banner2
banner34

Her şeye bütçe var, üretime yok

Üretici birlikleri temsilcileri, 2018 yılı bütçesini kabul edilebilir bulmayarak, üreticilerin sesine kulak verilmeden, görüşleri alınmadan amatörce hazırlanan “ben yaptım oldu bütçesi”nin hayata konulmaya çalışılmasına isyan etti.

Her şeye bütçe var, üretime yok
banner45

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan: “Çiftçiye yapılan 25 milyonluk artış, döviz karşısında eridi ve bir işe yaramayacak. Bütçe hazırlanırken üreticileri dikkate alarak görüşleri alınmadı. Çiftçiler Birliği olarak 2018 bütçesini kabul edilebilir bulmuyoruz. Bu yıl da çiftçinin sokaklara dökülerek, perişan olup ezilmesini istemiyoruz”  

 

Kıbrıs Türk Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan: “Balıkçılar 2017 yılında ne mazot ne de herhangi bir kayda değer destek alamadı. 2018 yılında da balıkçılığa ayrılan bütçenin aynı tutum ile devam etmesi halinde sektör daha da çıkmaza girecek. Bu yıl da bize kendi yağınızla kendi ciğerinizi kavurun mu diyecekler?”

 

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları: “Bütçe belirlenirken üreticinin görüşü alınmıyor. Seçim döneminde bütün partiler manifestolarına üretimi destekleme sözünü koydu. Zaman söz değil, icraat zamanı. Üreticiyi destekleyecekleri sözü ile başa gelenler verdikleri sözü yerine getirmeli. Hayvancı hala 2017 ödeneklerini alamamış durumda”

Binbir zorlukla ayakta durmaya çalışan, girdi maliyetleri sürekli artarken almaları gereken ödenekleri alamayan ve bunlara karşın, her hükümet döneminde yetersiz bütçe cevabıyla karılaştıklarını dile getiren üretici temsilcileri, 2018 yılı bütçesinden de umutlu değil. 

 

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan: “Çiftçiye ayrılan bütçe kabul edilebilir değil”

2017 yılı bütçesi ile 2018 yılı bütçesi arasında 25 milyonluk gibi bir fark olduğuna dikkat çeken Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan, yükselen döviz kuru karşısında bu artışın bir hükmü olmadığını dile getirdi. 

 

25 milyonluk artışın yükselen döviz karşısında hükmü kalmadı 

Son bir yıl içerisinde dövizde meydana gelen yükseliş nedeniyle, ilk bakışta yüksek bir meblağ gibi görülen 25 milyonun üreticiye yansımadığının altını çizen Alkan, “Kısacası bu artış üreticiye yansımayacak. Çünkü girdilerimiz çok ve yurt dışından geliyor. Birçok şeyimiz dövize endeksli olduğu için sadece dövizin kur farkını kapatacak bu artış. Üreticilere doğrudan gelir desteği, mazot birim fiyatında herhangi bir artış olmayacak” dedi. 

 

Bütçe çalışmaları profesyonel değil, amatörce

Yapılan artışın tatmin edici olmadığını vurgulayan Alkan, bütçe çalışmaları yapılırken ilgili paydaşların görüşleri alınmadan, profesyonelce hazırlanmış bir eylem planı olmadan uygulamaya konulmaya çalışılan bütçeyi eleştirdi. 

 

Sektör temsilcileri ve paydaşların görüşleri alınmıyor 

Her hükümet döneminde çiftçiye ayrılan bütçenin yetersiz kalmasının sebebinin bütçe hazırlıkları yapılırken ilgili paydaşların görüşlerinin alınmamasının ve profesyonellikten çok uzak amatörce çizilen yol olduğuna vurgu yapan İprahim Alkan, “Bütçenin ivedi şekilde birliklerle görüşülerek, sıkıntılar ve girdi maliyetleri de göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerekmektedir ki doğru ve sağlıklı veriler elde edilerek, sıkıntılar ortadan kaldırılabilsin” şeklinde konuştu. 

 

“2018’de de üreticiyi sokaklara döküp, rezil etmesinler”

Bütçenin belli bir rakam üzerinden çalışılarak sektörlere aktarılması gerektiğini de dile getiren Alkan, 2018’de de üreticilerin çıkmaza girerek sokaklara dökülmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

 Alkan, “Bu yıl da çiftçilerimizin haklarını ararken, sokaklara dökülerek perişan olup ezilmelerini istemiyoruz. Çiftçi hem üretmeye çalışacak, hem de kuraklık ve benzeri sebeplerden dolayı ürettiğinin de karşılığını alamayacak. Bir de üstüne üstlük ödemelerini de alamıyor, ya da geç alıyor, alsalar da düşük alıyorlar. Sonuçta da kötü ve sıkıntılı durumlara düşüyorlar” dedi. 

 

“Çiftçiye ayrılan bütçeye karşıyız”

Çiftçiler Birliği olarak ülke çiftçisine ayrılan miktara karşı olduklarının altını çizen Alkan, “Ayrılan bütçeye karşıyız. Bir an evvel ilgili paydaşlarla görüşülerek, asgari müşterekte buluşulabilecek bir düzlem yaratılarak bir bütçe belirlemesine gidilmeliydi” ifadelerini kullandı.

 

Doğrudan gelir desteğinde dört yıldır artış yok

Dört yıldır doğrudan gelir desteğinde herhangi bir artış olmadığını da dile getiren Alkan, “Mazotlarda çok az miktar artış oldu, o da dövizin yükselmesinden dolayı yine eridi. Döviz yükseldiği için, yine bizim birim fiyatı üzerinden aldığımız ödeme bir kez daha çiftçiyi kayıba uğrattı. Gübre, tohumluk arpa ve tarla icarlarında artış var, amortisman, gübre de yine dövize endeksli olduğu için kısacası tüm girdiler döviz üzerinden olduğu için, bir artış söz konusu” diye konuştu. 

 

"Ben yaptım oldu bütçesi’ kabul edilemez”

Çiftçiler için 2018 yılı bütçesinin de kabul edilebilecek bir bütçe olmayacağı görüşünü dile getiren Alkan, profesyonelce hazırlanmamış olan ve ben yaptım oldu mantığı ile ayrılan bütçelerin kesinlikle kabul edilebilir olmadığını vurguladı. 

 

Üretici dikkate alınmıyor

Alkan, hiçbir hükümet döneminde üreticilerin dikkate alınmadığını ifade ederek, “Biz bu bütçeyi ayırdık. İlgili çevreler de gelip mevcut bu bütçeden eşit şekilde payına düşeni alsın mantığı var. Bu amatörce mantık ülke üretimini her gün biraz daha geriye götürmektedir” ifadelerini kullandı.

banner37
 

Kıbrıs Türk Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan: “Bütçe ayrılırken hayat pahalılığı, girdi yükselişi dikkate alınmıyor”

Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan da, balıkçılık sektörüne yeterli ilginin gösterilmediğine vurgu yaparak, ülke üreticisinin 2018 yılında da kaderine terk edildiğini vurguladı.  

 

Balıkçı 2017 yılında mazot desteği bile alamadı

Kemal Atakan, balıkçıların 2017 yılında ne mazot ne de herhangi bir kayda değer destek almadığının altını çizerek, 2018 yılında da balıkçılığa ayrılan bütçenin aynı tutum ile devam etmesi halinde sektörün bir yıl daha darbe yiyeceğini dile getirdi. Atakan, “Bu yıl da mı bize kendi yağınızla kendi ciğerinizi kavurun diyecekler” diye sorarak, tüm dünya ve AB’nin balıkçılık alanındaki girişimlerine rağmen KKTC’de neden balıkçılığa ilgi gösterilmediğinin de üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olduğunu savundu.

 

“Geç ödenen ödenekler, dövizdeki artışla eriyip gidiyor”

Üretim sektörüne yönelik bütçenin yetersiz olduğunun altını çizen Kemal Atakan, ödenecek olan miktarların da ya ödenmediğini, ya da geç ödendiğini vurgulayarak, “Her gün artan hayat pahalılığı ve enflasyon ödenecek olan ya da geç ödenen paranın da hükmünü siliyor ve bir anlam ifade etmiyor” dedi. 

 

“Bugün aldığınız bir ürünü 15 gün sonra aynı fiyata alamıyorsunuz”

Bütçe belirlenirken günün şartları ve kurları üzerinden hesaplama yapıldığını, ancak üreticinin girdi maliyetlerinin döviz endeksli olmasından dolayı, paranın üreticiye gelene kadar eridiğini anlatan Atakan, “Bugün aldığınız bir ürünü 15 gün sonra aynı fiyata alamıyorsunuz. Bugün balıkçıya ayrılan bütçenin ödeme zamanı gelene kadar balıkçının ihtiyaçlarına cevap verir durumda olmaktan çok uzaklaşıyor” ifadelerini kullandı. 

 

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları: “Toplam bütçe 145 milyon TL”

2018 bütçesinin geçmiş UBP-DP hükümeti döneminde hazırlandığını hatırlatan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise tarım bütçesinin hazırlanırken hiçbir şekilde üretici birlikleri ile istişare yapılmadığını ve görüş alınmadığını ifade etti. 

 

“Hangi kaleme ne kadar ayrıldı muamma”

Hangi sektöre, kaleme ne kadar ayrıldığının hala bilinmediğini ifade eden Naimoğulları, 2018 yılı için toplam bütçenin 145 milyon TL civarında olduğunun bilindiğini söyledi. 

 

“Bütçe çalışmaları öngörüsüz yapılıyor”

Üretici birliklerine her hükümet döneminde öngörüsüz bir şekilde bütçe ayrıldığının altını çizen Naimoğulları, “Kuraklık sıkıntısı yaşanırken, diğer yandan ödeneklerin yasal olmadığı tartışmaları yaşanıyor. Hal böyle olunca da üretici yine zarara gidiyor” dedi. 

 

“Bütçedeki plansızlık, programsızlık üretimi vuruyor”

Plansız ve programsız hazırlanan bütçe nedeniyle sık sık ek bütçelerin gündeme geldiğini anlatan Mustafa Naimoğulları, “Üretim ve hayvancılık sektörleri sürekli büyüyen bir sektördür. Eğer üretimin de büyüyerek ülke ekonomisi adına yararlı bir hale gelmesini istiyorlarsa, bu sektöre gereken katkıyı ayırmak durumundandır hükümet edenler” şeklinde konuştu. 

 

“Seçim döneminde söz verdiler, zaman icraat zamanı”

Seçim döneminde bütün partilerin manifestolarına üretimi destekleme sözünü koyduğunu da hatırlatan Naimoğulları, zamanın söz değil icraat zamanı olduğunu ifade etti. Naimoğulları, üreticiyi destekleyecekleri sözü ile başa gelenlere de verdikleri sözü yerine getirmesi çağrısı yaptı. 

 

“Hayvancı her ağustos-eylül ayında sıkıntıya giriyor”

Hayvancının her ağustos-eylül ayında bütçe sıkıntısı yaşadığına değinen Naimoğulları şöyle konuştu: “Sürekli yükselen süt üretimi söz konusu. Yüzde 12 yüzde 15 bazında bir yükseliş var. Burada bir büyüme yaşanırken, bunların destek kalemlerinin yeterli olup olmaması çelişkili. Navlun ve çiğ süt destekleri verilmektedir, sektör büyürken bu kalemeler yeterli midir, bilinmiyor. Bizim görüşlerimiz alınmıyor. Sonra bütçe bitti, yetmedi kalemlerde eksiklik var deniliyor. Biz bunu yıllardır söylüyoruz, hangi kalemlere ne kadar bütçe gereklidir birlikte masaya yatırıp tartışalım” dedi. 

 

“2018 bütçesinde geç kalındı”

2018 bütçe görüşmelerine geç kalındığını dile getiren Mustafa Naimoğulları, koalisyon hükümeti ortaklarının hepsinin farklı tarihlerde bütçe açıklamasının olduğuna işaret etti. Naimoğulları, “Üreticilerin görüşleri alınmadan uygulanan bütçelerin bizi getirdiği nokta ortada. Bugünden itibaren mevcut yetersiz ve sorun yaratacak bütçe üzerinde ortak paydaşların da olduğu bir platformda gerekirse ek bütçe nasıl yapılmalı şeklinde bir görüşme yapılmalıdır ki ilerleyen günlerde üretici yine sokaklara dökülerek, sıkıntı yaşamasın” ifadelerini kullandı. 

 

Hayvancı hala geçmiş ödeneklerini bekliyor 

Hayvancının hala ödenmesi gereken birçok ödeneği alamadığının da altını çizen Naimoğulları, geçmiş hükümet dönemlerinde de üreticilerin sesine kulak verilmeyişi ve ciddiyetten uzak bütçe çalışmaları nedeni ile bugün bu noktaya gelindiğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2018, 09:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1