banner2
banner34

Hakkı atun, “Kıbrıs’ta Evkaf İdaresi’nin kısa tarihi” isimli kitabını, Benter’e takdim etti

Hakkı atun, “Kıbrıs’ta Evkaf İdaresi’nin kısa tarihi” isimli kitabını, Benter’e takdim etti
banner45

Cumhuriyeti Meclis eski Başkanı ve eski Başbakanı Hakkı Atun, “Kıbrıs’ta Evkaf İdaresi’nin Kısa Tarihi” isimli kitabını, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter’e takdim etti.
Kitap, Benter ve Atun’un, Vakıflar İdaresi’nde düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, Evkaf’ın paylaşmak ve iyilik yapmak gibi çeşitli görevlerinin bulunduğunu anımsatarak, Kıbrıs Türk halkının geçmişte bu duygu ve düşüncelerle hareket ettiğini, bencillikten uzak bir yaşam sürdüğünü ifade etti. 
Benter, “Vakıf kültürü ve iyilik anlayışı ile; okul inşa etmek, tamir ve bakımını yapmak, cami yapmak, yaşlılara sahip çıkmak, öğrencileri okutmak, çeşme ve su kemerleri ile kentlere su getirmek, hayvanlara sahip çıkmak ve yetimleri sahiplenmek gibi birçok alanda vakıf edilen mallarla iyilik yapılıyordu.

Atalarımız toplumda refah ve denge kurmayı başardılar. Bizler de ders çıkarıp aynı yolda devam etmeliyiz.  Bencillikten kurtulup yeniden paylaşım kültürünü yaşatmalıyız.

Bizleri de dünyayı da ancak iyilik kurtarabilir. Bu amaçlarla kurulmuş herhangi bir vakıf malı bu sebeplerle asla şahıslara devredilemez” dedi.
Zaman içinde vakıf mallarının kanuna aykırı bir şekilde şahıslara devredildiğini, bunun en yakın örneğinin ise Kapalı Maraş’ta yaşandığını söyleyen Benter, sözlerini şöyle sürdürdü: 

banner37
“Maraş’a gittiğinizde, ilk göreceğiniz şey, zengin olmaları için birilerine verilen Türk Müslüman mezarlıklarıdır. Bu dünyanın hiçbir yerinde insanlığa sığmaz. Veya okul ihtiyaçlarının karşılandığı tarlalar, araziler, otel yapımı için birilerine verilmiş.

Fakir öğrencilere ne olacak? Kimse ilgilenmiyor.”
Sözünü ettiği arazilerin Vakıflara iade edilmesi gerektiğine vurgu yapan Benter, Rum, İngiliz, Türk “Herkes Maraş’ın 300 yıl boyunca Vakıf malı olduğunu kabul ediyor. Bir vakıf malı, sonsuza kadar vakıf malıdır” dedi.
Benter son olarak, Hakkı Atun’a kitap için teşekkürlerini sunarak, “Umarım eğitim müfredatına da girer” şeklinde konuştu.
ATUN
Hakkı Atun ise geçmiş kuşakları yetiştiren öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun Evkaf tarafından yetiştirildiğini dikkat çekerek, “Efsanevi hocalar Tevfik Alirıza, Dr. Hüsnü Feridun… Tümü, Vakıfların verdiği burslarla yetişmiş hocalardır” dedi. Yıllarca ihtiyaç duyulduğunda insanlarımızın yardımına gelen Evkaf olmuştur. Mesela, defalarca göçmen olan insanlarımıza göçmen evleri Evkaf arazilerinde Evkaf’ın destekleriyle yapılmıştır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1