banner2
banner34

“HANGİ ÇAĞDA YAŞIYORUZ”

Hala Sultan Koleji’nde başörtülü öğrencilerin diplomalarının imzalanmamasıyla yaşanan kriz büyük çalkantı yarattı. Türkiye de devreye girdi. Özyiğit’in Diplomaları imzalanmasıyla sorun aşıldı.

“HANGİ ÇAĞDA YAŞIYORUZ”
banner45

Hala Sultan Koleji’nde başörtülü öğrencilerin diplomalarının imzalanmamasıyla yaşanan kriz büyük çalkantı yarattı. Türkiye de devreye girdi. Özyiğit’in Diplomaları imzalanmasıyla sorun aşıldı. 



Hala Sultan Koleji’nde başörtülü öğrencilerin diplomalarının imzalanmaması nedeniyle dün gün boyu büyük bir kriz yalandı. KKTC’de eylemler yapılırken, TC Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ devreye girerek Başbakan Tufan Erhürman’la görüştü. Erhürman’ın “diplomalar imzalanacak” demesi üzerine kriz aşıldı. Eğitim Bakanlığı’ndan diplomalar imzalanıp okula gönderildi. 



Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Türk Ajansı Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, Hukuk Dairesinden dün sabah gelen görüş doğrultusunda, başı kapalı fotoğraflı olan diplomaların da tıpkı diğer öğrencilerinkiler gibi imzalanıp onaylanıp okula gönderildiğini söyledi. 



Özyiğit, İlahiyat Kolejinin kurulduğu günden beridir tartışma konusu olduğunu, hatta bu okul için davalar açıldığını, kendisinin göreve gelmesinin ardından başka bakanların yapmadığını yapıp okulu ziyaret ettiğini ve “Bu okul da bizim, devlet okulumuz ve burayı sahiplenmeye geldim” şeklinde açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı. 



Özyiğit, geçtiğimiz Pazartesi YDP Başkanı Arıklı’nın “Mahkeme kararları var, diplomalar verilemeyecek” şeklinde konuşmasına rağmen, kendilerinin “Diplomalar verilecek” dediklerini, geçtiğimiz yıllarda uygulanan genelgenin aynısını bu yıl da uyguladıklarını ifade etti. 



“Koltuk için değil ülkemiz için buradayız” ifadelerini kullanan Özyiğit, Bakanlıktaki ilgili müdürlüğün diplomaları incelediğinde başı kapalı fotoğraf bulunan diplomalar gördüğünü ve bunların Bakanlık tarafından imzalanmadığını anlattı. 



HUKUK DAİRESİ GÖRÜŞÜ… 



Diplomalar konusunda Hukuk Dairesi’nden görüş alındığını ve bu görüşün dün sabah Bakanlığa ulaştığını ifade eden Özyiğit, başörtülü fotoğrafların yer aldığı diplomaların da öğrencilere imzalı şekilde verilmesi yönünde görüş geldiğini söyledi. 



Demokrasi, insan hakları ve hukuka saygılı olduklarını aktaran Özyiğit, diplomaların onaylanarak ilgili okula gönderildiğini belirtti. 



EYLEM YAPILDI 



Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği, “başı kapalı öğrenci fotoğrafının yer aldığı diplomalar imzalanmadı” gerekçesiyle Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı önünde eylem yaptı. 



Eylemciler daha sonra Başbakan Tufan Erhürman ile görüşmek amacıyla Başbakanlığa yürüdü. 



Heyet, Başbakan Tufan Erhürman ile yaptığı görüşmenin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı önündeki eylemini öğle saatlerinde sonlandırdı. 



Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği Başkanı Hikmet Kaynarca, Başbakan ile 

görüşmelerinin ardından basına yaptığı açıklamada, Başbakan ile görüşmelerinde bu sorunun bir kez daha yaşanmayacağı yönünde teyit almaları üzerine eylemi sonlandırdıklarını kaydetti. 



Kaynarca, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başı örtülü fotoğraf kullanıldığı nedeniyle imzalanmayan 50 diplomanın imzalanarak Hala Sultan İlahiyat Koleji iradesine iletildiği yönde de teyit aldıklarını ifade etti. 

banner37



ZORLU TÖRE 



Cumhuriyet Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, İlahiyat Koleji’ndeki öğrencilere başörtüsü nedeniyle diploma verilmemesinin Anayasal suç olduğunu iddia etti. 

Bu kararı veren Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit’in hükümete dinamit de koymuş olduğunu savunan Töre, “Başbakan, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı bu konuyu masaya yatırmalı Özyiğit’in görevine son vermelidir. Aksi halde bu hükümet ömrünü kısa sürede tamamlayacaktır” dedi. 



İlahiyat Koleji ile ilgili yazılı açıklama yapan Töre şu ifadelerle suçladı: 



“Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit’in başörtüsünü hedef alarak öğrencilere diploma vermemesi Anayasal suç oluşturmaktadır. Sayın Özyiğit’in İslamafobik davranışları ve sözleri ne ilktir ne de son olacaktır. Papazın ordusu-imamın ordusu örtüşmesini de yapmıştır. İlahiyat kolejinin kapatılmasını da diline dolamıştır. Din dersinin seçmeli haline getireceğini de söylemiştir. Barış Harekatının Başbakanı Sayın Bülent Ecevit’in portresini de duvardan indirip Türk Ordusu’nu işgalci ilan eden kişi yine Cemal Özyiğit’ti. Temel özgürlüklere karşı saldırı anlamı olan diploma vermeme icraatını Sayın Özyiğit’ten zaten bekliyorduk. Özyiğit 4’lü koalisyonun altına dinamit koyup patlatmıştır. Özyiğit’in Milli Eğitim Bakanlığını Başbakan, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı masaya yatırmalı ve görevine son vermelidir. Aksi halde bu hükümet ömrünü kısa sürede tamamlayacaktır.” 



AKDAĞ 



Öte yandan TC Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, KKTC’de diplomalarında başörtülü fotoğrafları yer alan öğrencilerin diplomalarının onaylanmamasıyla ilgili olarak Başbakan Tufan Erhürman ile görüştüğünü ve Erhürman’ın bu uygulamayı derhal sonlandıracaklarını, başörtülü fotoğraflarla da diplomaların verileceğini kendilerine garanti ettiğini söyledi. 



TC Başbakan Yardımcısı Akdağ, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu. 



“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Hala Sultan İlahiyat Koleji'ndeki eğitimlerini tamamlayan başörtülü öğrencilerin lise diplomaları KKTC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmadı. Bu uygulamayla amaçlanan ne olabilir? Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?' şeklindeki soru üzerine Akdağ, bu yöndeki bilgiyi kendisinin de olayın ardından öğrendiğini söyledi. 



Yaşanan bu olayı üzüntü ile karşıladığını belirten Akdağ, 'Hem üzüldüm hem de bu faşizan, insanlık dışı uygulamanın asla kabul edilemeyeceğini düşünüyorum. Sayın KKTC Başbakanı ile bu sabah görüştüm. Kendisi de bundan ziyadesiyle üzgün olduğunu ve bu uygulamayı derhal sonlandıracaklarını, başörtülü fotoğraflarla da diplomaların verileceğini bana garanti etti. Ben de meselenin bu şekilde çözülmesiyle iktifa etmiş oldum.' 



Başbakan Yardımcısı Akdağ, bunun kabul edilemez bir şey olduğunu vurgulayarak, 'Hangi yılda yaşıyoruz. Bu devam ettirilseydi, buna da söyleyeceğim şey, faşist, insan haklarını hiçe sayan, özgürlükleri yok sayan bir uygulamadır diyecektim. Şükür ki iyi ki bu uygulamayı sonlandırıyorlar.' değerlendirmesinde bulundu. 



ÖZGÜRGÜN 



UBPGenel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Hala Sultan İlahiyat Koleji’ndeki diploma olayını, “skandal, inanç özgürlüğüne saygısızlık, öğrencilerine ve ailelerine yaşatılan ağır travma” olarak değerlendirdi. 



İlahiyat Koleji’yle ilgili yazılı açıklama yapan Özgürgün, şu ifadelere yer verdi. 

“Dün akşam Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde yaşatılan diploma skandalı ,inanç özgürlüğüne saygısızlık çocuklarımıza ve ailelerine yaşatılan ağır bir travmadır. Demokrasiyi, insan haklarını ve özgürlüklerini dillerinden düşürmeyenlerin daha lise çağındaki çocuklarımıza yaşatmış oldukları psikoloji asla kabul edilemez. Bu okulu tercih eden çocuklarımızın inançlarını ve yaşam biçimlerini diploma alacakları gün sorgulamak ve mahkum etmeye çalışmak insafsızlıktır ,günahtır, ayıptır. 



eryaman ankara Ulusal Birlik Partisi olarak, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının inanç özgürlüğüne karşı zihniyetinin sonucu ve KKTC tarihine insan haklarına indirilen ağır darbe,düşürülen bir leke olarak geçecek ‘başını aç,kıyafetini değiştir yoksa diploma alamazsın’ tavrını şiddetle kınarız.” 

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2018, 12:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1