakamlıklarının da şikayet edildiği açıkça görülmektedir. Yerel Yönetimler veya mahalli idareler köy ve belde halkının müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere seçilen kişilerdir. Ancak belediyeler ve kaymakamlıklar arasında iletişim eksikliği olduğundan ve/veya yetki karmaşası olduğundan birbirlerinden habersiz yer alan uygulamalarda bireylerin mağdur edildiği ve/veya İdare tarafından farklı muamelelere tabi tutuldukları cihetle farklı sonuçlar meydana geldiği ve/veya bireyler arasındaki uygulamalarda bir tutarsızlık meydana geldiği görülmektedir. Yerel Yönetimler, bir yönetim birimi olarak bireylerin beklentilerine ve isteklerine uygun kamusal hizmeti verememelerinden ve/veya halkın ihtiyaç ve isteklerine duyarlı davranmamalarından dolayı bu durumun memnuniyetsizliğe yol açtığı görülmektedir.”

ombudsman
2017’de sonuçlanan 81 doyanın tasnifi 
Raporda Temmuz -Aralık 2017 tarihleri arasında soruşturmaları tamamlanmış ve raporu yayınlanan dosya sayısı 20, soruşturması başlatılmış ve yazışmalarımız neticesinde başvuru sahibi lehine kapatılan ve/veya geri çekilen başvuru sayısı 11, Dava nedeniyle bekletilen veya sonlandırılan dosya sayısı 1, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası’nın 13’üncü maddesi tahtında ilgili makama iletilen dosyası sayısı 4, Cumhuriyet Meclisi Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nde görüşülen Rapor sayısı ise 6.

2017 yılının tümündeki rakamlara bakıldığında ise “Soruşturmaları tamamlanmış ve raporu yayınlanan: 37, Soruşturması başlatılmış ve yazışmalarımız neticesinde başvuru sahibi lehine düzeltilip kapatılan ve/veya geri çekilen: 28, Dava nedeniyle bekletilen veya sonlandırılan: 5, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası’nın 13’üncü maddesi tahtında ilgili makama iletilen: 10, Cumhuriyet Meclisi Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nde görüşülen Rapor sayısı: 31, Başvuru konusu olayın Polis Genel Müdürlüğü tarafından yapılan soruşturma nedeniyle bekletilen: 1, Sonuçlanan toplam başvuru sayısı ise toplam 81.

Ombudsmana güven arttı
Raporun sonuç bölümünde ise şu ifadelere yer verildi: Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi, topluma sunduğu ve sunacağı hizmetler nedeniyle ve/veya bireylere vereceği hizmetin gereklerini karşılayabilmek için ihtiyacı olan personelin istihdam edilmesi gerekmektedir.
Dairemizin başlıca problemleri arasında personel eksikliği ve/veya personel temin etmenin güçlüğü gelmektedir. Personel eksikliği Dairemizde önemli bir sorun teşkil etmektedir. Halen idare Memuru, resepsiyon memuru ve odacı sorunumuz devam etmektedir. Odacı olarak görev yapan arkadaşımızın hasta veya izinli olduğu günlerde maalesef Dairemizi Memur arkadaşlar açıp kapatmaktadırlar. Bu durum Devlet anlayışına ters ve kabul edilecek bir husus değildir. Tüm sıkıntılarımıza rağmen toplumun menfaatini ön planda tutarak ve/veya toplum menfaatini ön plana koyarak çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam etmekteyiz.
Son iki buçuk yılda, Dairemizin en güvenilir kurumlar arasında yer alması bize sevinç kaynağı olmakla beraber topluma karşı olan sorumluluğumuzu artırmıştır. Dairemizin yaptığı çalışmalar ve tanzim ettiği raporlar neticesinde toplumda “Kurum Kültürü” gelişmiştir. Bu anlayış çerçevesinde yurt dışından da gelen talepleri  karşılamaktayız.
Ülkemiz toplumsal ve siyasal alanlarda hızlı bir değişim süreci yaşamaktadır. Bu değişim süreci yaşanırken bireyler yaşadıkları mağduriyetleri sorgulayarak Dairemize başvurmakta ve sorunlarına bir çare aramaktadırlar. Bu husus da Dairemizin işlerini ve önemini artırmıştır. Ayni zamanda bireylerin Dairemize duydukları güven de orantılı olarak  artmıştır. İdare’den beklentiler arttıkça iyi bir kamu yönetiminin önemi de artmaktadır. Bu bağlamda yürütsel ve yönetsel yetki kullanan organ, makam, kamu kurum ve kuruluşları hizmetlerini yürürlükteki mevzuata ve Mahkeme kararlarına uygun olarak yapmaları halinde daha az hata yapacaklardır. İdarenin Ombudsman’ın tavsiye kararlarına uyması halinde işlem ve/veya eylem esnasında ortaya çıkan usulsüzlükler  de asgariye inecektir ve İdarenin görevlerini daha iyi bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olacaktır.

 

Bertuğ TOPAL/ Havadis

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2018, 12:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1