banner2
banner34

İlaçlara zam geldi!

İlaçlara zam geldi!
banner45

banner37
 

Kıbrıs Gazetesi'nden Ahmet İlktaç'ın haberine göre, TC Sağlık Bakanlığı’nın bu yıl için TC menşeli bazı ilaçlara uyguladığı fiyat artışı, KKTC’de de dün itibariyle uygulamaya girdi

13 bin kalem ilaca yüzde 26.4 oranında zam yapıldı

Türkiye ciddi anlamda bir ilaç krizinin içinden geçiyor. Özellikle 2.69 olan euro kuruna gelecek zam beklentisi sürecinde eczaneler ilaç depolarını kendilerini ilaç vermemekle suçluyor ve organize oldukları mesaj grupları üzerinden birbirlerinden ilaç temin etmek zorunda kaldıklarını iddia ediyorlardı. Geçen hafta ilaçtaki zam krizi çözüldü ve euro kuruna yüzde 26 zam gerçekleştirildi. Zam bugünden itibaren geçerli. Kronik olarak bir rahatsızlığı bulunmayan vatandaşlar yılda birkaç kez de olsa basit sağlık sorunları için eczaneye uğruyorlar. Örneğin c vitamini alıyor veya ağrı kesici için eczaneye gidiyor. Bu ilaçlara da hiç azımsanmayacak kadar zam geldi.

BAZI FİRMALAR ZAMDAN MEMNUN DEĞİL

İlaç zammının bugün hayata geçtiğini ancak eksik ilaçların tamamlanma süresinin 1 haftayı bulacağını söyleyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Zafer Cenap Sarıalioğlu sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Bir fiyat artışı yapıldı. Ancak bazı ithal ilaç firmalarının yapılan bu zamdan memnun olmadığını sağdan soldan duyuyoruz. Ayrıca ‘eczacılar stok yapıyor’ iddiası asla doğru değil. Süreç şöyle işliyor: Firmalardan depolara, depolardan da eczacılara.. ” ifadelerini kullandı.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), ilaç fiyatlarının belirlenmesinde 19 Şubat'tan itibaren kullanılacak olan yeni euro değerinin açıklanmasıyla birlikte ilaç depolarından ilaç akışının neredeyse durma noktasına geldiğini ve eczacıların depolardan ilaç temin etmekte zorlandığını duyurmuştu. 19 Şubat itibari ile zamlı ilaç fiyatları bugün satılmaya başlandı. İstanbul’daki eczanelerden alınan bilgilere göre daha önce büyük boy kaşıntı ilacı 45 TL’den alıcı bulurken bugün bu rakam 49.90 TL’ye çıktı. Ağrı kesicinin fiyatı 9.94 TL’den 12.27 TL’ye yükseldi.

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2019, 09:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1